čokolada, deserti

Čokoladna markiza s Kraš tamnom čokoladom

Čokoladna markiza prava je plemkinja među desertima, a za ljubitelje čokolade ona je ultimativna slastica. Bogata je i baršunasta, a što je najvažnije, jednostavna je za izradu. Radi se, dakako, o tradicionalnom francuskom desertu za čiju će vam pripremu trebati samo nekoliko sastojaka. To su tamna čokolada, jaja, maslac i vrhnje. Upravo zbog toga u ovom receptu koristim kombinaciju dvije nove Kraš tamne čokolade, one sa 66% i 77% kakaa. Ove  čokolade izvrsne su za jelo, ali isto tako odlično funkcioniraju i u desertima. 

Iako je markiza u svojoj osnovi vrlo jednostavna za izradu, s njom se možemo i poigrati pa joj dodati začine i okuse koje volimo. Tako je ponekad možemo začiniti cimetom, klinčićem ili koricom naranče, a u ljetnim mjesecima najbolji izbor je, naravno, vanilija.

Kad smo već kod ljeta, dobro je znati da za ovaj desert nećete morati ni paliti pećnicu. Svi sastojci se kuhaju na pari, a na kraju se odmarate dok se desert hladi u hladnjaku. Nakon dobrog hlađenja čokoladna markiza je gotova, a po želji je možete poslužiti uz sezonsko voće ili kompot.

Čokoladna markiza

Ovaj post nastao je u suradnji s Krašom

Čokoladna markiza s Kraš tamnom čokoladom
Print
Sastojci
  1. 140 g Kraš tamne čokolade sa 66% kakaa
  2. 140 g Kraš tamne čokolade sa 77% kakaa
  3. 2 žlice Kraš kakao praha
  4. 170 g maslaca
  5. 100 g smeđeg šećera
  6. 4 žumanjka
  7. 60 ml vode
  8. 1 mahuna vanilije
  9. prstohvat soli
  10. 250 g vrhnja za šlag
  11. 20 g Kraš tamne čokolade po izboru, nasjeckane
za posluživanje
  1. šumsko voće
  2. Kraš kakao prah
Postupak
  1. Kraš tamnu čokoladu nalomite na kockice pa je otopite nad parom. Kad se čokolada otopi dodajte joj dvije žlice kakaa i dobro sve promiješajte.
  2. U posudi za miksanje pomiješajte maslac i 50 g šećera pa sve izradite mikserom u glatku i pjenastu kremu.
  3. Žumanjke pomiješajte s preostalih 50 g šećera, dodajte 60 ml vode i ostruganu mahunu vanilije, pa sve kuhajte nad parom, neprestano miješajući, dok ne dobijete gustu žutu kremu
  4. (oko deset minuta). Ako želite biti sigurni da su žumanjci termički obrađeni možete provjeriti temperaturu kreme kuhinjskim termometrom - kada termometar očita 70 stupnjeva krema je gotova.
  5. Maknite kremu s vatre i nastavite je miješati električnim mikserom dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Tada joj dodajte maslac i nastavite miješati.
  7. Umiješajte i rastopljenu čokoladu, sve sjedinite u glatku čokoladnu kremu.
  8. Vrhnje izradite u šlag pa ga ručno umiješajte u čokoladnu kremu.
  9. Na kraju umiješajte i sjeckanu tamnu čokoladu.
  10. Mali pravokutni kalup obložite papirom za pečenje pa u njega prelijte pripremljenu kremu.
  11. Kremu dobro poravnajte i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.
  12. Ohlađenu markizu pažljivo preokrenite na pladanj za kolače, posipajte kakaom u prahu, narežite na šnite i poslužite uz šumsko voće.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.