Cukar slavi 9. rođendan!
Prije točno devet godina, na današnji dan, sjela sam za svoj laptop i registrirala se na Bloggeru. Ostalo je povijest – rodio se ovaj mali blog tadašnjim imenom Voće i povrće (danas Cukar). Prvi recept koji sam objavila bio je za džem od rajčica. Nisam tada ni sanjala koliko će tih par nepromišljenih klikova promijeniti i obilježiti moj život. Danas, gotovo desetljeće kasnije, mogu slobodno reći da moj blog više nije mali i opskurni hobi već stil života.
Puno se toga dogodilo i meni i blogu u ovih devet godina, mijenjale su se domene, napadali su nas hakeri, rušili su se serveri… Bilo je i onih manje digitalnih problema poput nedostatka motivacije, upadnja u stanje apatije, ali ipak nekako sam se uvijek vraćala ovoj svojoj digitalnoj oazi i pokušala je održati na životu. Naravno, sve to bi bilo potpuno besmisleno da se u ovih devet godina nije stvorila, sada tako velika i snažna, blogerska zajednica koja me nadahnjuje i potiče na napredak. Tu ste i svi vi dragi moji prijatelji koji me nakon svih ovih godina i dalje čitate i istražujete nove i stare recepte. Bez vas bi vjerojatno već odavno odustala.
(Ne)Materijalna vrijednost bloga
Možda se pitate što sam na materijalnom planu postigla s blogom u tom dugom razdoblju. Reći ću vam potpuno iskreno – iako se od gastro bloga danas u Hrvatskoj može ponešto zaraditi to i dalje nije novac s kojim se može opušteno živjeti, posebno ako imate obitelj. Ja dosta radim i ponosna sam na mnoge suradnje koje sam ostvarila zbog bloga, ali i dalje imam regularni uredski posao. Mislim da vrijeme nije još sazrjelo da se ovaj blog potpuno profesionalizira iako bi ja bila najsretnija da je on moj jedini posao. Možda u budućnosti, tko zna što mi sljedećih devet godina donosi. 😀
Iako možda ne zarađujem od bloga neke opasne novce on mi je donio mnogo više od puke zarade. Preko njega sam upoznala mnoge divne ljude koje danas zovem prijateljima. I vjerujte mi da je to ono neprocjenjivo.
Zahvaljujući blogu svakodnevno se trudim usavršavati na kulinarskom, ali i fotografskom polju. Stalno učim nešto novo (sada montiranje videa :D) i još uvijek mi blogerski svijet pruža mnoge izazove. Mogu reći da je bloganje prekrasan hobi/stil života i ako prema nečemu osjećate strast kao ja prema hrani počnite pisati o tome, ispatit će se mnogostruko…
Puno je toga što bi mogla napisati o mojih devet blogerskih godina, ali još uvijek ne pišem memoare pa ću se tu zaustaviti.
Čokoladni muffini za blogo-rođendan
Reći ću vam još da sam na ovaj mali rođendan zamalo zaboravila pa nisam pripremila neki raskošan recept kakav ovaj blog zaslužuje. Sklepala sam, na brzinu, čokoladne muffine, a svi koji me znaju, znaju da muffine mrzim iz dna duše. 😀 Kako bi taj muffinasti dojam popravila utopila sam ih u puno čokoladnog ganachea i posipala pečenim lješnjacima. Tako su već puno bolji. 😀
Još vam moram reći da ovi muffini nisu ni zdravi, ni veganski, niti bez glutena…
Slavlja ipak pitaju malo konkretnih kolača koji moraju biti nezdravi – zato i jesu za posebne prilike! Jel’ tako.
I sad je već ovaj post postao predugačak pa ću vas ostaviti s receptom koji će dobro doći ako vam pofali ideja za brzinske (nezdrave) deserte.
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g pečenih i mljevenih lješnjaka
- 30 g kakao praha
- 1 vrhom puna žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- 1 mahuna vanilije, ostrugana
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca, otopljenog
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 žličica maslaca
- 40 g pečenih, oljuštenih lješnjaka
- U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
- U drugoj pomiješajte sve mokre sastojke.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i spojite ih u homogenu smjesu, ali ih nemojte premiješati.
- Kalup za muffine obložite košaricama pa svaku napunite dobivenom smjesom. Košarice punite skoro do vrha.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C dvadesetak minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
- Pečene muffine odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite
- Čokoladu nasjeckajte na sitne komade pa je stavite u vatrostalnu zdjelu.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja.
- Prelijte vruće vrhnje preko narezane čokolade, ubacite i žličicu maslaca te ostavite tako, bez miješanja 3- 4 minute.
- Nakon toga dobro promiješajte i sjedinite čokoladnu kremu – ganache.
- Kremu odložite u hladnjaku kako bi se stisnula, za ove muffine nam treba krema mazive konzistencije pa je nemojte previše ohladiti.
- Ohlađene muffine obilato namažite ohlađenom čokoladnom kremom, posipajte lješnjacima i poslužite. 🙂