churros, deserti, dolcela

Churros na brži način

Churros

Kuhano tijesto (znano i kao žeženo ili  francuski pâte à choux) jedno je od slastičarskih osnova. Zasigurno ste se već susreli s njim bezbroj puta jer to je ono lijepo hrskavo tijesto koje koristimo za princes krafne i eklere. Osim toga ovo tijesto je osnova i francuskih gougèrea, brazilskih pão de queijo, ali i španjolskih churrosa.
Za razliku od ostalih, ovi potonji – churrosi, se ne peku već prže. Mogli bi ih čak opisati kao kombinaciju fritula i eklera, a upravo to ih čini neodoljivima.
Sve ovo zvuči vrlo jednostavno i apsolutno ukusno, zar ne? Ipak, kuhano tijesto nije toliko jednostavno pripremiti kako se na prvi pogled može činiti. Naučila sam to na teži način, na vlastitoj koži. U mojom slastičarskim počecima ovo tijesto mi je zadavalo toliko glavobolje i činilo mi se da ga nikad neću savladati. Puno pokušaja i loših rezultata sam sakupila dok ih nisam potpuno usavršila, a sada ih radim gotovo rutinski.

Ipak, kad mi se žuri i jednostavno želim dodatno skratiti cijeli postupak okrenem se malim, genijalnim Dolcela rješenjima. Baš poput ove Dolcela mješavine za princes uštipke. Priprema s njom je toliko jednostavna da nema šanse da vam ne uspiju.
Pomislila sam – ako od ove mješavine mogu napraviti princeske i eklere, zašto ne bi pokušala i s churrosima.
I znate što – ovo funkcionira odlično. Za dane kad mi se ne pali pećnicu i kad želimo grickati nešto brzo, cimetasto i utješno ovo je moje ‘go-to’ rješenje.

Ako sam baš jako dobro raspoložena onda napravim jednostavni umak od čokolade, a naravno zamutim i kremu od vanilije.
Na kraju pržene churrose treba samo uvaljati u kombinaciju sitnog kristal šećera i Dolcela cimet šećera i vanilin šećera pa uživati. 🙂

Churros na brži način

SASTOJCI:
Za churrose:

1 pakiranje Dolcela mješavine za princes uštipke, vrećica s mješavinom za tijesto
170 ml tople vode
100 ml ulja
2 jaja
1 l ulja za prženje
4-5 žlica sitnog kristal šećera
1 vrećica Dolcela cimet šećera
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
Za kremu od vanilije:
1 pakiranje Dolcela mješavine za princes uštipke, vrećica s mješavinom za kremu
50 g šećera u prahu
600 ml hladnog mlijeka
Za umak od čokolade:
150 g tamne čokolade
1 žličica instant kave
1 Dolcela vanilin šećer
1 žličica Dukat maslaca
200 g slatkog vrhnja

POSTUPAK:
Za churrose:
U zdjeli pomiješajte sastav vrećice za tijesto s toplom vodom i uljem.
Miješajte sve mikserom dok se ne poveže u mrvičastu i gustu smjesu.
Umiješajte jedno po jedno jaje i nastavi sve miksati dok ne dobijete glatku smjesu koja se odvaja od stranica posude.
Ostavite smjesu deset minuta da odmori pa je prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje.
U velikoj i dubokoj tavi zagrijte ulje (optimalno je 170 stupnjeva).
Istiskujte dugačke trake tijesta – churrose iz vrećice direktno u zagrijano ulje. Kada istisnete željenu dužinu tijesta odrežite ga škarama i nastavite istiskivati.
Nemojte pretrpati posudu u kojoj pržite.
Pržite nekoliko minuta pa pažljivo okrenite i nastavite pržiti s druge strane dok churrosi ne postanu tamno-zlatne boje.
Pržene izvadite na kuhinjski ubrus da se ocijede od viške masnoće, a zatim ih još tople uvaljajte u mješavinu kristal šećera i cimeta.
Odmah ih poslužite uz prije pripremljene umak od čokolade i kremu od vanilije.

Za kremu od vanilije:
U zdjeli pomiješajte mješavinu za kremu i šećer.
Dodajte mlijeko pa sve dobro izradite mikserom dok ne postane gusta i lijepa krema.
Za umak od čokolade:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu, dodajte instant kavu, vanilin šećer, maslac i vrhnje.
Sve kuhajte nad parom povremeno miješajući dok se sve ne spoji u glatki čokoladni umak.
Maknite s vatre i ostavite sa strane da se hladi i zgusne.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.