glavna jela, grah, ječam, juhe

Dobar tanjur graha…

grah_01

…za današnji ručak.

Znam da sam vam obećala neke sasvim drugačije recepte, dugujem vam kolač od kave i jednu jako, jako finu kavicu, ali dozvolit ćete mi ovaj intermezzo s jednim slanim, konkretnim jelom.

Ipak sam ja, a i ovaj blog, uvijek bila konkretnije orijentirana. Nekako, nesvojstveno meni, posljednjih mjeseci sam baš zaredala sa slasticama. Ali imam i dobro opravdanje za to, vidite, kolače je daleko lakše fotkati od konkretnih jela (to će vam potvrditi svi koji blogaju o hrani).
Možda se pitate zašto je to tako, a odgovor je vrlo jednostavan, naime, svu hranu koju ja skuham netko i pojede. Taj netko (sam često ja) je obično i gladan i želi jesti pa mu dugotrajno fotkanje i serviranje hladnog jela obično pokvari svaki užitak.

S kolačima je drugačije, oni mogu pričekati i drugi dan ili trenutak kad se zvijezde poslože u optimalne uvjete za fotografiranje.
Eto to vam je taj razlog zašto je s kolačima lakše, a ruku na srce čokoladni kolač uvijek izgleda primamljivije od jednog tanjura graha. 🙂

kolaz_01

S grahom inače imam mali problem, a taj je da nikad u životu nisam skuhala dva potpuno jednaka lonca. Poneki su mi bili stvarno izvrsni, a mnogi su bili i srednja žalost. 🙁
Kako je ovaj današnji stvarno jako dobar, bio bi red da ga i zapišem. Makar kao neki šalabahter za slijedeći put.

Inače, danas je trebao biti idealan dan za pojesti nešto jušno i na žlicu. Barem su nam tako tvrditi prognostičari nakon središnjeg Dnevnika.

Moja mala obitelj ima ritual da svaku večer zajedno pogledamo vremensku prognozu. Zapravo to vrijeme provedemo u intenzivnoj igri s bebačicom osluškujući, onako usput, kakvo nas to vrijeme očekuje. I sinoć smo odradili taj ritual, a glas s televizora je najavljivao snijeg. Mom dragom je to bio dovoljan razlog da konačno skuhamo grah koji toliko dugo odgađam.

pest_01

Moram li reći da me današnje jutro dočekalo totalno nespremnu! Iako hladan, svanuo je predivan dan. Krajnje neprikladan za nakuhavanje graha. Ali nisam mogla razočarati dragoga koji se tom grahu radovao kao malo dijete.
Srećom ovo je jedna brzinska verzija graha, od graha iz konzerve.
Da, koristim konzervirani grah i ne mislim se ispričavati zbog toga. 🙂

grah_02

I večeras smo odgledali vremensku prognozu, oni i dalje najavljuju snijeg, sreća da sad imamo skuhanog graha. K vragu, pa takvi vremenski uvjeti zahtijevaju konkretniju hranu, a teško ćete naći jelo konkretnije od dobrog tanjura graha. 🙂

SASTOJCI

1 glavica luka

1 paprika babura

2 velike mrkve

100 g slanine

4 kobasice (iako su i dvije dovoljne za ovu količinu graha)

½ šalice ječma (šalica od oko 250 ml)

1 velika konzerva crvenog bubrežastog graha (neto količina je 480 g)

voda

ulje

sol

papar

za pešt

4 režnja češnjaka

pola vezice peršina

1 crvena ljuta papričica

1 žlica masti

 

POSTUPAK

  • Narežite luk, papriku, mrkvu i slaninu na kockice. Ugrijte ulje u većem loncu pa na njemu pirjajte prvo luk i papriku.
  • Kad luk i paprika omekšaju dodajte mrkvu i nastavite pirjati, dodajte slaninu. Pirjajte dalje da se slanina karamelizira i lijepo zamiriši.
  • Maknite u stranu lonca sve što se pirjali, a na oslobođeni dio poslažite kobasice i malo iz zapecite da za šmekaju. Kad uhvate koricu maknite i njih sa strane pa dodajte jednu veliku žlicu pešta. I njega zapržite, potom sve promiješajte.
  • Dodajte ječam i ocijeđeni grah te toliko vode da pokrije sve sastojke. Tokom kuhanja podlijevajte vodom i na taj način kontrolirajte gustoću jela.
  • Pred kraj kuhanja začinite sve solju i paprom.
  • Jelo je kuhano kad se ječam dobro skuha i nabubri.
  • Prije serviranja umiješajte ostatke pešta i uživajte.

za pešt

  • Sitno nasjeckajte češnjak, peršin i ljutu papričicu. Dobro ih izmiješajte pa ih povežite jednom žlicom masti.
  • Umjesto masti možete koristiti i bijelu slaninu koju nožem nasjeckate toliko sitno da postane poput masti.

 

Comments

comments

9 Comments

  • Joj, baš I ja danas imam grah! Pa stvarno je to kao stvoreno za ove hladne zimske dane. Samo, kod mene ni traga kobasicama. Ne volim ih, a ostalo je otprilike kao u ovom receptu. Mislim the je s grahom svima tako – nekad super, a nekad srednja žalost. Ali grah je uvijek grah, uvijek dobrodošao!

    Odgovori
  • sve o pčelarstvu na: http://domacimedipropolis.wordpress.com/2013/01/16/pcelarstvo/

    Odgovori
  • Eh grah, kad vidim kineski grah u trgovinama padne mi mrak na oči. Meni je najbolji tetovac. Velika bijela zrna. Nakon dva dana se zgusti nevjerovatno dobro. Ako niste probali tetovac probajte ga nabaviti.

    Odgovori
  • Dodatno, uz tetovac obavezno staviti suhog mesa i bunceka.

    http://nagradnaigra.com.hr

    Odgovori
  • Fažol je inače ka kripna spiza a ne samo za današnji 1. Maja ili za vrime zimskih miseci. Može ga se spremit na ''mali milijun načina'' ali je u biti GLAVNI sastojak sami fažol tj. grah ; ma nema više onog PRAVOG fažola ka šta je bija do unazad 15+ godina , sve se svodi na kinesko/vijetnamski uvoz ilitiga na ''legalne'' hibride koji kad ih pomočih priko noći – ne triba(š) ih uopće niti kuvat dan posli jer su već deboto skuvani sami od sebe…

    Odgovori
  • Samo je dama zaboravila reč kad je fažol gotov lipo se sve prospe u kantu od škovaca, a budući the je danas 1. maja lipo se ispeće malo mlade janjetine s mladim kumpirima I mladom kapulom, pa se najedeš ko gospodin.

    Odgovori
  • E moj Blago Kvasina, blago Tebi na tvojoj ludosti I omamljenosti nekakvom janjetinom. Treba znati the 50% ljudi u RH ne mogu si ni dobar fažol više priuštiti, jer je kg vijetnamskog graha u Konzumu preko 20 kuna. Ako imaš šta jesti I prežderavati se, imaj razumijevanja I za one koji nemaju šta jesti a u takvoj su situaciji ne svojom krivnjom. Bilo bi bolje the komentiraš kao gospon a ne the mlataraš gluposti. Ja mogu jesti janjetinu svaki dan ali nije zanimljivo, dobar je I stari dobri bažulj, makar za promjenu.

    Odgovori
  • E moj Blago Kvasina, blago Tebi na tvojoj ludosti I omamljenosti nekakvom janjetinom. Treba znati the 50% ljudi u RH ne mogu si ni dobar fažol više priuštiti, jer je kg vijetnamskog graha u Konzumu preko 20 kuna. Ako imaš šta jesti I prežderavati se, imaj razumijevanja I za one koji nemaju šta jesti a u takvoj su situaciji ne svojom krivnjom. Bilo bi bolje the komentiraš kao gospon a ne the mlataraš gluposti. Ja mogu jesti janjetinu svaki dan ali nije zanimljivo, dobar je I stari dobri bažulj, makar za promjenu.

    Odgovori
  • E moj Blago Kvasina, blago Tebi na tvojoj ludosti I omamljenosti nekakvom janjetinom. Treba znati the 50% ljudi u RH ne mogu si ni dobar fažol više priuštiti, jer je kg vijetnamskog graha u Konzumu preko 20 kuna. Ako imaš šta jesti I prežderavati se, imaj razumijevanja I za one koji nemaju šta jesti a u takvoj su situaciji ne svojom krivnjom. Bilo bi bolje the komentiraš kao gospon a ne the mlataraš gluposti. Ja mogu jesti janjetinu svaki dan ali nije zanimljivo, dobar je I stari dobri bažulj, makar za promjenu.

    Odgovori

Odgovori