krumpir, predjela

Čips od plavog krumpira

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nešto prije Božića  osmjehnula mi se sreća te sam prvi put u životu nešto osvojila u nagradnoj igri.
Osvojila sam finu belgijsku čokoladu na darivanju koje je organizirala Iva s bloga Kulinarske razglednice.

Kako se uspostavilo Iva i ja smo susjede, a i obje smo ponosne mamice malih zvrkova pa je jedini logični slijed bio da se nađemo na obližnjem dječjem igralištu, obavimo primopredaju nagrade i konačno se upoznamo.

Pošto dan u životu radne mame nema ni približno onoliko sati koliko bi nama trebalo, našle smo se na dječjem igralištu po mrklom mraku.
Naše male pahuljice nisu imale nikakvih problema s činjenicom da je mrak i trčale su po igralištu uzduž i poprijeko, a mi smo u hodu razmjenjivale iskustva o hrani (a o čem bi drugom dvije blogerice).
Tako nas je Iva uputila u nekoliko odličnih dućana u blizini sa svakojakim finim i egzotičnim namirnicama.
Kako ni ribu nije teško natjerati u vodu, tako ni mene i mog dragog nije teško natjerati u dućane s hranom.
Odmah smo se zaputili u jedan po završetku druženja. Iako je plan bio samo se upoznati s ponudom i ništa ne kupovati, jednostavno nisam mogla odoljeti plavim krumpirima.

Plavi krumpir

Čim sam ih vidjela počela sam se prisjećati svih recepata koje sam ikad s njima vidjela i morala sam ih imati. 😀
Mjerkala sam već ove krumpire prije na raznim štandovima s egzotičnim voćem našeg proizvođača iz Zagorja, ali ih iz nekog razloga dosad nikad nisam kupila. E pa sad kad sam ih konačno nabavila trebalo je samo odlučiti što ću s njima.

Moj dragi je presudio.
Još na put prema doma je rekao: „Napravi čips, to svi volimo, a zamisli kak će biti fora tako plave boje!“

Čips plavi krumpir
I bio je u pravu!
Čips je totalno fora ove boje, a što se okusa tiče tu nema nikakvih iznenađenja. To je okus dobrog starog krumpira.
Kako napraviti čips je također dobro poznato i tu ne treba previše filozofije pa sam uz ovaj recept ubacila i jedan brzinski umak od kiselog vrhnja – on je poslužio kao umakalica. Krumpire za čips sam rezala onom gulilicom za krumpir (mandolinom?!) kako bi postigla apsolutno tanke kriške, a to se može napraviti i na običnom ribežu, ako ima stranu za takvo ribanje/rezanje. U svakom slučaju dobili smo jako zanimljiv i ukusan čips koji se dopao svima.
Jedina stvar koja me i dalje muči je njegov naziv, nikako mi nije jasno zašto se zove plavi krumpir, kad je meni ovo apsolutno ljubičasta boja. 🙂

 

SASTOJCI
500 g plavog krumpira
dosta ulja za prženje
sol
za umak
180 g kiselog vrhnja
1 režanj češnjaka
prstohvat soli
prstohvat svježe mljevenog papra
par kapi maslinovog ulja

POSTUPAK

  • Krumpire dobro, dobro operite pod mlazom hladne vode i iščetkajte ih četkom za povrće.
  • Pomoću gulilice za krumpir ili na ribežu narežite ga na tanke ploške. Krumpir nije potrebno guliti.
  • Ploškice krumpira potopite u zdjelu hladne vode i ostavite ga tamo dok zagrijete ulje.
  • U velikoj i dubokoj tavi zagrijte dosta ulja za prženje.
  • Kad je ulje jako ugrijano krumpire izvadite iz vode, ocijedite ih na kuhinjskom ručniku i pržite ih u ulju dok ne postanu hrskavi. Nemojte pržiti veliku količinu čipsa odjednom, napravite to u par tura.
  • Prženi čips ocijedite na papirnatom ručniku od viška masnoće, posolite i odmah poslužite uz umak od vrhnja.

za umak

  • Kiselo vrhnje pomiješajte s naribanim češnjakom, dodajte sol, papar i ulje, sve sjedinite i poslužite.

 

1 Comments

  • mi ga zovemo ljubičasti krumpir, prije dvije godine mi je jedna žena dala za sjeme pa su moji doma na vrtu posadili tak da smo ga se mi već zasitili, ali fora je ova boja, u sve što se doda izgleda posebno

    Odgovori

Odgovori