čokolada, deserti, kolači, voće

Čokoladna pavlova

 
 

Pavlova

Pavlova torta nosi ime slavne ruske balerine Ane Pavlove koja se proslavila sa svojom baletnom družinom početkom 20. stoljeća. Legenda kaže da je tortu prvi izradio, 1935., slastičar perthskog (ne zagrebačkog) hotela Esplanada – Herbert Sachse u njenu čast.

Međutim ubrzo su tu upleli novozelanđani tvrdeći da je torta Pavlova izvorno njihov desert te da ga je prvi napravio Keith Money , slastičar iz Wellingtona, također u čast slavne balerine.
Ovo pitanje je predmet spora i danas i zapravo se ne zna tko je prvi tortu osmislio. O ovom pitanju se pišu knjige i doktorske disertacije, međutim dogovora nema.

Kako bilo da bilo, dok se oni prepiru oko mjesta nastanka ovog divnog kolača, ja bi vas mogla obavijestiti i zašto sam je ja radila. Naime, na mom omiljenom forumu svaki mjesec imamo foto kulinarski zadatak. Ovaj mjesec nam je temu zadala moja draga prijateljica Mljac, a zadatak je napraviti pavlovu po receptu iz “The Golden Book of Chocolate“.
Kako me torta oduševila, a i danas je drugi rođendan ovog bloga učinilo mi se prikladno objaviti ovu elegantnu čokoladnu balerinu.

Pavlova od čokolade

 

P.S.
U nastavku (slijedećih dana) saznajte kako sam iskoristila žumanjke. 😉

 
Čokoladna pavlova
Print
za koru
  1. 6 bjelanjaka (velika jaja) sobne temperature
  2. 250 g šećera
  3. 1 žličica bijelog octa
  4. 1 žličica ekstrakta vanilije
  5. 1 žličica škrobnog brašna (gustin)
  6. 4 žličice kakao praha (bez sećera)
za nadjev
  1. 500 g smrznutog bobičastog voća
  2. 2 velike žlice džema od bobičastog voća
  3. 400 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
za koru
  1. Zagrijte pećnicu na 140 °C i obložite lim papirom za pecenje (mozete papir dodatno namazati maslacem i posuti brašnom, jer se kora inače teško odvaja s papira).
  2. Tucite bjelanjke mikserom dok ne postanu pjenasti, a onda postupno dodavajte šećer i miksajte dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi. Miksanje traje malo dulje, a završava onda kada je smjesa lagano tvrda, glatka i sjajna. Ako vam ostane zrnata znaci da se šećer nije “sjedinio”, tako da nastavite miksati dok ne postane glatko.
  3. Koristeci kuhaču ili špatulu polako umiješajte ocat i ekstrakt u istucene bjelanjke.
  4. Pospite kakaom u prahu i gutinom i lagano umiješajte u smjesu.
  5. Na papiru za pečenje formirajte 6 hrpica i žlicom oblikujte krugove na naćin da rubne dijelove ostavite malo višima od središta. (U slučaju da želite veliku pavlovu, iscrtkajte krug cca 23 cm na papiru i čitavu smjesu formirajte na isti način).
  6. Pecite toliko dugo dok vanjski dio ne postane potpuno suh, 35-45 minuta. (za veliku pavlovu nešto duže oko sat do sat i petnaest minuta; pečena podloga bi bit će skroz ispucala, hrskava po rubovima i sa strane, suha na površini, ali ako prstima pritisnete sredinu, osjetit ćete naznake mekoće).
  7. Isključite pećnicu, ali beze kore ostavite u njoj (uz pritvorena vrata) dok se posve ne ohlade.
za nadjev
  1. Odmrznite voće i odstranite mu polovicu procijeđene tekućine.
  2. Tu polovicu zagrijte na laganoj vatri, dodajte mu džem i pustite da malo prokipi (cca 3 minute), pa vratite odmrznutom voću.
  3. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda ohladite u hladnjaku.
  4. Prije serviranja istucite slatko vrhnje u šlag i stavite ga na sredinu svake beze kore. Na šlag prelijte bobičasto voće i servirajte odmah.
Cukar http://cukar.com.hr/
 
 
 
 

27 Comments

  • Predivno, ovaj beze djeluje tako prhko i meko, a okus šumskog voća obožavam..bravo, kao uvijek!

    Odgovori
  • Happy birthday to your blog, Andrea 🙂 Wonderful recipe 🙂 and perfect pictures as always 🙂

    Odgovori
  • Čestitke uz drugu godišnjicu bloga a torta je famozna!

    Odgovori
  • Cestitam ti godisnjicu bloga….Slike su me skroz opcinile… predivno izgleda 🙂

    Odgovori
  • odusevljena sam! kad sam zadavala temu za igru, tocno sam ovo imala na umu! sretan rockas blogu, a ovaj desert je cak i bolji od torte! :Dmljac 🙂

    Odgovori
  • mmmmmmmmmmmmmm

    Odgovori
  • They look yummy :)Happy blogoversary!

    Odgovori
  • Prekrasno izgledaju tortice, izgledaju baletno, lagano i baršunasto.

    Odgovori
  • Predivno izgleda sa ovim bobičastim voćem i na tvojim prekrasnim fotografijama. Ja sam čokoladnu pavlovu radila sa bananama i čokoladnim sirupom, što je također jedna fina kombinacija. Kako mi se veoma dopala mogla bi je ponoviti za blog kada osmislim u koji je kontekst smjestiti.Baš me zanima šta si uradila sa žumancima i očekujem nastavak. Obično nastojim napraviti onu vrstu kolača gdje mi ništa neće ostati, a ako baš ostanu žumanca napravim masku za kosu.

    Odgovori
  • Ajme predivna je.. još sa ovim voćem gore……divota

    Odgovori
  • mmmmmm, kako ovo dobro izgleda, čokolada, pa ovo voće, i sva ta kombinacija. Jako mi se sviđa i ideja da umjesto klasične torte ispadnu ovi lijepi deserti, super si ovo napravila. I slike su odlične, ova zadnja sa roza trakicom mi je baš nekako fina i nježna, kao i “Pavlova” 🙂 I čekam da vidimo gdje su završili zumanjci :):)

    Odgovori
  • već sam komentirala na forumu – prekrasno si ih napravila! i jako mi se sviđaju ove tvoje popratne fotkice lopatica, žličica i sl. meni se to nikad ne da raditi, ali zato im se posebno divim kad ih negdje vidim! 🙂 i super su mi ovi sporovi oko toga čiji je original :))

    Odgovori
  • Preteče me! 😀 Čokoladna Pavlova mi je bila u planu poslije čokoladnog lisnatog, ali nije mi žao jer su ti savršeno ispale. Ove žlice svezane k’o balerinske papučica su predobra ideja! LIJEPO! SVE! 🙂

    Odgovori
  • Ajoj mene smotane! Čestitke za godišnjicu bloga. Imaš što slaviti!

    Odgovori
  • sretan drugi rockas!!!!!!!pavlovice su predivne, jako lijepo si ih napravila. ja ju obozavam, ali do sad sam radila samo bijelu varijantu, bez kakaa, vrijeme je da napravim i ovu fenomenalnu kombinaciju:)jesam vec rekla kako su predivne:)))

    Odgovori
  • Cestitam godisnjicu!!! Pavlove su super, nisu ni pozutjele od susenja/pecenja, nisu se ni razlile (sto se meni redovno desava)…svaka cast. I fotke standardno lijepe!

    Odgovori
  • Sretno i neka bude još puno puno godina pisanja! A te tvoje tortice izgledaju njami! Zanimljiv povijesni spor,:)

    Odgovori
  • Moram priznati da nisam neki ljubitelj svezeg voca u slatkisima. Medjutim, kada su bobice i sl. u pitanju, totalo druga prica 🙂 Plus cokolada… Pun pogodak!I svaka cast kako su ti sve pavlove jednake!

    Odgovori
  • sve najbolje povodom blogorođendana! želim ti još puno uspjeha u kuhinji, izvrsnih recepata i divnih fotografija 🙂 pavlova je nešto što već jako dugo planiram napraviti i isprobati, ali nekako me ovaj beze odbija jer inače i nisam veliki ljubitelj. no jednom ću definitivno isprobati jer mi ove tvoje palvove izgledaju sjajno s ovim šumskim voćem 🙂

    Odgovori
  • sretna ti godišnjica tvog prekrasnog i prezanimljivog bloga! :)I što da kažem za ove fotke, priču i sam recept? sve je apsolutno savršeno, fotke su mi baš očaravajuće, a pavlove su baš kao balerine! sad definitivno znam po kojem receptu ću isprobati pavlovu 😉

    Odgovori
  • Sretan rockas blogu! A pavlove su ti mrak, naravno! 🙂 Ja sam skuzila da mi je to možda jedan od tri kolača na vrhu moje ljestvice. 🙂 Po okusu, još moram usavršit beze.

    Odgovori
  • Dear Andrea,Happy birthday to your blog! :)Be happy and create beauty in the recipes, ideas and photos!Delicious …Big hug and kisses, Diana ..

    Odgovori
  • Ja kao po običaju kasnim. Srećan drugi rođendanac, i da nas još dugo, dugo iznenađuješ lepim receptima.

    Odgovori
  • upravo sam se spremala staviti pavlovu sa malibu vocnom salatom kod sebe i vidim ovu kod tebe 😀 prekrasno izgleda, jednom sam probala pavlovu sa cokoldnim nadjevom i nije mi se svidjela ali ovo sa kakaom u tijestu nisam jos probala, ali zvuci jako fino.kod mene je bilo obrnuto, pravila sam tiramisu od 4 jaja i ostali mi bjelanci, a imala sam vocne od dan prije and the rest is, how they say, a history ;))ps. ja sad zivim u UK, a prije u Australiji, i jedni i drugi tvrde da su bas oni izmislili i da nema veze sa Anom Pavlovom, nego da je slasticar bio Ceh (ili Poljak, verzija ima, kao sto znas, na pretek).no najvjerojatnije se ova torta pravi vec stoljecima po Evropi

    Odgovori
  • Savrseni spoj, beze korice i fini vocni nadev…a vec sam se rastopila pri samom pogledu na fotkice!;)))Sretna godisnjica bloga i hvala na svim ovim divnim recepticima!;))))

    Odgovori
  • @Nada, puno ti hvala na lijepim riječima. @Eos, thank you very much. :)@Snježa i Maslinka, puno vam hvala. @Mljac, hvala, hvala, drago mi je da sam ispunila zadatak onako kao si planirala. ;)@Anonimno, hvala. :)@Teena in Toronto, thanks for stopping by and commenting. @Dunja, hvala puno.@Cosmo, hvala ti na komentaru. Odlično mi zvuči i ta tvoja kombinacija s bananom i svakako bi je voljela probati. Nadam se da ćeš je staviti na blog jednom. :)@Andrea, hvala i drago mi je da ti se sviđa. :)@Branka, hvala ti puno evo objavljen je prvi dio sage o žumanjcima. Nadam se da će ti se i to svidjeti. :)@Josipa, hvala ti draga, inače ni ja nemam vremena za te popratne fotke ali ovu pavlovu sam radila pomalo tokom cijelog dana i fotkala i igrala se s kompozicijom…@Tadeja, pa objavi i ti svoju, ovo i onako nije moj recept već recept iz te kuharice. :)Drago mi je da si skužila poantu sa žlicama, već sam mislila da to nitko osim mene ne kuži. 🙂 Hvala na komentaru i čestitkama. :)@Melrose, hvala ti puno. Evo izgleda da plinska pećnica ima svojih prednosti jer je laganija od električne, valjda zato nisu požutjele. :)@Enogastromama, hvala puno na lijepim željama i komentaru. :)@Marija, hvala ti puno, a i ja jako volim ove bobice u kolačima dok mi je drugo voće uglavnom ne zanimljivo. :)@Monika, hvala ti na lijepim željama. 🙂 Ni ja nisam veliki ljubitelj bezea ali ovo se isplati probati. Ovo voće je kiselkasto i zbilja neutralizira slatkoću kolača, a i jednostavno je za izradu. @Marigold, puno ti hvala mila, jako mi je drago da ti se sviđa ovaj recept i moj blog. :)@Vali, ja ću izludit od iščekivanja tvoje pavlove. I meni se pavlova vrtoglavo popela na sam vrh liste omiljenih slastica. 😀 😀 Hvala ti na komentaru. :)@Diana, thank you for your kind words. :)@Gaga, puno ti hvala na čestitkama i komentaru. :)@Anne, prekrasna mi je i tvoja malibu pavlova, baš sam se oduševila kombinacijom tropskog voća. Nisam znala da je i englezi svojataju, hvala na novim informacijama. :)@Mignonne, hvala ti na komentaru i lijepim riječima, drago mi je da ti se sviđa. 🙂

    Odgovori
  • Sve čestitke Andreice,ti si meni omiljena blogerica,koja pise savrsene postove i ima najbolje fotkice.Znači komplet!!!!Sve najbolje!Pavlovu volim,a i čokoladu,tako mi je sve divno sto si ovih dana napravila!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.