glavna jela, jela s mesom, piletina, tjestenina, umaci

Domaće fettuccine s pilećim umakom

Domace fettuccine

Obožavam raditi domaću paštu.
Znam da sam vam to rekla već bezbroj puta i da je potpuno izlizano stalno vrtiti u krug jedne te iste izjave, ali zbilja me ništa ne opušta kao mala kućna manufaktura tjestenine.
Zaredale su neke stvari u posljednje vrijeme, neke su nas dubinski potresle i stavile na test našu izdržljivost. U takvim situacijama lako je pokleknuti pod stresom, a upravo u takvim situacijama tijelo nam počne slati suptilne signale da stanemo. I tada onaj mali glasić koji je šaputao: „opusti se“, počne vrištati: „STANI, STANI, STANI“. I moraš stati jer ti je jasno da izgaraš…
A onda je nedjelja i dan je lijep, nema jutarnje žurbe, dišeš punim plućima konačno, barem taj jedan dan u tjednu.

Domaća tjestenina

Domaća tjestenina

I što onda ja napravim – zasučem rukave i zamijesim čvrstu i lijepu grudicu tijesta. Ubacim unutra i malo začina, čisto da ne bude uvijek isto i terapija miješenjem može početi.
Čini mi se da je paštom sve nekako jednostavno, ako pratite samo par zakonitosti ne možete pogriješiti s njom. Ja se uvijek vodim pravilom da na svakih 100 g brašna dodam jedno cijelo jaje. Ova mi se računica pokazala kao najpouzadnija. Probala sam mnoge verzije s više žumanjaka, s vodom ili uljem, ali kad ne želim puno filozofirati držim se onog prvog omjera.
Dodatak začina i sol prilagodim trenutnim željama i raspoloženjima i to je to što se sastojaka tiče.

Domaće fetuccine

Uz domaći pileći šug dobila sam sve u jednom, ukusan obrok, radnu terapiju i potpuno zadovoljstvo postignutim. 🙂

 

Domaće fettuccine
Print
Sastojci
  1. 200 g brašna
  2. 2 xl jaja
  3. 2 žličice miješanih mediteranskih začina
  4. (bosiljka, timijana, ružmarina, peršina…)
  5. dobar prstohvat soli
Postupak
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i začine. Napravite udubinu pa u nju razbijte dva cijela jaja.
  2. Miješajte lagano jaja vilicom te ih pomalo umiješajte s brašnom.
  3. Kada više ne možete miješati vilicom prebacite sve na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto, ali glatko tijesto. Ovo je naporan posao i zahtjeva malo snage, ali isplati se.
  4. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.
  5. Pripremite mašinu za tijesto.
  6. Tijesto lagano stanjite valjkom pa ga podijelite na dva manja dijela te svaki provlačite kroz mašinu. Krenite od najšireg otvora prema najužem.
  7. Kad provučete tijesto kroz najuži otvor, složite ga i ponovite postupak još dva puta.
  8. Nakon posljednjeg provlačenja kroz najuži otvor tijesto provucite kroz nastavak za široke rezance ili ga ručno narežite tako da ga zarolate i narežete na prstene širine cca 0,5 cm.
  9. Narezane rezance posipajte s brašnom da se ne bi zalijepili i raširite na stolu da se malo posuše, ako imate sušilo za tjesteninu koristite njega.
  10. Sve isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
  11. Tijesto kuhajte u puno kipuće posoljene vode oko 5 minuta. Domaćoj tjestenini treba puno manje kuhanja od kupovne pa se oslonite i na vlastitu procjenu.
Napomene
  1. Kuhanu tjesteninu umiješajte u pileći umak te mu dodajte i malo vode od kuhanja ako je potrebno.
Cukar http://cukar.com.hr/
Pileći umak
Print
Sastojci
  1. 500 g pilećeg zabatka
  2. 1 velika glavica luka
  3. 2 velike mrkve
  4. 2 režnja češnjaka
  5. 1 žlica maslinovog ulja
  6. 100 ml pasirane rajčice
  7. 800 ml pilećeg temeljca
  8. ½ žličice bosiljka
  9. ½ žličice timijana
  10. 1 lovorov list
  11. sol i papar
Postupak
  1. Za umak prvo piletinu operite i očistite od viška masnoće.
  2. Luk i mrkvu narežite na sitno, a češnjak nasjeckate.
  3. Piletinu prepržite na maslinovom ulju prvo stranu s kožom kako bi dobila lijepu zlatnu boju, potom i drugu stranu par minuta. Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  4. Na tom ulju sada prepržite luk i mrkvu dok ne omekšaju. Po potrebi dodajte i malo vode.
  5. Dodajte češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriši.
  6. Vratite piletinu u tavu, dodajte pasiranu rajčicu i sve začine pa dobro promiješajte. Dolijte temeljac, smanjite vatru, pokrijte tavu i lagano krčkajte oko sat vremena.
  7. Nakon sat vremena piletinu možete vilicom skinuti s kosti te ih izvaditi iz umaka.
  8. Doradite okus solju i paprom ako je potrebno te umiješajte kuhanu tjesteninu.
  9. Poslužite odmah uz ribani parmezan.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori