
Čokoladna markiza prava je plemkinja među desertima, a za ljubitelje čokolade ona je ultimativna slastica. Bogata je i baršunasta, a što je najvažnije, jednostavna je za izradu. Radi se, dakako, o tradicionalnom francuskom desertu za čiju će vam pripremu trebati samo nekoliko sastojaka. To su tamna čokolada, jaja, maslac i vrhnje. Upravo zbog toga u ovom receptu koristim kombinaciju dvije nove Kraš tamne čokolade, one sa 66% i 77% kakaa. Ove čokolade izvrsne su za jelo, ali isto tako odlično funkcioniraju i u desertima.
Iako je markiza u svojoj osnovi vrlo jednostavna za izradu, s njom se možemo i poigrati pa joj dodati začine i okuse koje volimo. Tako je ponekad možemo začiniti cimetom, klinčićem ili koricom naranče, a u ljetnim mjesecima najbolji izbor je, naravno, vanilija.

Kad smo već kod ljeta, dobro je znati da za ovaj desert nećete morati ni paliti pećnicu. Svi sastojci se kuhaju na pari, a na kraju se odmarate dok se desert hladi u hladnjaku. Nakon dobrog hlađenja čokoladna markiza je gotova, a po želji je možete poslužiti uz sezonsko voće ili kompot.

Ovaj post nastao je u suradnji s Krašom
- 140 g Kraš tamne čokolade sa 66% kakaa
- 140 g Kraš tamne čokolade sa 77% kakaa
- 2 žlice Kraš kakao praha
- 170 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 4 žumanjka
- 60 ml vode
- 1 mahuna vanilije
- prstohvat soli
- 250 g vrhnja za šlag
- 20 g Kraš tamne čokolade po izboru, nasjeckane
- šumsko voće
- Kraš kakao prah
- Kraš tamnu čokoladu nalomite na kockice pa je otopite nad parom. Kad se čokolada otopi dodajte joj dvije žlice kakaa i dobro sve promiješajte.
- U posudi za miksanje pomiješajte maslac i 50 g šećera pa sve izradite mikserom u glatku i pjenastu kremu.
- Žumanjke pomiješajte s preostalih 50 g šećera, dodajte 60 ml vode i ostruganu mahunu vanilije, pa sve kuhajte nad parom, neprestano miješajući, dok ne dobijete gustu žutu kremu
- (oko deset minuta). Ako želite biti sigurni da su žumanjci termički obrađeni možete provjeriti temperaturu kreme kuhinjskim termometrom - kada termometar očita 70 stupnjeva krema je gotova.
- Maknite kremu s vatre i nastavite je miješati električnim mikserom dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
- Tada joj dodajte maslac i nastavite miješati.
- Umiješajte i rastopljenu čokoladu, sve sjedinite u glatku čokoladnu kremu.
- Vrhnje izradite u šlag pa ga ručno umiješajte u čokoladnu kremu.
- Na kraju umiješajte i sjeckanu tamnu čokoladu.
- Mali pravokutni kalup obložite papirom za pečenje pa u njega prelijte pripremljenu kremu.
- Kremu dobro poravnajte i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.
- Ohlađenu markizu pažljivo preokrenite na pladanj za kolače, posipajte kakaom u prahu, narežite na šnite i poslužite uz šumsko voće.