Rolada je bezvremenski desert kojem se uvijek rado vraćam. Ima nešto čarobno u tom tankom, zarolanom biskvitu upotpunjenom slojem pekmeza ili kreme; gotovo da ima moć transportirati me u kuhinje mog djetinjstva u kojima su se na stolu hladile rolade ušuškane u krpe, dok se na štednjaku krčkao nedjeljni ručak.
Nije rolada zahtjevan desert, priprema se dobrano brzo i ne traži puno vještine. Tek treba pripaziti da se biskvit ne prepeče, a uz malo mašte može postati zvijezda raznoraznih druženja. Ona je i odlična podloga za kreativne nadogradnje, može biti sasvim jednostavna s pekmezom, za one dane kada nam brzo treba nešto slatko, ili može biti prava sezonska kraljica prepuna voća i bogatih krema.
Rolada je moj odgovor i na prve znakove jeseni, dok vani rominja kišica ja se grijem uz pećicu i miris čokolade, kave i vanilije. Biskvitu sam dodala malo Kraš Dorina čokolade za kuhanje i kakaa u prahu, a kako ne bi sve ostalo na smeđim tonovima jeseni napravila sam i laganu kremu od mascarpone sira. Sve sam to zarolala i prelila s još čokolade… jer čokolade nikad dosta, ako mene pitate.
- 30 g Kraš Dorina čokolade za kuhanje
- 60 g maslaca
- 20 g Kraš kakaa u prahu
- 4 jaja
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 60 ml jake crne kave
- 250 g mascarpone sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije, ostrugana
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g Kraš Dorina čokolade za kuhanje
- 120 ml slatkog vrhnja
- Nad parom otopite čokoladu, kakao i maslac i ostavite sve sa strane da se malo ohladi.
- U čistoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i prstohvat soli pa sve dobro umutite mikserom.
- Miješajte dugo i strpljivo dok jaja ne udvostruče volumen i postanu jako svijetla i prozračna.
- Brašno i prašak za pecivo prosijajte i nježno ih umiješajte u smjesu od jaja, tek toliko da se sastojci dobro povežu.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, kakao i maslac i još jednom sve nježno promiješajte slastičarskom špatulom.
- Veliku tepsiju (cca. 30x30) za pečenje obložite papirom za pečenje pa u nju prebacite dobivenu smjesu, poravnajte je i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 6 – 7 minuta.
- Pečeni kolač odmah izvadite iz pećnice i preokrenite ga na čisti papir za pečenje.
- Prelijte kolač skuhanom crnom kavom pa ga pažljivo zarolajte po kraćoj strani.
- Ostavite ga da se potpuno ohladi.
- Ohlađeni kolač pažljivo odmotajte pa ga premažite kremom od mascarpone sira i ponovo ga zarolajte u roladu.
- Kolač prebacite na rešetku i prelijte ga čokoladnim ganacheom.
- Prije posluživanja dobro ga ohladite.
- U zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer i vaniliju.
- Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
- Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađeni kolač
- Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte čokoladu.
- Ostavite sve nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila.
- Zatim dobro sve promiješajte da dobijete glatku čokoladnu kremu. Ovom kremom prelijte roladu.
Ovaj recept nastao je u suradnji s Krašem