
Čokoladna torta s narančom čini mi se kao krasan dodatak za blagdanski stol. Posebno ako ste ljubitelj ove klasične kombinacije okusa.
Za mene su Čokolada i naranča kombinacija iz snova. Prava zimska eksplozija okusa koji mirišu tako toplo, blagdanski i domaće. Upravo zbog toga u zimskim, hladnim mjesecima biram kolače koji obiluju citrusima i mirisima juga.

Ako ste i vi ljubitelj čokolade i naranče danas za vas imam pravu poslasticu – malu, ali vrlo moćnu čokoladnu tortu s okusom naranče. Dodala sam joj i Podravkine Kviki Choco lols s narančom kao završni touch jer svakoj torti treba hrskavi sloj. 😀

U biskvitu se nalazi i novi Dolcelin aromatizirani šećer s narančom. Izvrstan je dodatak kolačima i lijepo je naglasio citrusne note, a kada nemate domaće korice on je odlično rješenje.
Priznajem, ovo nije baš najjednostavnija torta koju sam ikad napravila. Ima s njom dosta posla, ali blagdansko je vrijeme pa možemo uložiti i malo više truda, zar ne?

Moja čokoladna torta s narančom je malena, napravljena je u kalupu od 20 cm pa sam je rezala na tri kata. Ako vam je to previše posla možete je ispeći i u malo većem kalupu (23 – 24 cm) i samo je prerezati po pola.
Uostalom, sve sam vam to napisala u receptu pa predlažem da se bacimo na posao. Recept je dugačak, ali ne brinite, nije ništa strašno. 😀
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 140 g kvalitetne tamne čokolade
- 140 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vrećica Dolcela Naranča šećera
- 5 žumanjaka
- ocijeđeni sok 1 naranče
- 85 g mljevenih oraha
- 55 g Dolcela Gussnela
- 45 g bijelog brašna
- 1 žličica Dolcela Praška za pecivo
- 130 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 50 g kakaa u prahu
- 60 g cijeđenog narančinog soka, lagano zagrijanog
- 100 g krem sira
- 200 g kvalitetne tamne čokolade
- 300 g slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
- 1 žličica kokosovog ulja
- 60 g Kviki CHOCO #LOLs naranča kuglica
- ušećerena korica naranče
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite.
- Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
- Čokoladu otopite nad parom i odložite sa strane da se malo ohladi.
- U drugoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane mekan. Dodajte mu smeđi šećer i šećer naranča te nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite sve miješati.
- Zatim dodajte žumanjke, sok cijeđene naranče, mljevene orahe, prosijani gussnel, brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro izmiješajte. U ovoj fazi smjesa će biti dosta gusta.
- Smjesi zatim dodajte jednu trećinu pripremljenih bjelanjaka te ih snažno umiješajte kako bi omekšala. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka.
- Takvu smjesu razdijelite na tri približno jednaka dijela pa jednu po jednu pecite u pripremljenom kalupu za tortu, oko 15 – 20 minuta.
- Pečemo ih razdvojeno kako bi se sve tri ravnomjerno ispekle, ali ako želite, budući biskvit možete peći i odjednom, u kalupu promjera 23 – 24 cm pa ga pečenog narezati na dvije kore.
- Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite.
- Ohlađene biskvite nadjenite kremom tako da ga prvo stavite na stalak za tortu i na njega ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira i naranče.
- Poklopite sve drugom korom i ponovite postupak premazivanja kreme.
- Poklopite trećom korom, a zatim sve premažite čokoladnim ganacheom.
- Ganache dobro zagladite oko cijele torte, a nakon toga tortu stavite u hladnjak na sat vremena.
- Ostatke ganachea sačuvajte za dekoraciju.
- Kada se torta dobro ohladi ukrasite je tako da po njenom rubu slastičarskom vrećicom istisnete otopljenu čokoladu u tankom mlazu.
- Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite Kviki lols kuglice.
- Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.
- U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer u prahu.
- Tucite sve mikserom dok ne postane kremasto.
- Dodajte kakao u prahu i sok naranče pa nastavite miješati dok se sastojci potpuno ne povežu.
- Na kraju dobro umiješajte i krem sir.
- Ovako pripremljenu kremu stavite u hladnjak da se ohladi, a zatim njome nadjenite tortu.
- Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu.
- Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
- Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim dobro promiješate da dobijete glatku kremu.
- Ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne, a prije premazivanja torte izradite je mikserom da omekša i postane maziva.
- Nad parom otopite čokoladu i kokosovo ulje. Dobro sve promiješajte pa prebacite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje.
Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom