čokolada, deserti, kakao, kolači, muffins

Čokoladni muffini s lješnjacima za devet godina bloganja

Čokoladni muffini

Cukar slavi 9. rođendan!

Prije točno devet godina, na današnji dan, sjela sam za svoj laptop i registrirala se na Bloggeru. Ostalo je povijest – rodio se ovaj mali blog tadašnjim imenom Voće i povrće (danas Cukar). Prvi recept koji sam objavila bio je za džem od rajčica. Nisam tada ni sanjala koliko će tih par nepromišljenih klikova promijeniti i obilježiti moj život. Danas, gotovo desetljeće kasnije, mogu slobodno reći da moj blog više nije mali i opskurni hobi već stil života.

Puno se toga dogodilo i meni i blogu u ovih devet godina, mijenjale su se domene, napadali su nas hakeri, rušili su se serveri… Bilo je i onih manje digitalnih problema poput nedostatka motivacije, upadnja u stanje apatije, ali ipak nekako sam se uvijek vraćala ovoj svojoj digitalnoj oazi i pokušala je održati na životu. Naravno, sve to bi bilo potpuno besmisleno da se u ovih devet godina nije stvorila, sada tako velika i snažna, blogerska zajednica koja me nadahnjuje i potiče na napredak. Tu ste i svi vi dragi moji prijatelji koji me nakon svih ovih godina i dalje čitate i istražujete nove i stare recepte. Bez vas bi vjerojatno već odavno odustala.

9. blogo rođendan

(Ne)Materijalna vrijednost bloga

Možda se pitate što sam na materijalnom planu postigla s blogom u tom dugom razdoblju. Reći ću vam potpuno iskreno – iako se od gastro bloga danas u Hrvatskoj može ponešto zaraditi to i dalje nije novac s kojim se može opušteno živjeti, posebno ako imate obitelj. Ja dosta radim i ponosna sam na mnoge suradnje koje sam ostvarila zbog bloga, ali i dalje imam regularni uredski posao. Mislim da vrijeme nije još sazrjelo da se ovaj blog potpuno profesionalizira iako bi ja bila najsretnija da je on moj jedini posao. Možda u budućnosti, tko zna što mi sljedećih devet godina donosi. 😀
Iako možda ne zarađujem od bloga neke opasne novce on mi je donio mnogo više od puke zarade. Preko njega sam upoznala mnoge divne ljude koje danas zovem prijateljima. I vjerujte mi da je to ono neprocjenjivo.

Zahvaljujući blogu svakodnevno se trudim usavršavati na kulinarskom, ali i fotografskom polju. Stalno učim nešto novo (sada montiranje videa :D) i još uvijek mi blogerski svijet pruža mnoge izazove. Mogu reći da je bloganje prekrasan hobi/stil života i ako prema nečemu osjećate strast kao ja prema hrani počnite pisati o tome, ispatit će se mnogostruko…
Puno je toga što bi mogla napisati o mojih devet blogerskih godina, ali još uvijek ne pišem memoare pa ću se tu zaustaviti.

Čokoladni muffini za blogo-rođendan

Reći ću vam još da sam na ovaj mali rođendan zamalo zaboravila pa nisam pripremila neki raskošan recept kakav ovaj blog zaslužuje. Sklepala sam, na brzinu, čokoladne muffine, a svi koji me znaju, znaju da muffine mrzim iz dna duše. 😀 Kako bi taj muffinasti dojam popravila utopila sam ih u puno čokoladnog ganachea i posipala pečenim lješnjacima. Tako su već puno bolji. 😀
Još vam moram reći da ovi muffini nisu ni zdravi, ni veganski, niti bez glutena…
Slavlja ipak pitaju malo konkretnih kolača koji moraju biti nezdravi – zato i jesu za posebne prilike! Jel’ tako.
I sad je već ovaj post postao predugačak pa ću vas ostaviti s receptom koji će dobro doći ako vam pofali ideja za brzinske (nezdrave) deserte.

Čoko muffini

Čokoladni muffini s lješnjacima
Print
suhi sastojci
  1. 250 g brašna
  2. 100 g šećera
  3. 100 g pečenih i mljevenih lješnjaka
  4. 30 g kakao praha
  5. 1 vrhom puna žličica praška za pecivo
  6. ¼ žličice sode bikarbone
  7. 1 mahuna vanilije, ostrugana
  8. prstohvat soli
mokri sastojci
  1. 3 jaja
  2. 200 ml mlijeka
  3. 100 g maslaca, otopljenog
za premazivanje
  1. 200 g tamne čokolade
  2. 200 g slatkog vrhnja
  3. 1 žličica maslaca
  4. 40 g pečenih, oljuštenih lješnjaka
za muffine
  1. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. U drugoj pomiješajte sve mokre sastojke.
  3. Dodajte suhe sastojke mokrima i spojite ih u homogenu smjesu, ali ih nemojte premiješati.
  4. Kalup za muffine obložite košaricama pa svaku napunite dobivenom smjesom. Košarice punite skoro do vrha.
  5. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C dvadesetak minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  6. Pečene muffine odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite
za premazivanje
  1. Čokoladu nasjeckajte na sitne komade pa je stavite u vatrostalnu zdjelu.
  2. Vrhnje zagrijte do točke vrenja.
  3. Prelijte vruće vrhnje preko narezane čokolade, ubacite i žličicu maslaca te ostavite tako, bez miješanja 3- 4 minute.
  4. Nakon toga dobro promiješajte i sjedinite čokoladnu kremu – ganache.
  5. Kremu odložite u hladnjaku kako bi se stisnula, za ove muffine nam treba krema mazive konzistencije pa je nemojte previše ohladiti.
  6. Ohlađene muffine obilato namažite ohlađenom čokoladnom kremom, posipajte lješnjacima i poslužite. 🙂
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori