lagana jela, predjela, rajčica, rajčice, veganska jela

Confit od rajčica

Confit od rajčica

Danas ću biti kratka i jasna jer takav je i confit od rajčica. Nema tu nikakve filozofije ni egzotike, a kako nam se ljetno bliži sigurna sam da će nam svima dobro doći nove ideje što napraviti s pomidorima.
Eto zašto ih onda ne bi konfitirali. 😀

Konfitiranje je tehnika kuhanja namirnice u masnoći na umjerenoj temperaturi. Za razliku od prženja gdje želimo visoku temperaturu ovdje je cilj lagano krčkati namirnicu na umjerenoj temperaturi.
Najpoznatija jela pripremljena na ovaj način su svakako confit od patke i guske, ali ovako možemo pripremati i ostale vrste mesa, povrće pa i voće.
Dok je kod mesa uobičajeno odabrati životinjsku (vlastitu) masnoću, kod rajčica nema prirodnijeg odabira od maslinovog ulja. Dodajte i malo češnjaka, dosta krupne morske soli, začine koje volite i eto vam recepta. Nakon tople uljne kupelji rajčice pospremite u teglice i poslužite ih uz salate, na sendvičima, bruschettama, uz tjesteninu ili kao prilog mesu.

Confit od rajčica

Ideju za ovakvu pripremu rajčica pronašla sam u prekrasnoj knjizi Samin Nosrat ‘Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking’. Moj recept za confit od rajčica mrvicu je drugačiji od originala jer za ovakvu pripremu zapravo i ne trebate recept već se vodite svojim ukusom i dostupnim namirnicama.

Confit od rajčica
Print
Sastojci
  1. 1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
  2. 250 ml maslinovog ulja
  3. 3 – 4 dobra prstohvata morske soli
  4. 2 – 3 režnja češnjaka
  5. timijan
  6. bosiljak
Postupak
  1. Rajčice operite i odstranite im peteljke, a ukoliko imate veće primjerke možete ih i narezati.
  2. Složite ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih prelijte uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim. 🙂
  3. Dodajte sol, češnjak i začine po želji.
  4. Ubacite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite 35 - 40 minuta. Ulje u nijednom trenutku ne bi trebalo ključati, može tek lagano krčkati pa prema potrebi smanjite temperaturu.
  5. Pečene rajčice poslužite odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebacite u staklenke i zatvorite. Čuvajte ih desetak dana u hladnjaku.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.