avokado, čokolada, deserti, veganska jela

Čokoladni mousse od avokada

Čokoladni mousse od avokada

Kada se odlučite na jedan radikalan potez kao što je izbacivanje šećera iz prehrane prvo što trebate napraviti je zaboraviti na slatko. Mislim doslovno zaboraviti, nikakve zamjene ne dolaze u obzir, najbolje što za sebe možete napraviti je potpuno se odviknuti od slatkog okusa i onog divnog zadovoljstva koje slatko nosi.
Ako ste ovisnik poput mene onda znate da je to užasno, užasno teško. Iako se neki kunu da šećer izaziva pravu fizičku ovisnost ne bi rekla da je to moj slučaj, mene slatko jednostavno usrećuje. Kad sam tužna i kad sam sretna ništa mi ne zaokružuje emocije tako kao dobar kolač, čokolada ili sladoled… Ma k vragu kad je kriza može i Kiki bombon. 😀 Tipični sam primjer emocionalnog žderača, znam.
Ipak, bila sam uporna i skinula se sa šećera te skoro godinu dana živjela kompletno „sugar free“. Ali život je prepun tih „ali“ situacija i ja sam pokleknula te kao najgori ovisnik ponovno zaronila u šećerni trans.
I što sada nego krenuti na cijelu tu trnovitu stazu otpočetka. 😀

Čokoladni mousse od avoka

Znam da sam rekla da treba na slatko potpuno zaboraviti ako se želite potpuno skinuti sa šećera, ali kad prođe nekih mjesec dana i ako ste sigurni u snagu svoje volje, apsolutno se možete počastiti s jednim ovako bogatim i zdravim desertom.
Avokado je idealna namirnica za razne deserte, bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama, a siromašan fruktozom (i fruktoza je šećer ne zaboravite!). Njegov okus je vrlo diskretan i lijepo se može uklopiti u slatka kao i u slana jela. Naravno okus je potrebno malo doraditi začinima i sladilima za prave rezultate, tako sam ja ovdje koristila med. Med nije najsretniji izbor kad se skidate sa šećera, ali isto tako ga smatram i zdravim, pa uz vrlo umjerenu konzumaciju ne može štetiti.

Ako ste u potrazi za veganskim receptom onda med zamijenite agavinim sirupom, a oni hrabriji mogu eksperimentirati i s ječmenim sladom ili stevijom. Uglavnom, ovo je najjednostavniji čokoladni mousse koji ćete ikad napraviti. Nema ovdje ni kuhanja ni pečenja, a nema ni nekih egzotičnih namirnica. Sve što trebate je izabrati stvarno zreo avokado i kvalitetan kakao, dodate sladilo po želji i to je sva mudrost. Ovaj mousse vrlo lako možete pretvoriti i u sladoled tako da ga ubacite u aparat ili jednostavno zamrznete, možete ga koristiti kao zdraviji namaz za palačinke, kremu za torte ili ga naprosto poslužiti ovako u čašama sa sezonskim voćem. Ovo je zapravo jedna totalno multipraktična kremica.

Čokoladna krema od avokada

Znam da vas sada najviše zanima kakav mu je okus, neću vas uvjeravati da je okus identičan klasičnom čokoladnom mousseu jer nije. Okus mu je puno intenzivniji i gorkast zbog kakaoa, ali ako cijenite tamne čokolade ovo je desert za vas. Uostalom, recept je toliko jednostavan da ga jednostavno morate isprobati. 😉

Čokoladni mousse od avokada
Print
Sastojci
  1. 2 zrela avokada
  2. 200 ml kipuće vode
  3. 6 – 7 žlica kakao praha
  4. 4 – 5 žlica meda (agavinog sirupa za vegansku verziju)
  5. prstohvat soli
Postupak
  1. Avokado prepolovite, pomoću žlice odvojite meso od kore te ga ubacite ga u blender.
  2. Kakao rastopite u kipućoj vodi i dobro promiješajte kako bi dobili pastu. I to dodajte u blender.
  3. Dodajte med i prstohvat sol te sve blendajte toliko dugo dok ne dobijete lijepu glatku kremu.
  4. Ohladite kremu i poslužite je u čašama ili koristite po želji.
Napomene
  1. Količinu meda/agavinog sirupa slobodno prilagodite vlastitom ukusu. Bolje je krenuti s manje pa dodati još ako nije dovoljno slatko.
  2. Ovo je osnovni recept kojem možete dodavati i druge začine poput vanilije ili orašate plodove po želji.
  3. U zatvorenoj teglici u hladnjaku krema može stajati oko tjedan dana.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori