Naša jedinica, mjesec našeg života, naše sunce i zvijezde, naša mala L. napunila je u petak sedam godina.
Ne znam što bi vam više rekla, ne kužim kako je tako brzo postala velika cura i školarka.
Čini mi se kao da sam se tek počela navikavati na ulogu roditelja, a ona je već tako velika i samostalna. Kao da su godine prošle preko noći. 🙁
A ta velika, mala cura vam je jako zahtjevna kad je hrana u pitanju. Malo toga ona baš voli jesti (crne masline su joj sad hit) što je najveća kazna za jednu foodie momzillu. 😀
Kolači joj nikad nisu bili posebno dragi, a već nekoliko godina joj uopće ne pečem tortu jer je jedina koju ona voli ona kupovna, sladoledna. I svaki rođendan inzistira baš na njoj. 😀
Ipak, ove godine ima jednu novu strast – vrlo predano skuplja sličice Životinjskog carstva. Čak pojede i pokoju čokoladicu. 😀
U smjeru te njene nove zanimacije sam osmislila ovu toru, htjela sam u nju obavezno uključiti Životinjsko carstvo čokoladice, ali htjela sam se držati i životinjske teme. Kako ja načelno ne volim fondan, a bogme nemam ni mota za njega, odlučila sam se za ovu jednostavniju verziju i mogu vam reći da je slavljenica bila jako zadovoljna. Drugim riječima, najvažniji test sam položila, a sve drugo je manje bitno.
S tortom sam igrala na potpuno sigurno i ispod ove dekoracije se krije klasični genoise biskvit premazan slastičarskom kremom. Kako bi stvari ipak bile malo uzbudljivije u biskvit sam umiješala sjeckano Životinjsko carstvo pa je tako je nastala ova dječja Zoo torta.
Kasnije sam svaku biskvitnu koru premazala pekmezom od malina što s pokazalo kao pun pogodak koji osvježava cijelu priču. Dakako u ljetnoj sezoni bi ovdje lijepo funkcionirale i svježe maline.
Tortu sam na kraju premazala kremom od maslaca – ozloglašenim buttercreamom. Odlučila sam se na taj korak jer sam ipak htjela tortu ukrasiti s malo fondana, a on najbolje funkcionira upravo na ovakvoj podlozi.
Ako se odlučite isprobati ovu tortu, ali mislite preskočiti ukrašavanje fondanom onda je slobodno premažite tučenim slatkim vrhnjem i biti će jako lijepa i lagana.
Za kraj ću vam još reći da je ovo recept u kojem kombiniram tri osnovne tehnike i recepta – genoise, creme patissiere i buttercream pa vam upravo ovaj recept može poslužiti kao šalabahter za njih. Od ovih komponenti možete napraviti bezbroj različitih kombinacija i mislim da ih se isplati savladati. 😀
- 20 g maslaca
- 3 velika jaja
- 95 g šećera
- 95 g brašna
- prstohvat soli
- 30 g Kraš Životinjskog carstva, nasjeckanog
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 30 g gustina
- 2 žlice milerama
- 4 žlice pekmeza od malina
- 140 g maslaca, sobne temperature
- 280 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice mlijeka
- 30 g Kraš Životinjskog carstva
- Kraš šarene mrvice
- Ukrasi od fonadan po želji
- Tučeno slatko vrhnje
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
- U zdjelu stavite jaja i šećer i krenite tući mikserom.
- Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. 7 – 10 minuta.
- Pomiješajte brašno i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
- Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
- Životinjsko carstvo nasjeckajte pa i njega nježno umiješajte u smjesu.
- Na kraju lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 25 - 30 minuta.
- Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite ga pa ga po dužini narežite na tri jednake okrugle kore.
- Pomiješajte mlijeko i ostruganu mahunu vanilije u loncu debljeg dna i zagrijte do točke vrenja. Maknite s vatre.
- Dok se mlijeko grije u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer i gustin te sve dobro izmiješajte.
- Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
- Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako ne bi nastale grudice.
- Kad se zgusne maknite s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro ohladite pa mikserom umiješajte i dvije žlice milerama.
- Stavite prvu okruglu koru torte na stalak ili tacnu za toru.
- Premažite koru s dvije žlice pekmeza od malina pa na to istisnite polovicu kreme.
- Sve lijepo poravnajte pa poklopite drugom korom.
- Ponovite premazivanje pekmezom i kremom te poklopite sve posljednjom korom.
- Odložite u hladnjaku da se torta dobro stisne, a za to vrijeme pripremite kremu od maslaca.
- Maslac sobne temperature tucite mikserom dok ne postane potpuno kremast i pjenast.
- Dodajte polovicu šećera u prahu i vaniliju pa nastavite miješati mikserom.
- Kad se sastojci potpuno povežu dodajte i drugu polovicu šećera i ponovno dobro sve izmiješajte.
- Na kraju umiješajte i tri žlice mlijeka.
- Ohlađenu tortu prvo premažite kremom od maslaca. Nastojte je što ravnomjernije premazati sa svih strana i dobro zagladite površinu.
- Ukrasite tortu komadićima Životinjskog carstva, šarenim mrvicama i ukrasima od fondana koji imitiraju uši, oči i njuškicu mačke ili psića.
- Na kraju tortu ukrasite i s malo tučenog slatkog vrhnja.
- Tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
- Ukoliko ne planirate ukrašavati tortu šećernim ukrasima slobodno je premažite tučenim slatkim vrhnjem umjesto kreme od maslaca. Torta će tako biti laganija i manje slatka. 🙂