blagdani, čokolada, deserti

Čokoladna ploča sa sezamom

Tamna čokolada s lagano slanim sezamom

I tako smo dočekali kraj još jedne godine…
Dok se većina vas sada priprema za doček ja se hvatam svog bloga i piskaranja. Nekako je uobičajeno godine na blogovima završavati s rekapitulacijama i osvrtom na proteklu godinu. Puno je već takvih blogerskih rekapitulacija iza mene, ali odlučila sam da večeras neću pisati o 2016. godini. Imala bi štošta napisati o njoj, bila je divlja, bilo je uspona i padova. Bilo je i veselja i smijeha, ali bilo je i teških gubitaka. Kako bilo, ostavljam tu 2016. za sobom i krećem dalje.

Što se samog dočeka tiče već tradicionalno (ne)dočekujem Novu godinu u intimnom druženju sa svojim kaučom. S godinama sam negdje izgubila svaku želju za izlascima u toj noć, a posebno sam izgubila želju za smrzavanjem na otvorenim prostorima. Ništa mi više ne može zamijeniti udobnost moga doma i dobre serije. Ipak, volim napraviti neko lijepo jelo i lijepo namjestiti stol na staru godinu. Čisto da ne ispadne da se radi o nekoj najobičnijoj večeri. Kako sam ovih dana jako lijena nisam stigla napraviti nikakav desert, ali zato sam danas napravila ovu čokoladnu divotu. Ploču od tamne čokolade i tostiranog sezama – divota.

Čokolada i sezam jako, jako dobro funkcioniraju zajedno, a i estetski su privlačan par. Dodajte tome još i činjenicu da je ovo ‘desert’ bez puno truda i jasno vam da se radi o dobitnoj kombinaciji. 
Ipak za ovakav desert bi bilo preporučljivo temperirati čokoladu. Znam da će većina vas zakolutati očima i pomisliti kako to nikako nije jednostavno, ali ne brinite se, temperiranje čokolade možete i preskočiti ako vam je to takav napor. Samo znajte da će takva čokolada biti nestabilnija na sobnoj temperaturi, brže će se topiti po prstima i neće lijepo hrskati pod zubima. Pa sad vi sami odlučite kojom metodom ćete pristupiti ovoj poslastici. 🙂

Čini mi se nekako lijepo završiti godinu s malo čokolade, a čini mi se prikladno i s takvim receptom zaključiti godinu na blogu. Zapravo ovo i nije pravi recept, više je to ideja za sve vas koji ste poput mene trenutno u pidžami i niste baš raspoloženi za kompliciranje. Drugim riječima ovo je recept za ljenčine. 😀
Osim u kombinaciji sa sezamom ovakvu čokoladnu ploču možete napraviti s dodacima i začinima koje volite. Sve mogućnosti su vam otvorene.
Sumnjam da će itko od vas ovo napraviti večeras, iako vjerojatno svi imate sve potrebne sastojke doma, ali već je prekasno za takve ideje. Ipak neka i ovog čokoladnog recepta ovdje za sve one prilike kad vam treba nešto efektno, a jednostavno i slatko.
Sretna vam nova godina ljudi, neka vam svima bude bolja od prošle. Čitamo se dogodine. :*

Sezam i čokolada

Čokoladna ploča s tostiranim sezamom
Print
Sastojci
 1. 1 žlica sezama
 2. ½ žlice crnog sezama
 3. prstohvat himalajske (može bilo koja) soli
 4. 150 g kvalitetne tamne čokolade
Postupak
 1. Obje vrste sezama i prstohvat soli tostirajte na suhoj tavi neprestano miješajući da ne zagori. Kada sezam dobije lijepu zlatnu boju odmah maknite s vatre i prebacite na tanjur.
 2. Stavite topiti čokoladu nad paru.
 3. Topite čokoladu dok na termometru ne očitate 45°C.
 4. Prebacite čokoladu na radnu plohu, najbolje bi bilo mramornu, pa je pomoću špahtle razmazujte i glačajte kako bi se ohladila na cca 26°C.
 5. Vratite čokoladu nad paru i ponovno je zagrijte na 31°C.
 6. Ovako pripremljenu čokoladu prebacite na mali lim obložen papirom za pečenje i stanjite je na nekoliko milimetara.
 7. Posipajte je tostiranim sezamom i dobro ohladite.
 8. Ohlađenu nalomite na nejednake komade i poslužite.
Napomene
 1. Ako ne želite temperirati čokoladu jednostavno je otopite i prebacite na papir za pečenje. 😉
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.