blagdani, deserti, kolači, sirnica, Uskrs

Čokoladne sirnice – za (ne)tradicionalni Uskrs

Čokoladne sirnice

Bliži se Uskrs, a s njim i sve one prekrasne delicije kojima se radujemo. Iako volim sve što se tradicionalno servira na uskršnjem stolu, sirnice su ono čemu se najviše veselim. One su tradicija koja me podsjeća na baku više od ijednog drugog kolača. Baka je bila stručnjak za njihovu izradu i ničije nikad neće biti ravne njenima.
Od kad sam počela kuhati i peći pokušavam dosegnuti taj zlatni standard. Pravim ih po modificiranom bakinom receptu i o tome sam već pisala u nekoliko navrata. Svake godine sam sve bolja i bolja jer kod sirnice definitivno vrijedi ona – vježbom do savršenstva.

Čokoladne sirnice - izrada
I ove godine ću ih sigurno praviti, no ove godine sam htjela napraviti i nešto novo. Nešto gotovo nečuveno, nešto poput čokoladne sirnice. 😀
Do ideje sam došla vrlo lako, znala sam točno što želim i kako bi to izvela, međutim, put do cilja nije bio toliko jednostavan. Trebalo je ipak malo eksperimentiranja i uštimavanja sastojaka dok nisam postigla rezultat kojim sam potpuno zadovoljna.
Iako je čokoladna sirnica u suštini slatki kruh, odnosno dizano tijesto, kod njene izrade treba biti posebno strpljiv. Naime, dodatak čokolade i kakao praha znatno utječu na strukturu tijesta, ali i na kvasac koji se teže aktivira i sporije podiže. Ovakvu sirnicu potrebno je podizati najmanje dva sata na toplom i suhom mjestu. Potom slijedi oblikovanje i još jedna runda podizanja, te na kraju pečenje.

Osim što je za ovakvu sirnicu potrebno puno strpljenja važno je paziti i na ostale sastojke. Svi oni bi trebali biti sobne temperature. Odabir brašna će također utjecati na krajnji rezultat pa svakako odaberite brašno s većim postotkom proteina poput manitobe.
Ako ste spremni za jedan čokoladni izazov onda je ovo pravi recept za vas, a rezultat će vas oduševiti kao i miris čokolade koji će ispuniti kuhinju.

Čokoladne sirnice

Čokoladne sirnice
Print
Sastojci
  1. 300 g brašna
  2. 1 vrećica instant suhog kvasca
  3. 80 g šećera
  4. 50 g maslaca
  5. 80 g Dorine za kuhanje
  6. 10 g Kraš kakao praha
  7. 1 žličica instant kave
  8. 1 mahuna vanilije ostrugana
  9. prstohvat soli
  10. 1 jaje
  11. 180 ml soka od naranče
  12. 1 žlica ruma
  13. 50 g Dorine za kuhanje, nasjeckane
  14. 20 g lješnjaka, nasjeckanih
  15. 1 – 2 žlice slatkog vrhnja, za premazivanje
  16. šećer u perlicama za posipanje
Postupak
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i šećer.
  2. Nad parom otopite maslac, čokoladu, kakao prah, instant kavu, vaniliju i prstohvat soli. Kad se sve otopi i pretvori u glatku smjesu maknite s pare i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Dodajte otopljenu čokoladnu smjesu brašnu, pa dodajte jaje, sok od naranče i rum. Od svega zamijesite glatko tijesto. Ovo tijesto nabolje je zamijesiti u samostojećem mikseru, ako nemate takav onda dugo mijesite pobrašnjenim rukama dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
  4. Tijesto prebacite na radnu plohu pa mu dodajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake te sve još jednom dobro premijesite kako bi se komadići pravilno rasporedili.
  5. Formirajte tijesto u kuglu, prebacite ga u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se podiže najmanje dva sata.
  6. Podignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u kuglicu i ostavite još sat vremena na toplom da se podiže.
  7. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  8. Podignute sirnice zarežite u križ, premažite ih s malo slatkog vrhnja i posipajte ih šećerom u perlicama.
  9. Pecite ih 30 – 40 minuta u zagrijanoj pećnici.
  10. Pečene izvadite na rešetku i dobro ohladite prije posluživanja.
Cukar http://cukar.com.hr/
Ovaj post nastao je u suradnji s Kraš Hrvatska

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.