čokolada, deserti, dolcela, kolači, Kviki, naranče, torta

Čokoladna torta s narančom

Čokoladna torta s narančom

Čokoladna torta s narančom čini mi se kao krasan dodatak za blagdanski stol. Posebno ako ste ljubitelj ove klasične kombinacije okusa.
Za mene su Čokolada i naranča kombinacija iz snova. Prava zimska eksplozija okusa koji mirišu tako toplo, blagdanski i domaće. Upravo zbog toga u zimskim, hladnim mjesecima biram kolače koji obiluju citrusima i mirisima juga.

Ako ste i vi ljubitelj čokolade i naranče danas za vas imam pravu poslasticu – malu, ali vrlo moćnu čokoladnu tortu s okusom naranče. Dodala sam joj i Podravkine Kviki Choco lols s narančom kao završni touch jer svakoj torti treba hrskavi sloj. 😀

U biskvitu se nalazi i novi Dolcelin aromatizirani šećer s narančom. Izvrstan je dodatak kolačima i lijepo je naglasio citrusne note, a kada nemate domaće korice on je odlično rješenje.
Priznajem, ovo nije baš najjednostavnija torta koju sam ikad napravila. Ima s njom  dosta posla, ali blagdansko je vrijeme pa možemo uložiti i malo više truda, zar ne?

Čokoladna torta s narančom

Moja čokoladna torta s narančom je malena, napravljena je u kalupu od 20 cm pa sam je rezala na tri kata. Ako vam je to previše posla možete je ispeći i u malo većem kalupu (23 – 24 cm) i samo je prerezati po pola.
Uostalom, sve sam vam to napisala u receptu pa predlažem da se bacimo na posao. Recept je dugačak, ali ne brinite, nije ništa strašno. 😀

Čokoladna torta s narančom
Print
za biskvit
  1. 5 bjelanjaka
  2. prstohvat soli
  3. 140 g kvalitetne tamne čokolade
  4. 140 g maslaca
  5. 100 g smeđeg šećera
  6. 1 vrećica Dolcela Naranča šećera
  7. 5 žumanjaka
  8. ocijeđeni sok 1 naranče
  9. 85 g mljevenih oraha
  10. 55 g Dolcela Gussnela
  11. 45 g bijelog brašna
  12. 1 žličica Dolcela Praška za pecivo
za kremu od sira i naranče
  1. 130 g maslaca
  2. 100 g šećera u prahu
  3. 50 g kakaa u prahu
  4. 60 g cijeđenog narančinog soka, lagano zagrijanog
  5. 100 g krem sira
za čokoladni ganache
  1. 200 g kvalitetne tamne čokolade
  2. 300 g slatkog vrhnja
za dekoraciju
  1. 100 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
  2. 1 žličica kokosovog ulja
  3. 60 g Kviki CHOCO #LOLs naranča kuglica
  4. ušećerena korica naranče
Postupak
  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite.
  2. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
  3. Čokoladu otopite nad parom i odložite sa strane da se malo ohladi.
  4. U drugoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane mekan. Dodajte mu smeđi šećer i šećer naranča te nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  5. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite sve miješati.
  6. Zatim dodajte žumanjke, sok cijeđene naranče, mljevene orahe, prosijani gussnel, brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro izmiješajte. U ovoj fazi smjesa će biti dosta gusta.
  7. Smjesi zatim dodajte jednu trećinu pripremljenih bjelanjaka te ih snažno umiješajte kako bi omekšala. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka.
  8. Takvu smjesu razdijelite na tri približno jednaka dijela pa jednu po jednu pecite u pripremljenom kalupu za tortu, oko 15 – 20 minuta.
  9. Pečemo ih razdvojeno kako bi se sve tri ravnomjerno ispekle, ali ako želite, budući biskvit možete peći i odjednom, u kalupu promjera 23 – 24 cm pa ga pečenog narezati na dvije kore.
  10. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite.
  11. Ohlađene biskvite nadjenite kremom tako da ga prvo stavite na stalak za tortu i na njega ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira i naranče.
  12. Poklopite sve drugom korom i ponovite postupak premazivanja kreme.
  13. Poklopite trećom korom, a zatim sve premažite čokoladnim ganacheom.
  14. Ganache dobro zagladite oko cijele torte, a nakon toga tortu stavite u hladnjak na sat vremena.
  15. Ostatke ganachea sačuvajte za dekoraciju.
  16. Kada se torta dobro ohladi ukrasite je tako da po njenom rubu slastičarskom vrećicom istisnete otopljenu čokoladu u tankom mlazu.
  17. Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite Kviki lols kuglice.
  18. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.
Za kremu od sira i naranče
  1. U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer u prahu.
  2. Tucite sve mikserom dok ne postane kremasto.
  3. Dodajte kakao u prahu i sok naranče pa nastavite miješati dok se sastojci potpuno ne povežu.
  4. Na kraju dobro umiješajte i krem sir.
  5. Ovako pripremljenu kremu stavite u hladnjak da se ohladi, a zatim njome nadjenite tortu.
Za čokoladni ganache
  1. Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu.
  2. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
  3. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim dobro promiješate da dobijete glatku kremu.
  4. Ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne, a prije premazivanja torte izradite je mikserom da omekša i postane maziva.
Za dekoraciju
  1. Nad parom otopite čokoladu i kokosovo ulje. Dobro sve promiješajte pa prebacite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje.
Cukar http://cukar.com.hr/


Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.