Čokolada liječi sve.
Kako je nekima rakija univerzalni lijek za sve tako je meni čokolada. Ona mi vraća energiju, popravlja raspoloženje i liječi me nakon napornih dana. Liječi čak i one dane koji krenu potpuno naopako i otrgnu se kontroli. Iako možda ne rješava probleme ona me barem na trenutak usreći pa zaboravim sive siječanjske dane i nerazumne ljude.
Danas mi je bio jedan takav siv i svojeglav dan koji sam provela razmišljajući o samo jednoj maloj kockici omiljenog lijeka. Ali avaj, odlučila sam ne jesti rafinirani šećer, a svaka čokolada ima bar malo tog zabranjenog zla.
Ipak, doskočila sam tome s ovim sirovim čokoladicama koje su sastavom bolje od većine (čokoladnih) stvari na policama trgovinama. Napravljene su od svega tri sastojka: kakao maslaca, sirovog kakao praha i malo sladila. Ako vas zanimaju teme o hrani i ako ih istražujete sigurna sam da znate koje su sve dobrobiti kakao maslaca i kakao praha. Oni su sada totalno ‘IN‘ namirnice i nose onaj famozni epitet ‘superfood‘. Meni, kao ljubiteljici čokolade i svega što potječe od kakao zrna, nema ljepše vijesti od te, ali ipak sam oprezna. Prvenstveno zato jer se i dalje radi o visoko kaloričnim namirnicama s kojima ne treba pretjerivati, posebno ne ako pokušavate smršaviti.
Ako ste ljubitelj tamne čokolade sigurna sam da će vam se ove čokoladice svidjeti, a pošto su izrazito aromatične lako se zaustaviti na jednoj (kad kažem jednoj, mislim pet, ali nećemo se zamarati detaljima).
Čokoladice sam ipak nečime morala zasladiti, kakao i kakao maslac nisu slatki, a svaka čokoladica treba imati malo slatkoće. Dugo sam mozgala što bi bio najbolji izbor, razmišljala sam o brezinom i kokosovom šećeru, sirupu datulja i agavinom sirupu, čak i o medu, ali na kraju sam odabrala rižin slad. Nemam posebnog razloga za taj odabir osim što u zadnje vrijeme jako proučavam ta „prirodna“ sladila i toliko sam izluđena razno raznim prehrambenim taborima da više ne znam što bi koristila. Najbolje ništa.
Na kraju sam se odlučila za ovaj rižin slad, a vi slobodno koriste sladilo po vlastitom izboru ako se odlučiti isprobati recept.
Postupak je jednostavan, kakao maslac se otopi nad parom i dodaju mu se drugi sastojci, sve se izlije u kalup i ohladi. Sat – dva kasnije imate čokoladice.
Koristila sam plastične kalupe iz robne kuće Ikea. Oni su odlični za ovakve stvari, koštaju 7 ili 8 kn, ništa se ne lijepi za njih i u pakiranju dobijete tri komada. Kud ćeš bolje. Ako nemate kalup možete se poslužiti i onim malim papirnatim košaricama. Također, budite svjesni da ovo nije prava čokolada pa se pod rukama brže topi i ne ispadnu sve savršeno iz kalupa, zbog toga ih je možda i bolje raditi u papirnatim košaricama te ih tako poslužiti.
Ako ste raspoloženi eksperimentirati možete im dodavati svašta – mrvice kokosa, sezam, lješnjake, bademe, goji bobice… Nema ograničenja.
Ja vam donosim osnovni recept kojem sam dodala tek malo soli. Sol pojačava okuse, a posebno naglašava aromu kakaoa.
Nije ovo nešto što sam ja izmislila, pun je Internet ovakvih recepata i varijacija, a ja sam sve napravila po nekom svom osjećaju te vam tako danas i predstavljam. Jako mi se sviđaju posebno u poslijepodnevnim satima kad mi strašno treba slatko uz kavicu. Ipak, ljubimica kaže da su pregorki – njoj su to čokoladice za odrasle. I jesu, a njoj ću već smisliti neku ‘soft’ varijantu. 😀
Rekla bih da je jedina mana ove slastice cijena, jer nažalost kakao maslac je baš skup, a ni kakao prah nije bagatela ako kupujete sirovi. Ipak, ako će vam ovakve malo zdravije čokoladice popraviti jedan sivi zimski dan, isplati se. Jer svijet je tužno mjesto bez čokolade i bez glazbe. 🙂
- 100 g kakao maslaca
- 50 g sirovog kakao praha
- 50 g rižinog slada (ili bilo kojeg sladila, a količinu prilagodite svom ukusu)
- prstohvat soli, himalajske ili morske
- Nad parom otopite kakao maslac.
- Otopljenom maslacu dodajte kakao prah, rižin slad i prstohvat soli. Sve dobro pomiješajte kako bi se sastojci proželi i kako bi ste razbili potencijalne grudice kakao praha.
- Dobivenu smjesu nalijte u kalupe za praline ili male papirnate košarice.
- Hladite nekoliko sati u hladnjaku kako bi se čokoladice stisnule.
- Kad se stisnu izvadite ih iz kalupa i poslužite.
3 Comments
Cokolada vice pojedi me..krasne su ti ispale!bravooo
Dobit ćeš ih čim se vidimo. 🙂
veselim seeeee