deserti, jabuke, kolači, voće

Crumble od jabuka (Apple Crumble)

 

Koliko vas može reći da je ovisno (ili nije ovisno) o slatkom?
Ja sam definitivno ovisnik i to oduvijek znam, dan bez slatkog za mene je jednak danu bez hrane, smijeha i glazbe.
Sudeći prema količini slatkih recepata koji se tjedno objave na blogovima (i domaćim i stranim) mogu zaključiti da nisam jedina s ovim problemčićem.
Kažu da su žene općenito sklonije tražiti utjehu u slatkišima, posebno u čokoladi. E pa ako je tako, ja sam stereotipna ženka. Kažu da su i za ovo krivi hormoni, ponajviše inzulin. Inzulin, hormon koji je zadužen za osjećaj gladi i sitosti, a kod nekih od nas toliko divlja da smo „gladni za slatkim“ konstantno. Jasno je da ovakva „krvna slika“ uzrokuje debljanje i frustracije, a frustracije se, naravno, liječe slatkim i eto nas u začaranom krugu. Čak mi je donekle i utješna ova informacija jer sad za svaki kilogram viška imam krivca. Pa bože moj, nisam kriva ja krivi su moji podivljali hormoni.
I tako svaki put kad pomislim na hormone sjetim se jedne moje poznanice koja muku muči s kilogramima. Nakon godina bezuspješnih dijeta i sistema „dvije kile dolje, četiri kile gore“ odlučila se ona otići na hormonalne pretrage (ili nešto takvo). Izvadila ženskica krv, bila na sistematskom odradila sve i mirno čekala nalaze. Za par dana je nazvao doktor i zamolio da dođe do njega. Ona se sva uspaničila, očekujući najgori mogući scenarij i konačan odgovor o izvoru njenog najvećeg problema. Kad je došla do doktora on je samo pogledao nju, pogledao i nalaz i rekao joj: „Izgleda da ipak previše jedete“. 😀 😀

 

Eto čini mi se da ipak nije sve u hormonima, mora da je ponešto i u karakteru. 😀 😀
Kako je kod mene karakter vrlo varljiva stvar, zateknem se kako ponekad, u sred noć prekapam frižider u potrazi za nečim slatkim. U takvim trenucima ovaj recept je izvrsna stvar. Ovu slasticu napravite za čas od svega par sastojaka. Ipak je ovo kolač koji je nastao u vrijeme najgore neimaštine, u Drugom svjetskom ratu. Sastoji se od jabuka prekrivenih mrvicama (zbog toga je crumble) od brašna, maslaca i šećera. Bez obzira na njegovu skromnost nevjerojatno je ukusan tako da je ostao popularan do današnjeg dana. Ako ga budete radili u nekim normalnim okolnostima (znači ne u nedjelju oko deset navečer) onda ga poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Ovo je instant dizalica za sve ovisnike o ugljikohidratima. 🙂

SASTOJCI
(sve količine kao i vrstu voća prilagodite svom ukusu ili satanju u frižideru)
800 g jabuka
100 g šećera
1 žličica cimeta
Sok pola limuna

za mrvice
100 g brašna
75 g maslaca
50 g šećera
1 vanilin šećer


POSTUPAK

  • Jabuke operite, ogulite, očistite od koštica i narežite na kockice.
  • Posložite jabuke u vatrostalnu posudu pa ih posipajte šećerom i cimetom (po želji možete dodati i neke druge začine i orašaste plodove). Sve dobro promiješajte pa pokapajte limunovim sokom

 

za mrvice
  • U posudu za miješanje stavite brašno, šećer, vanilin šećer i maslac narezan na listiće.
  • Sve miješajte električnom miješalicom, spiralnim nastavkom dok se sastojci ne povežu u mrvičastu smjesu.
  • Mrvice posipajte po jabukama i poravnajte.
  • Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne uhvati lijepu boju.
  • Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda po želji.

 

24 Comments

  • odlično.. ja sam ovisnik o slatkom, ali eto, meni je vrhunac slatkog čokolada i niš drugo mi ne može zamjenit čokoladu, u svim mogućim oblicima.. i baš sam totalni ovisnik kao što je netko ovisan recimo o cigareti.. :DD iako mi može bez beda proći dan bez čokolade, isto tako me nevjerojatno raspoloži čokolada kad sam tužna, sjetna ili pak živčana.. crumble sam jednom daavno radila, možda prije kakvih 8 godina još kad ga je Jamie Oliver radio u svom show-u i sjećam da mi se jako svidio tako da u ovakvim situacijama kad nam treba nešto slatko a u kući čokolade nema :OO, ovo je savršeno 😀

    Odgovori
  • He,he, izgleda da je ipak rješenje u umjerenosti. Nisam ovisnik o slatkom, ali volim peći kolače tako da ih često jedemo. Obično nam zamjenjuju jedan obrok, npr. doručak jer sam lijena da se dižem ujutro i radim sendviče 😉

    Odgovori
  • Crumble je super, i to baš ovako kako si i rekla sa sladoledom od vanilije! Slikice su ti baš super!

    Odgovori
  • he, he, ovisnica o slatkom!:D ta sam, glavom i bradom!:) doduse nikad se ne dizem po noci traziti nesto slatko ali zato imam dnevnu dozu koju ako ne ispunim padnem u apstinencijsku krizu. godinama bezuspjesno pokusavam odreci se slatkog jer prema svim mogucim rezimima prehrane jesti dezerte nije preporucljivo na svakodnevoj bazi. ah, tko li to izmislio?:(crumbles sam probala svega nekoliko puta i najvise mi se svidio onaj od rabarabare ili kombinacije rabarbara/jabuka. probaj iduci put dodati i malo rabarbare, vjerujem da ce ti se svidjeti.:)

    Odgovori
  • Andrea,I love Crumble crust and aromatic fruit inside. Your looks very, very tasty, delicious – again, great photo.Greetings and I wish smiling day, Diana

    Odgovori
  • Ja sam deifinitivno ovisna o slatkom! Čak i kad sam na dijeti, pečem kolače i ne idem za onom, bolje da ih ne vidim. Ako ih ne mogu jest, volim ih bar gledat. Obožvam kolače s jabukama, a ovaj crumble je divan!

    Odgovori
  • ah, dovoljno je da pogledaš koji recepti prevladavaju na mom blogu i sve ti je jasno 😀 doduše, kad već znam da toliko volim slatko onda u pripremi slatkiša biram “manje zlo” pa uglavnom radim lagane kolače, najčešće voćne s manje šećera i minimalnom količinom maslaca jer sam isto tako jako sklona debljanju. a i ten mi od previše slatkiša poludi kao da sam u pubertetu :/ kupovne slatkiše izbjegavam jer s njima je problem to što mi ne daju osjećaj sitosti i mogu pojesti pol kile napolitanki (doslovno) i shvatiti da mi je previše tek nakon zadnjeg zalogaja. uglavnom, crumble je genijalna stvar i ja mu pribjegavam u kriznim trenucima. s jabukama i jagodama mi je najdraži! 🙂

    Odgovori
  • Eh i ja obozavam slatko,ali se trrudim da ga ne konzumiram svaki dan,..iako nekada ne mogu a da ne izdrzim a da ne pojedem čokoladu.Crumble jos nisam pravila,a da znas da hoću po tvom receptu,koliki ti je promer kalupa?Znas da to stalno pitam…:)

    Odgovori
  • jooooj obozavam crumble! to mi je definitivno jedan od najdrazih deserta uopce kojemu rijetko mogu odoljeti! posebno ako je posluzen s pravim pravcatim custardom od jaja, vrhnja, secera i vanilije (vanilije u stapicima, prave)!evo par ideja. u crumble smjesu ubaci saku il dvi orasastih plodova. npr nasjeckanih badema ili ljesnjaka. ili zobenih pahuljica. ili nesto brasna zamijeni kakaom za jos dekadentiju kombinaciju!kombinacije voca su isto dobre. jabuka ide super s kupinama. ili cak grozdjicama po zimi. rabarbara dobro ide s jagodama, ili s djumbirom.kruske su isto dobre, samo ti trebaju one cvrsce koje se nece raspast od topline.Bobicasto voce je takodjer uvijek popularno.jela sam i cokoladni crumble od krusaka. e tooo je bilo diiivnoooo! u samo voce mozes staviti koju zlicu vanilije, ili ruzine vodice, ili narancine. zavisi o vocu. itd. itd. varijacije su stvarno bezbrojne! :Damerikanci crumble zovu crisp i cesto ga sluze sa sladoledom. britanci ga sluze s vrhnjem ili custardom, i ponekad sladoledom.

    Odgovori
  • ma kao da si mene opisala… nekad se uhvatim da me nešto slatko u trenucima stresa doslovno smiri u trenutku kad ga stavim u usta… mislim, ako to nije ovisnost, onda što je… ali nastojim jesti i dosta voća i povrća, ne jedem puno crvenog mesa pa se nadam da nekako poništim te negativne učinke slatkog :)) odlično ovo izgleda iako nisam baš ljubitelj jabuka, ali probala bih svakako 🙂

    Odgovori
  • Izvrstan kolač koji će ubrzo naći svoje mjesto i u mojoj kuhinji :). Recept mi se jako sviđa i divne su slike! A što se posta tiče, mogla sam ga i ja napisati, volim slatko, baš ga volim, pogotovo voćne i čokoladne slastice, ma volim i slatka tijesta….., ali, nekako sam uspjela tu ljubav staviti pod kontrolu. Mislila sam da je nemoguće jer je dan bez slatkoga bio nemoguć. Onda sam odlučila pokušati pa preskočila jedan dan (u trenutku krize popila aromatični čaj da se zavaram), pa drugi dan , treći dan, i tako prođe sada i po nekoliko dana bez da pojedem nešto slatko, čak i bez da mi prifali (samu sebe sam iznenadila) . Ali zato kada ga jedem uživam u svakom zalogaju, mmmmmmm….. 🙂

    Odgovori
  • uh, uh… prefino izgleda…

    Odgovori
  • che foto e ricetta deliziosa, ciao

    Odgovori
  • Bila sam ubijeđena da sam ostavila komentar, ali evo ponovno. Dirnulo me što pišeš o ovisnosti o slatkom. Malo mi je lakše što nisam sama. Čitav život sam takva, nekada mi je dovoljno i šnita kruha i marmelade (ja to znam pošećeriti:)))Ovaj crumble mi se isto tako jako sviđa pogotovo s jabukama, neako od kolač s voćem jabuke su mi izvrsne.Prekrasno je sve!

    Odgovori
  • Mene je tvoj blog osvojio ne samo zbog odličnih recepata i tvojih prelijepih slika, već i priče. Uvijek imaš napisati i reći nešto što se da komentarisati. Ja nisam ovisnik o slatkom, mnogo radije jedem slano, a najradije peciva i paštu. U biti se svodi na isto, slatkiši, kruh, tjestenina sve je to hrana dobrog raspoloženja. Ja mogu dobar steak pojesti ili ne pojesti, mogu uživati u njemu, ali me neće oduševiti kao dobro pecivo, koje bi mogla slistiti za tili čas i za kojim mi oči iskoče kada ga vidim.Opet, moram imati u ladici neku stvarno dobru čokoladu, 20 grama dnevno i ja zadovoljna. U tinejdžerskim godinama tamanila sam eurokrem i kinderladu žlicom, direktno iz teglice, a posljednji put sam to učinila sa Nutellom prije desetak godina. Pisala sam danas o svom problemu sa prehrambenim poremećajima, doživljajem vlastitog tijela i mislim (sigurna sam) da je moja želja za pecivom i tjesteninom posljedica dugogodišnjeg odricanja od istog, a želja za slatkišima i kolačima mi se u tom periodu negdje izgubila i ja je nikad nisam vratila.

    Odgovori
  • I love crumbles 🙂 Like your pictures again 🙂

    Odgovori
  • Ne bih baš mogla reći da sam ovisna o slatkom; imam glupu naviku da svaki vikend moram imati nekakav kolač, ali ne jedem slastice svaki dan. I kad sam na nekakvoj dijeti definitivno mi je lakše odreći se slatkog, nego “prave hrane”. Pod “prava hrana” mislim na npr. tjesteninu sa sirom, lazanje, pizzu, sirnice i slične slane pite; takve stavrčice šire tako opojan miris (ili se meni tako čini dok sam na dijeti) i teško im odolijevam; a bez slastica mogu par tjedana (ali onda im se zbog “živčanoće” svejedno vratim).Ovo s hormonima i pretragama podsjeća me na razgovor moje mame i njezinog doktora.Doktor: Volite li kolače?Moja mama: Obožavam ih i jesti i peći.Doktor: I ja ih obožavam! Ali naučio sam uživati gledajući ih. Tako bi se i vi trebali naučiti da uživate u slasticama gledajući ih.Moja mama :(:D Mojoj mami to onda nije bilo niti najmanje smiješno, i naravno, nije poslušala doktorov savjet.Tijekom tjedna kad nemam (puno) vremena, a jedan dan se baš sjetim da mi se jede nešto slatko, onda smutim nešto tipa crumble.Drugi put ću raditi prema tvom receptu:)

    Odgovori
  • Mmmmmmmm 🙂 Ovisnosti? 😉 Just name it! Dobro, nisam narkić! Dva puta u životu sam probala joint, oba puta sa tragikomičnim posljedicama, alergična na pojedine analgetike, klonim se svih mogućih tableta, tako da mi ostaju cigarete, kava i klopa! :)Čokolada je ultimativna, kad je o slatkom riječ, eventualno joj može parirati kakav full kremasti, ali više parfe ili mousse kolač. A opet, ako su postavljeni side by side kockica čokolade i šnitica špeka, ja se špeka hvatam! ;)Po noći na sreću rijetko bauljam po frižideru i mogu zaspati gladna, ali u zadnje vrijeme danju toliko toga smaknem, da sam sve prije nego gladna kad konačno legnem. Ovakve saftne kombinacije sa jabukama volim. I ovaj čas sam se sjetila da imam u frižideru nešto što bi trebalo potrošiti i da bi crumble bio odlično rješenje za to.Super mi tvoj izgleda, onaj dio dole s jabukama kao u sirupu, odlična fotke! 🙂

    Odgovori
  • Izgleda jakooo fino, jednostavno i ukusno…ma, meni sve sto je slatko apsolutno pase, tako da bih se rado posluzila jednom porcijom ovih ususkanih jabuka sa kuglicom sladoleda!;)))

    Odgovori
  • prijavljujem se na AA meeting za slatko,:) ni kod mene ne prođe dan bez nečeg slatkog. Ne treba mi puno, treba biti malo, ukusno, slatko i svakodnevno,:) A Crumble will do just fine,:)!

    Odgovori
  • bolje o slatkom nego o nečem drugom biti ovisan he he:)))crumble naprosto obožavam..

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima. :)@Vera, mislim da je ova moja posuda promjera oko 25 cm, ali za ovaj kolač ti promjer zbilja ništa ne znači. Staviš u posudu koju želiš. 🙂

    Odgovori
  • <3

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.