deserti, lagana jela, PR, voće

Desert u čaši i održivi život svaki dan

Krema_sir_04

Projekt održivog života robne kuće Ikea polagano se bliži kraju. U ova tri mjeseca uveli smo neke male promjene u svoj svakodnevni život i time ostvarili velike uštede. Zahvaljujući robnoj kući Ikea počeli smo više razmišljati o načinu na koji trošimo energente – prvenstveno struju i vodu. Još smo ekonomičnije počeli planirati obroke, a unaprijedili smo i recikliranje. Bilo je ovo jedno zanimljivo putovanje koje je bilo i poučno i zabavno. Iznimno mi je drago što sam imala čast sudjelovati u njemu uz kreativne dame koje su ujedno i pravo nadahnuće: Matejku, Sanju i Maju. Mislim da smo svi puno toga naučili u ova nepuna tri mjeseca i nadam se da sam kroz ove postove uspjela dio tog iskustva prenijeti i vama. Možda sam vas uspjela i potaknuti na neke male promjene u vašim životima.

Začinski vrt za ljepši balkon, zdraviji zrak i ukusnije obroke

Ono što me posebno veseli je što sam konačno, zahvaljujući malom stakleniku SOCKER, uspjela posaditi i održati svoj začinski vrt na balkonu. Do sada su svi pokušaji bili poprilično bezuspješni, ali ovog puta biljke su niknule i već su dovoljno velike i spremne za selidbu u prave lončanice. Iako je izazovno u malim gradskim stanovima naći mjesta za tegle sa začinskim biljem, za mali vrt ne treba vam čak ni balkon. Staklenik kakav ja koristim možete smjestiti na prozorsku dasku ili na bilo koje osunčano mjesto. Sjeme iz robne kuće Ikea sija se u smjesu od osušene kokosove kore koja je za biljke iznimno hranjiva te na taj način osigurava uspješno klijanje. Staklenik i posude također su lijepo dizajnirane te na taj način postaju pravi ukras u prostoru. Osim ovoga robna kuća Ikea nudi cijeli niz proizvoda za uzgoj bilja u zatvorenom pa svakako bacite pogled.

Začinsko bilje

Ne moram vam posebno naglašavati koliko je višestruko korisno imati svoj mali vrt na balkonu. Biljke nam oplemenjuju životni prostor, čiste zrak, estetski ga čine ljepšim, a u konačnica nam obogaćuju i jela. Složit ćete se da ništa nije toliko dobro kao pesto od domaćeg bosiljka ili pešt s domaćim peršinom. A koliki je tek gušt ujutro popiti kavu na balkonu punom bilja…

Sobni staklenik

Par jednostavnih pravila za uspješno vrtlarenje

Nisam posebno vješta vrtlarica, ali ponijelo me ovo prvo uspješno sijanje pa sam se bacila na proučavanje vrtlarskih tema. Mogu vam reći da to ništa nije prezahtjevno, ali ipak na neke stvari tebe pripaziti. Začinsko bilje voli dosta sunca tako da uvijek za svoje tegle birajte položaje s dosta dnevnog svjetla. Začini trebaju i vodu, ali ipak nemojte pretjerivati sa zalijevanjem, ako je zemlja premokra pretvorit će se u mulj te ćemo dobit suprotan efekt i biljke će početi venuti. Kada su mladice dovoljno velike treba ih presaditi u veće posude. Na dno svake posude dobro je staviti kamenčiće ili komadiće razbijene tegle kako bi pospješili otjecanje vode i izbjegli stvaranje mulja. Tek na ovaj sloj stavljamo sloj humusa. Uz malo ljubavi, pažnje i vode biljke bi trebale probujati. S obzirom na to da ja zasada uzgajam isključivo bilje za jelo nikakvo gnojenje ne dolazi u obzir.

Umjesto električnih kućanskih uređaja koristimo one na ručni ‘pogon’

Kao što sam rekla na početku najveće uštede smo ostvarili na području potrošnje električne energije. Prešli smo potpuno na LED rasvjetu i mogu vam reći da nam se uloženo jako brzo vraća. Ipak, nisu žarulje jedino područje na kojem možemo uštedjeti struju. Struju možemo štedjeti i racionalnijim korištenjem malih kuhinjski aparata. Upravo zbog toga me oduševio ručni mikser JÄMFÖRLIG. Jako je sladak, lagan za rukovanje i što je najbolje radi potpuno na ručni ‘pogon’. 😀

Priprema deserta u čaši
On je super rješenje za one situacije kada vam se ne da prljati električni mikser za samo malo šlaga. Njim sigurno nećete moći istući deset bjelanjaka za pavlovu, ali sasvim dobro će zamijeniti mikser kada hoćete brzo nešto umutiti, a pri tom i uštedjeti struju. Super je jednostavan za pranje, a i odlično je rješenje za ponijeti na vikendicu ili na more. Cilj je živjeti održivo svaki dan pa i na godišnjem odmoru. 😉

Krema od sira u čaši

Deserti u čaši bez pečenja i miksanja za uštedu vremena i energije

Zato vam danas donosim jedan iznimno jednostavan recept za desert u čaši koji možete pripremiti bilo kada i bilo gdje. Za njega vam ne treba gotovo nikakav alat, a ako se odlučite koristiti ručni mikser i starinski mlinac za orahe nećete potrošiti ni malo električne energije. Sve što vam za ovaj desert treba je sezonsko voće, krem sir, slatko vrhnje, sladilo i keksi po izboru. Uz malo mašte i kreativnosti ovaj desert može postati i potpuno zdrav obrok tako da umjesto gotovih keksa koristite mljevene bademe, zobene pahuljice ili sjemenke po izboru. Naravno, ovaj recept nije neki veliki slastičarski domet, ali zato je brz i osvježavajuć, a u njegovoj izradi može sudjelovati cijela obitelj. Kud ćeš boljeg rješenja za provesti kišni dan na moru. 😉

Iako je ovo posljednji post u sklopu projekta održivog življenja robne kuće Ikea čini mi se da smo uspjeli u mnogočemu unaprijediti naše životne navike te smanjiti potrošnju, količinu otpada i općenito osvijestiti odgovornost prema planeti na kojoj živimo. Zahvaljujući svemu tome naš održivi život nastavlja se svakoga dana i sigurna sam da ćemo razmjenjivati još savjeta i iskustava u budućnosti.

Krema od sira s borovnicama i kupinama
Print
Sastojci
  1. 250 g keksa po izboru
  2. 250 g kupina
  3. 250 g borovnica
  4. 3 – 4 žlice sirupa od datulja
  5. 200 g krem sira
  6. 2 žlice sirupa od datulja
  7. 250 g slatkog vrhnja
Postupak
  1. Kekse sameljite, ali dio ostavite u malo većim komadima.
  2. Kupine i borovnice operite, ocijedite i pomiješajte s 3 – 4 žlice sirupa od datulja te ostavite da se prožme. Nekoliko borovnica sačuvajte za dekoraciju.
  3. Krem sir pomiješajte s 2 žlice sirupa od datulja.
  4. Slatko vrhnje istucite u šlag koji ne mora biti prečvrst. Pomiješajte ga s krem sirom.
  5. Uzmite 4 manje čaše za deserte pa na dno svake stavite po žlicu ili dvije mljevenih keksa.
  6. Na kekse posložite smjesu sirupa i voća, zatim ga pokrijte kremom od sira.
  7. Ponovno stavite sloj voća, završite slojem krem te ukrasite s malo mljevenih keksa i sa sačuvanim borovnicama.
  8. Poslužite rashlađeno.
Napomene
  1. Umjesto sirupa od datulja slobodno koristite sladilo po vlastitom izboru, to može biti med, agavin sirup ili što već volite.
  2. Umjesto keksa, za još zdraviju verziju, napravite podlogu od mljevenih badema, sjemenki ili zobenih pahuljica.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori