čokolada, deserti, kolači, torta

Dječja ZOO torta sa životinjskim carstvom

Dječja ZOO torta

Naša jedinica, mjesec našeg života, naše sunce i zvijezde, naša mala L. napunila je u petak sedam godina.
Ne znam što bi vam više rekla, ne kužim kako je tako brzo postala velika cura i školarka.
Čini mi se kao da sam se tek počela navikavati na ulogu roditelja, a ona je već tako velika i samostalna. Kao da su godine prošle preko noći. 🙁

A ta velika, mala cura vam je jako zahtjevna kad je hrana u pitanju. Malo toga ona baš voli jesti (crne masline su joj sad hit) što je najveća kazna za jednu foodie momzillu. 😀
Kolači joj nikad nisu bili posebno dragi, a već nekoliko godina joj uopće ne pečem tortu jer je jedina koju ona voli ona kupovna, sladoledna. I svaki rođendan inzistira baš na njoj. 😀

Životinjsko carstvo

Ipak, ove godine ima jednu novu strast – vrlo predano skuplja sličice Životinjskog carstva. Čak pojede i pokoju čokoladicu. 😀
U smjeru te njene nove zanimacije sam osmislila ovu toru, htjela sam u nju obavezno uključiti Životinjsko carstvo čokoladice, ali htjela sam se držati i životinjske teme. Kako ja načelno ne volim fondan, a bogme nemam ni mota za njega, odlučila sam se za ovu jednostavniju verziju i mogu vam reći da je slavljenica bila jako zadovoljna. Drugim riječima, najvažniji test sam položila, a sve drugo je manje bitno.
S tortom sam igrala na potpuno sigurno i ispod ove dekoracije se krije klasični genoise biskvit premazan slastičarskom kremom. Kako bi stvari ipak bile malo uzbudljivije u biskvit sam umiješala sjeckano Životinjsko carstvo pa je tako je nastala ova dječja Zoo torta.

Dječja ZOO torta
Kasnije sam svaku biskvitnu koru premazala pekmezom od malina što s pokazalo kao pun pogodak koji osvježava cijelu priču. Dakako u ljetnoj sezoni bi ovdje lijepo funkcionirale i svježe maline.
Tortu sam na kraju premazala kremom od maslaca – ozloglašenim buttercreamom. Odlučila sam se na taj korak jer sam ipak htjela tortu ukrasiti s malo fondana, a on najbolje funkcionira upravo na ovakvoj podlozi.
Ako se odlučite isprobati ovu tortu, ali mislite preskočiti ukrašavanje fondanom onda je slobodno premažite tučenim slatkim vrhnjem i biti će jako lijepa i lagana.

Za kraj ću vam još reći da je ovo recept u kojem kombiniram tri osnovne tehnike i recepta – genoise, creme patissiere i buttercream pa vam upravo ovaj recept može poslužiti kao šalabahter za njih. Od ovih komponenti možete napraviti bezbroj različitih kombinacija i mislim da ih se isplati savladati. 😀

Dječja ZOO torta

Dječja ZOO torta sa životinjskim carstvom
Print
Za biskvit
  1. 20 g maslaca
  2. 3 velika jaja
  3. 95 g šećera
  4. 95 g brašna
  5. prstohvat soli
  6. 30 g Kraš Životinjskog carstva, nasjeckanog
Za kremu
  1. 300 ml punomasnog mlijeka
  2. 1 mahuna vanilije
  3. 50 g šećera
  4. 3 žumanjka
  5. 30 g gustina
  6. 2 žlice milerama
Za slaganje torte
  1. 4 žlice pekmeza od malina
Za kremu od maslaca (buttercream)
  1. 140 g maslaca, sobne temperature
  2. 280 g šećera u prahu
  3. 1 žličica ekstrakta vanilije
  4. 3 žlice mlijeka
Za dekoraciju
  1. 30 g Kraš Životinjskog carstva
  2. Kraš šarene mrvice
  3. Ukrasi od fonadan po želji
  4. Tučeno slatko vrhnje
Za biskivit
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjelu stavite jaja i šećer i krenite tući mikserom.
  4. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. 7 – 10 minuta.
  5. Pomiješajte brašno i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
  6. Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
  7. Životinjsko carstvo nasjeckajte pa i njega nježno umiješajte u smjesu.
  8. Na kraju lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
  9. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 25 - 30 minuta.
  10. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite ga pa ga po dužini narežite na tri jednake okrugle kore.
Za kremu
  1. Pomiješajte mlijeko i ostruganu mahunu vanilije u loncu debljeg dna i zagrijte do točke vrenja. Maknite s vatre.
  2. Dok se mlijeko grije u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer i gustin te sve dobro izmiješajte.
  3. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
  4. Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako ne bi nastale grudice.
  5. Kad se zgusne maknite s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro ohladite pa mikserom umiješajte i dvije žlice milerama.
Za slaganje torte
  1. Stavite prvu okruglu koru torte na stalak ili tacnu za toru.
  2. Premažite koru s dvije žlice pekmeza od malina pa na to istisnite polovicu kreme.
  3. Sve lijepo poravnajte pa poklopite drugom korom.
  4. Ponovite premazivanje pekmezom i kremom te poklopite sve posljednjom korom.
  5. Odložite u hladnjaku da se torta dobro stisne, a za to vrijeme pripremite kremu od maslaca.
Za kremu od maslaca
  1. Maslac sobne temperature tucite mikserom dok ne postane potpuno kremast i pjenast.
  2. Dodajte polovicu šećera u prahu i vaniliju pa nastavite miješati mikserom.
  3. Kad se sastojci potpuno povežu dodajte i drugu polovicu šećera i ponovno dobro sve izmiješajte.
  4. Na kraju umiješajte i tri žlice mlijeka.
Za ukrašavanje
  1. Ohlađenu tortu prvo premažite kremom od maslaca. Nastojte je što ravnomjernije premazati sa svih strana i dobro zagladite površinu.
  2. Ukrasite tortu komadićima Životinjskog carstva, šarenim mrvicama i ukrasima od fondana koji imitiraju uši, oči i njuškicu mačke ili psića.
  3. Na kraju tortu ukrasite i s malo tučenog slatkog vrhnja.
  4. Tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Napomene
  1. Ukoliko ne planirate ukrašavati tortu šećernim ukrasima slobodno je premažite tučenim slatkim vrhnjem umjesto kreme od maslaca. Torta će tako biti laganija i manje slatka. 🙂
Cukar http://cukar.com.hr/
Post je nastao u suradnji s Kraš Hrvatska

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.