Obožavam raditi domaću paštu.
Znam da sam vam to rekla već bezbroj puta i da je potpuno izlizano stalno vrtiti u krug jedne te iste izjave, ali zbilja me ništa ne opušta kao mala kućna manufaktura tjestenine.
Zaredale su neke stvari u posljednje vrijeme, neke su nas dubinski potresle i stavile na test našu izdržljivost. U takvim situacijama lako je pokleknuti pod stresom, a upravo u takvim situacijama tijelo nam počne slati suptilne signale da stanemo. I tada onaj mali glasić koji je šaputao: „opusti se“, počne vrištati: „STANI, STANI, STANI“. I moraš stati jer ti je jasno da izgaraš…
A onda je nedjelja i dan je lijep, nema jutarnje žurbe, dišeš punim plućima konačno, barem taj jedan dan u tjednu.
I što onda ja napravim – zasučem rukave i zamijesim čvrstu i lijepu grudicu tijesta. Ubacim unutra i malo začina, čisto da ne bude uvijek isto i terapija miješenjem može početi.
Čini mi se da je paštom sve nekako jednostavno, ako pratite samo par zakonitosti ne možete pogriješiti s njom. Ja se uvijek vodim pravilom da na svakih 100 g brašna dodam jedno cijelo jaje. Ova mi se računica pokazala kao najpouzadnija. Probala sam mnoge verzije s više žumanjaka, s vodom ili uljem, ali kad ne želim puno filozofirati držim se onog prvog omjera.
Dodatak začina i sol prilagodim trenutnim željama i raspoloženjima i to je to što se sastojaka tiče.
Uz domaći pileći šug dobila sam sve u jednom, ukusan obrok, radnu terapiju i potpuno zadovoljstvo postignutim. 🙂
- 200 g brašna
- 2 xl jaja
- 2 žličice miješanih mediteranskih začina
- (bosiljka, timijana, ružmarina, peršina…)
- dobar prstohvat soli
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol i začine. Napravite udubinu pa u nju razbijte dva cijela jaja.
- Miješajte lagano jaja vilicom te ih pomalo umiješajte s brašnom.
- Kada više ne možete miješati vilicom prebacite sve na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto, ali glatko tijesto. Ovo je naporan posao i zahtjeva malo snage, ali isplati se.
- Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.
- Pripremite mašinu za tijesto.
- Tijesto lagano stanjite valjkom pa ga podijelite na dva manja dijela te svaki provlačite kroz mašinu. Krenite od najšireg otvora prema najužem.
- Kad provučete tijesto kroz najuži otvor, složite ga i ponovite postupak još dva puta.
- Nakon posljednjeg provlačenja kroz najuži otvor tijesto provucite kroz nastavak za široke rezance ili ga ručno narežite tako da ga zarolate i narežete na prstene širine cca 0,5 cm.
- Narezane rezance posipajte s brašnom da se ne bi zalijepili i raširite na stolu da se malo posuše, ako imate sušilo za tjesteninu koristite njega.
- Sve isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
- Tijesto kuhajte u puno kipuće posoljene vode oko 5 minuta. Domaćoj tjestenini treba puno manje kuhanja od kupovne pa se oslonite i na vlastitu procjenu.
- Kuhanu tjesteninu umiješajte u pileći umak te mu dodajte i malo vode od kuhanja ako je potrebno.
- 500 g pilećeg zabatka
- 1 velika glavica luka
- 2 velike mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 ml pasirane rajčice
- 800 ml pilećeg temeljca
- ½ žličice bosiljka
- ½ žličice timijana
- 1 lovorov list
- sol i papar
- Za umak prvo piletinu operite i očistite od viška masnoće.
- Luk i mrkvu narežite na sitno, a češnjak nasjeckate.
- Piletinu prepržite na maslinovom ulju prvo stranu s kožom kako bi dobila lijepu zlatnu boju, potom i drugu stranu par minuta. Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- Na tom ulju sada prepržite luk i mrkvu dok ne omekšaju. Po potrebi dodajte i malo vode.
- Dodajte češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriši.
- Vratite piletinu u tavu, dodajte pasiranu rajčicu i sve začine pa dobro promiješajte. Dolijte temeljac, smanjite vatru, pokrijte tavu i lagano krčkajte oko sat vremena.
- Nakon sat vremena piletinu možete vilicom skinuti s kosti te ih izvaditi iz umaka.
- Doradite okus solju i paprom ako je potrebno te umiješajte kuhanu tjesteninu.
- Poslužite odmah uz ribani parmezan.