bademi, čokolada, deserti, kolači, torta

Čokoladna torta od badema s džemom od mandarina

Čokoladna torta od badema

Čokoladna torta od badema klasična je torta bez brašna i jedna od onih kojoj se uvijek vraćam. Napravila sam desetine torti kroz svoj gastro-blogerski staž i znate što ću vam reći – i dalje su mi najdraže ovakve jednostavne, sočne i turbo čokoladne torte. Svaka čast slojevitim tortama, krasne su za posebne prilike, rođendane i slavlja, ali ja ću uvijek prije poželjeti komad jedne ovakve male i naoko jednostavne torte.
Kažem da je samo naoko jednostavna jer je toliko puna kompleksnih okusa i pravi je čokoladni užitak.
Bez obzira na to priprema nije komplicirana i trebat će vam svega par sastojaka. Baš zato za ovakav kolač treba birati najkvalitetnije sastojke koji su vam dostupni. Dobru čokoladu, dobre bademe, jaja i naravno Dida Boža džem ekstra od neretvanskih mandarina.

Sve ide po principu, koliko-toliko. U prijevodu – koliko badema, toliko maslaca i toliko čokolade. Upravo to čini ovu tortu vrlo svestranom pa je bez problema možete napraviti i duploj dozi. Jednostavno, kažem vam. 🙂
Čokoladna torta od badema može se kombinirati s bilo kojim voćnim namazom, odlična je i sama bez ikakvih dodataka, ali ipak citrusi i čokolada sjajan su par pa zašto ih onda razdvajati.

Čokoladna torta od badema – recept

SASTOJCI:
Za tortu:
125 g tamne čokolade sa 70% kakao mase
125 g maslaca
125 g smeđeg šećera
125 g fino mljevenih blanširanih badema
3 jaja
1 žlica ruma ili likera od naranče
1 žličica ekstrakta naranče
½ žličice cimeta
prstohvat soli
Za premazivanje:
100 g Dida Boža ekstra džema od neretvanskih mandarina
Za glazuru:
100 g tamne čokolade sa 50% kakao mase
60 g slatkog vrhnja
1 žličica maslaca
Za dekoraciju:
bademi u listićima

POSTUPAK:
Za tortu:
Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
Čokoladu nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu i otopite je nad parom.
Kad se čokolada otopi umiješajte maslac, šećer i mljevene bademe.
Maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom ih izradite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
Žumanjke umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade, maslaca i badema.
Dodajte rum, ekstrakt naranče i cimet pa sve dobro promiješajte.
Na kraju u dva-tri navrata umiješajte snijeg od bjelanjaka. Napravite to špatulom pokretima u obliku broja osam kako bi se snijeg ravnomjerno umiješao u smjesu, a opet zadržao dovoljno zraka.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 35 – 40 minuta.
Za premaz:
Pečenu tortu izvadite iz pećnice, pažljivo je izvadite iz kalupa i stavite na rešetku te je odmah premažite džemom od mandarina.
Ostavite je da se malo hladi dok pripremite čokoladnu glazuru.
Za glazuru:
U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte čokoladu, vrhnje i maslac pa sve otopite nad parom neprestano miješajući.
Kad se sve otopi i pretvori u gustu kremu maknite s vatre i odmah prelijte preko torte.
Za dekoraciju:
Glaziranu tortu posipajte listićima badema.
Možete je poslužiti toplu, na sobnoj temperaturi ili hladnu, jednako je ukusna u svakom slučaju.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dida Božom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.