čokolada, deserti, kolači

Čokoladni tart bez pečenja

Čokoladni tart bez pečenja

Začudi me uvijek kako za gotovo svaku situaciji u životu mogu naći narodnu izreku koja slikovito i jednostavno sve posloži na svoje mjesto. Pa eto tako sam u svom ovom covid-izolacijskom ludilu milijun puta shvatila da zbilja nije svako zlo za zlo. Priznajem, na početku mi se nije baš tako činilo, ali kako vrijeme odmiče i perspektiva se polako mijenja.
Počelo je da nije moglo gore – nepoznati virus, potres, snijeg…
Mi smo ostali (samo) bez plina, bez glavnog energenta za kuhanje, pranje i grijanje. Srećom brzo je zatoplilo pa nam grijanje više nije trebalo, ispraksirali smo se i s ‘tuširanjem’ iz lonca pa je izolacijski život je poprimio novu rutinu, može se i tako.

Kuhanje je s druge strane bilo problem, malo je jela koja možeš skuhati na indukcijskom rešou, a kolača još i manje. Ali hej, valjda zato i postoje svi oni ‘no bake’ recepti. Nekad sam zazirala od njih, ali sila ne pita (kužite, opet narodna izreka). Bez pečenja sam napravila i kremšnitu za Krešin rođendan, a tako sam napravila i ovaj čokoladni tart.  

Upravo zato bi ga mogla nazvati i kolačem za krizne situacije. Naime za njega vam neće trebati nikakvi posebni alati, namirnice pa čak ni pećnica. Njegova podloga su čajni kolutići uz dodatak maslaca i čokolade za kuhanje, a krema je klasični ganache s lagano slanom notom. (Ne bojte se soli, sol i čokolada se jako vole. Sol će naglasiti sve one divne arome čokolade. Probajte pa ćete vidjeti. :))

Čokoladni tart

Iako je ovaj čokoladni tart zbilja lako pripremiti on jako lijepo i dekorativno izgleda pa ćete ga moći poslužiti za svaku priliku ili jednostavno kad vam se jede nešto slatko. U posljednjih mjeseca, dva meni se dosta često jelo nešto slatko pa je tako ovaj tart našao svoje mjesto u mom stalnom repertoaru. Nadam se da će i među vama naći svoje poklonike jer stižu toplija vremena i recepti bez pečenja uvijek dobro dođu.

Ako se na kraju svega pitate kako sam riješila problem kuhanja, odgovor je jednostavan  – kupila novi štednjak, a svoj plinski poslala u povijest, zapravo na balkon i rado ću ga pokloniti ako nekome treba.

I eto zato nije svako zlo za zlo jer da nismo ostali bez plina vjerojatno bi još uvijek živjela sa starom pećnicom sumnjivih performansi. 😀

Čokoladni tart bez pečenja
Print
Za podlogu
  1. 200 g Kraš čajnih kolutića
  2. 50 g maslaca, narezanog na listiće
  3. Prstohvat soli
  4. 100 g Dorina čokolade za kuhanje
Za kremu
  1. 200 g Dorina čokolade za kuhanje
  2. 1 žličica maslaca
  3. 1 žličica instant kave
  4. 200 g slatkog vrhnja
  5. malo krupne morske soli za posipanje
  6. naribane Dorina čokolade za kuhanje, za ukrašavanje
Za podlogu
  1. Čajne kolutiće, maslac i prstohvat soli stavite u sjeckalicu pa sve sameljite u fine mrvice.
  2. Čokoladu za kuhanje otopite nad parom.
  3. Otopljenu čokoladu dodajte mrvicama keksa i maslaca pa još jednom dobro izmiješajte kako bi se sve povezalo u kompaktnu smjesu.
  4. Smjesu prebacite u kalup za tart, on može biti duguljasti ili okrugli, pa je žlicom utisnite i poravnajte kako bi ravnomjerno obložili dno i rubove kalupa.
  5. Ovako pripremljenu podlogu odložite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne (cca. 1 sat).
Za kremu
  1. Dok se podloga hladi pripremite kremu za nadjev.
  2. Sitno nasjeckajte čokoladu za kuhanje i stavite je u zdjelu.
  3. Dodajte maslac i instant kavu.
  4. Vrhnje zagrijte nad laganom vatrom do točke vrenja, maknite ga s vatre i odmah njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
  5. Ostavite sve ovako oko 5 minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu pa zatim sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu.
  6. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu i malo stisne, a zatim je prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
  7. Tart stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se potpuno stisnuo i ohladio.
  8. Prije posluživanja posipajte ga s malo krupne morske soli i ukrasite s naribanom čokoladom za kuhanje.
Cukar http://cukar.com.hr/
Ovaj recept nastao je u suradnji s Krašem

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.