čokolada, deserti, dolcela, karamel, kolači

Čokoladni flan

Čokoladni flan

Zašto za Valentinovo ne bi poslužili čokoladni flan?
Kad malo bolje razmislim za ovako dekadentan desert ne trebat vam neki poseban povod, ali ako želite proslaviti dan zaljubljenih na poseban način, flan mi se čini kao savršeno rješenje. Kremast i baršunast desert pečen na pari s karamel umakom impresionirat će sve sladokusce.
Flan je zapravo desert jako sličan našoj rožati, i njegova osnova je krema od jaja pečena na pari. Ovakvi deserti omiljeni su i poznati na cijelom Mediteranu, Francuzi imaju svoj crème caramel, Talijani cremu caramellatu, a u španjolskom govornom području uvriježio se naziv flan.
Ovaj desert je posebno popularan u Srednjoj i Južnoj Americi gdje mu ponekad dodaju čokoladu i začine. Upravo je takav čokoladni flan verzija za koju sam se i ja odlučila. Jer ipak, ako mene pitate, ništa ne govori ljubav toliko jasno kao čokolada. 🙂

Kako se priprema čokoladni flan

Što se same pripreme flana tiče, ona nije komplicirana. Jedino na što treba pripaziti je kuhanje karamela. Šećer treba držati na oku dok se karamelizira kako ne bi zagorio, a nakon toga ga treba pažljivo preliti u posudice za flan (ramekine).
Za ovu priliku sam odlučila pripremati male individualne deserte. Takvi mi se čine elegantniji i prikladniji za romantičnu večeru, ali vi svakako možete napraviti i jedan veći flan. Smjesa iz recepta biti će vam dovoljna za 6 malih ili jedan veliki flan pečen u posudi promjera 20 cm.
Na koju kog verziju da se odlučite sigurna sam da vas ovaj desert neće ostaviti ravnodušnima.
Osim čokolade u njemu se kriju i arome Dolcela vanilin šećera i Dolcela cimet šećera. Tu je i jedan mali tajni sastojak – prstohvat kajenskog papra da malo zagrije romantičnu atmosferu. Vidjet ćete kako se dobro slaže s čokoladom i karamelom. 😀

Flan se peče u pećnici na pari što bi značilo da posudice sa smjesom treba složiti u neku veću dublju posudu u koju ćemo uliti kipuću vodu. Nakon pečenja desert treba malo ohladiti, a zatim ga pažljivo preokrenuti na tanjur. Za potpuni užitak predlažem da ga poslužite uz malo zaleđenog bobičastog voća i uživate.

Recept za čokoladni flan

SASTOJCI:
Za flan:

120 g kvalitetne tamne čokolade
250 ml mlijeka
125 ml slatkog vrhnja
75 g šećera
2 velika jaja
2 žumanjka
1 Dolcela vanilin šećer
1 Dolcela cimet šećer
prstohvat kajenskog papra
prstohvat soli

Za karamel:
150 g šećera
60 ml vode
maslaca za premazivanje ramekina

POSTUPAK:

Za flan:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
Mlijeko i vrhnje pomiješajte u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Prelijte ovom smjesom nasjeckanu čokoladu, ostavite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte da se sastojci prožmu.

Jaja, žumanjke, šećer, vanilin šećer, cimet šećer, kajenski papar i sol pjenasto umutite.
Lagano dolijte mješavinu mlijeka, vrhnja i čokolade umućenim jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.

Pripremite ramekine:
Zagrijte pećnicu na 160°C
Šest ramekina (zapremnine 150 ml) stavite na kratko u pećnicu kako bi se malo zagrijali.

Pripremite karamel:
U loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu.
Zagrijavate sve na srednje-jakoj vatri, ne miješajte.
Kada prokuha i stvore se mjehuru pojačajte vatru i kuhajte do svijetle zlatne boje.
Odmah maknite s vatre i pažljivo ulijte po malo karamela na dno svakog zagrijanog ramekina.
Kada se posudice malo ohlade premažite rubove s maslacem. Pazite da se ne opečete karamelom.

Pripremite flan:
Kroz sitno cijedilo nalijte pripremljenu smjesu od jaja, mlijeka, vrhnja i čokolade u ramekine. Cijedilo koristimo kako bi izbjegli nastajanje grudica i zračnih mjehurića.

Složite napunjene ramekine u veću i dublju posudu za pečenje.
U posudu nalijte kipuću vodu do pola visine ramekina te pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C.
Flan pecite 25 – 30 minuta ili dok ne primijetite da se stisnuo.

Izvadite iz pećnice i iz parne kupelji, te ohladite.
Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić.
Servirajte uz bobičasto voće.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.