čvarci, kruh, kruh i pecivo, novosti, varia

DIABLOG i recept za čvarkuše od pirovog i raženog brašna

Najbolji gastro blog

Cukar je jedan od tri najbolja gastro bloga u Hrvatskoj

Nekoliko vrlo uzbudljivih i emocionalno iscrpljujućih dana je iza mene. Prošli tjedan u Zagrebu je održana prva konferencija o blogerima i blogerskoj sceni u Hrvatskoj – DIABLOG. U sklopu konferencije napravljeno je i veliko istraživanje te su glasovima samih blogera odabrani najbolji blogovi u dvije kategorije – lifestyle i gastro. Ne mogu vam opisati moju nevjericu, šok i sreću što se upravo moj blog našao među tri najbolja gastro bloga. Uz mene nagrađeni su i Darko s Darkove web kuharice i Sanja poznatija kao Domaćica. Iz rubrike lifestyle nagrađene su Dear Skin, La Makeup Freak i Ella Dvornik.

najbolji blogeri i brendovi DIABLOG
Foto: Diablog

Gastroblogerska scena i njezin razvoj

Posljednjih nekoliko godina naša gastroblogerska scena cvijeta i više ne nalikuje na onu malu intimnu zajednicu s naših početaka. Scena je sada zbilja šarolika i ima svega. Ima lošijih, boljih i odličnih blogova, ali generalno mogu reći da je konkurencija velika.
Rekla bih da je na polju gastro bloganja ta konkurencija još uvijek zdrava te nas potiče da budemo bolji. Barem na mene tako utječe. Iako blog pišem gotovo devet godina (da, da dragi moji toliko je već vremena prošlo) mogu reći da svakodnevno učim o hrani, o fotografiji i trudim se biti bolja te vam ponuditi i bolji sadržaj.  Mnogi blogeri me svakodnevno inspiriraju i tjeraju naprijed, a neka prijateljstva su razlog zašto još uvijek nisam odustala od bloga. Iznimno sam počašćena ovim priznanjem koje stiže od mojih kolega blogera. Upravo su oni ti koji najbolje znaju koliko truda, vremena i rada stoji iza svakog posta na blogu. Sretna sam što su moj rad prepoznali kao vrijedan.
Vidite, pisati gastro blog je pomalo specifično i mislim da je zahtjevnije od svih drugih oblika bloganja. Ne želim umanjiti trud drugih blogera, ni govora, ali proces nastajanja jednog našeg posta (recepta) je specifičan i dugotrajan. Ponekad se jela ponavljaju bezbroj put kako bi na blog išla najbolja (bulletproof) verzija. Tu je i nabava namirnica, kuhanje, postavljanje scene, foodstyling i samo fotografiranje. U zimskim mjesecima to se sve pretvara u pravu utrku s vremenom jer je dan kratak, a poštene fotografije nastaju isključivo na dnevnom svjetlu. Izuzev kupnje namirnica tu su i svi drugi troškovi koje gotovo nikad ne računam, a trebala bi jer troši se struja, voda, plin i naravno vrijeme. Raditi sve ovo moj je izbor, radim to jer me veseli, jer volim kuhati i jer uživam u fotografiranju hrane. Kada mi prestane biti gušt i izazov onda ću raditi nešto drugo. Do tada nastavajmo ovim već utabanim tempom reda hrane, reda fotografija, reda priča…

Najbolji gastro blogeri DIABLOG
Darko, Sanjina seka i ja
Foto: Diablog

I što dalje…

Zašto vam sve ovo pišem?
Zato jer se na konferenciji postavljalo pitanje zarade na blogu i trebaju li blogeri biti plaćeni za ono što rade. Načelni zaključak je da blogeri trebaju biti plaćeni.
Naravno da trebaju, nadodala bi, svaki rad treba biti plaćen!
Ipak, rekla bih da se ovom konferencijom tema tek načela te da se samo zagreblo po površini ove velike teme. Blogeri su postali nova pokretačka sila i jasno je da stari, veliki brendovi tek uče komunicirati s nama. Oni su tek počeli otkrivati potencijale koje im ovakav oblik marketinga pruža.
Također, čini mi se da nije dovoljno apostrofirana razlika između čistog marketinga i pisanja sponzoriranih članaka od kreiranja sadržaja za potrebe neke kampanje. Radi se o dvije potpuno različite stvari i mislim da ih se ne bi trebalo miješati. DIABLOG se već najavljuje za sljedeću godinu pa mislim da će to biti izvrsna prilika da se još dublje uđe u cijelu problematiku.
Uglavnom, čini mi se da smo svi na DIABLOGU nešto naučili i da smo spremni za nove pobjede. 🙂

Čvarkuše

Ništa bez recepta 🙂

Kako ne bi ovaj post ostavila samo na mojim promišljanjima o smislu blogerskog života donosim vam i jedan recept.
Znam, to je ono po što ste i došli i što vas najviše zanima.
Čvarkuše, pa još od integralnog brašna.
I još nešto – odlične su.
Godinu dana odgađam objavljivanje ovog recepta. Ne pitajte me zašto jer razlog je uglavnom moja ludost. Nisam zadovoljna s fotkama naime, a svečano sam si obećala da na blogu nikad neću objaviti nešto čime nisam potpuno zadovoljna. Priznajem, ove fotke nisu totalni promašaj, al su mi u nekoj „meh“ kategoriji.  Same čvarkuše smo potamanili u dva dana, a ono što me je najviše razveselilo je činjenica da su položile test i kod moje male miss L.
Zbog toga evo i recepta jer vrijeme čvaraka je pred vratima. 🙂

Čvarkuše od pirovog i raženog brašna
Print
Sastojci
  1. 350 g pirovog brašna
  2. 150 g raženog brašna
  3. 1 žličica psilijuma
  4. 1 žličica soli
  5. mljeveni papar
  6. 1 vrećica suhog kvasca
  7. 1 jaje
  8. 1 žlica masti
  9. 250 ml piva
  10. 300 g čvaraka
  11. sol po potrebi
  12. žumanjak za premazivanje
Postupak
  1. Izmiješajte sve suhe sastojke osim kvasaca.
  2. Potom dodajte kvasac, jaje, mast i pivo.
  3. Od toga umijesiti glatko tijesto, ovo možete raditi u mikseru ako imate jaki ili mijesiti rukama. Tijesto treba dobro umijesiti dok ne postane glatko i podatno.
  4. Formirajte tijesto u kuglu i premažite je uljem (vrlo malo je potrebno da se ne uhvati korica) te ostavite na toplom da se udvostruči volumen.
  5. Samljite čvarke u blenderu i začinite ih solju po potrebi.
  6. Kad tijesto udvostruči volumen prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i valjkom stanjite u pravokutnik debljine pola centimetra
  7. Nadjev podijelite na dva dijela pa prvim dijelom premaže dvije trećine tijesta.
  8. Zatim nepremazani dio prebacite preko trećine premazanog i onda preko toga preostali dio. Princip slaganja je kao kod lisnatog tijesta.
  9. Opet razvaljajte tijesto i ponovite postupak premazivanja s preostalim čvarcima.
  10. Razvaljajte tijesto i ponovite preslagivanje.
  11. Razvaljajte tijesto treći put na debljinu oko 1,5 cm i čašom ili okruglom modlicom izrežite pogačice.
  12. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da se još malo dižu dok se pećnica grije na 190˚C.
  13. Prije pečenja ih premažite umučenim žumanjkom .
  14. Pecite ih dvadesetak minuta ili dok se lijepo ne zarumene i ne razlistaju.
  15. Ostatke tijesta možete premijesite i ponovno izrezati pogačice, ali te se više ne listaju tako lijepo.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori