bulgur, glavna jela, lagana jela, slanutak, veganska jela

Chick burgeri – vege burgeri od slanutka

vegetarijanski burgeri od slanutka
Ovo mi je najdraži dio dana, skoro pa gluho doba noći kad veliki i mali već spavaju. Ja si tada napravim šalicu čaja, konačno sama sa svojim mislima, spremam se ispričati vam priču o svojim lopovskim podvizima.

Nisam baš pravi lopov, daleko od toga, ali povremeno me uhvati kleptomanija pa ukradem pokoju ideju iz restorana. Dakako, ideje kradem samo od onih koji me oduševe pa sam tako sam ideju za ove vege-burgere posudila u zagrebačkom restoranu Nishta.

Nishta je relativno novo i ugodno mjesto skriveno u veži u Masarykovoj ulici. Ponuda jela im je maštovita i vegetarijanska. Rekla bih čak da je jelovnik poprilično inspiriran indijskim i bliskoistočnim jelima što je meni definitivno plus.
Uglavnom u Nishta smo završili sasvim slučajno. Lutali smo gradom, kupili malenoj neke gumene Peppa Pig figurice, sjeli na kavu i zaključili da smo jako gladni. Moj prijedlog je bio da odemo u novi vegetarijanski restoran. Moja jača polovica je taj prijedlog dočekala s ozbiljnom dozom skepse, ali ipak, nakon malo nagovaranja, moj prijedlog je usvojen. 😀

I dobro da je usvojen jer nam se tamo sve jako svidjelo, od salad bara i svježe cijeđenih sokova, do glavnog jela. A glavno jelo su bili upravo chick burgeri!
Ne, ne, nije riječ o pilećim burgerima, nije riječ ni o nekakvim ženskim burgerima, riječ je o burgerima od slanutka (chickpea = slanutak na engleskom) i quinoe.

vegetarijanski burgeri od slanutka
Odmah sam znala da je to jelo nešto što želim ponoviti u svojoj kuhinji. Zbog intenzivne arome slanutka i kumina burgeri su me ponešto podsjećali na ljubljeni falafel, a kombinacija začina i umaka od hrena me totalno osvojila.
Kako meni uvijek treba malo više vremena da zakuham ideju do kraja, burgeri su se krčkali par dana u sferi moje mašte. U međuvremenu je Ana s bloga Prstohvat soli objavila gotovo identične burgere i dala mi dodatni poticaj da ih konačno napravim.
Ana u svojoj verziji uz slanutak koristi i bulgur – moju omiljenu žitaricu. Više nije bilo potrebe za imaginarnim kuhanjem, mogla sam se baciti na pravi, materijalni, posao.

vegetarijanski burgeri od slanutka
Kuhanje sam započela s Aninim receptom kao orijentirom, ali otišla sam u drugom smjeru. Nisam kuhala slanutak i bulgur već sam ih samo namočila, baš kao što bi radila i falafel.
Kasnije sam sve samljela i dodala začine po nekom svom osjećaju te oblikovala burgere.
Inače, ovi burgeri su se pokazali jako dobro zamrzivi. 😀 Naime, nisam imala vremena peći ih istog dana pa sam svaki burger omotala prozirnom folijom i gurnula ih u zamrzivač. Tjedan dana kasnije sam ih izvadila na sobnu temperaturu. Kad su omekšali malo sam ih posipala slanutkovim brašnom i ispekla ih na vrlo malo ulja. Servirala sam ih uz matovilac, klice rotkvice, grilane tikvice i umak od hrena. Savršeno bi bilo da sam sve to stavila u neki domaći kruh, ali jebiga život nije savršen. 😀

SASTOJCI
200 g slanutka
3 pune žlice bulgura
1 mala glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žlica sezama
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandera
1 žličica kurkume
sol
papar
po potrebi maslinovo ulje i slanutkovo brašno
ulje za prženje

za slaganje burgera
4 peciva
šaka matovilca
malo klica rotkvice
4 žličice umaka od hrena
1 tikvica narezana na trake i ispečena na grilu

POSTUPAK

Večer prije namočite slanutak u hladnoj vodi. Sutradan ga ocijedite, prebacite u blender i sitno sameljite.

Bulgur stavite u zdjelicu i dodajte mu toliko kipuće vode da ga prekrijete. Poklopite i ostavite bulgur će popiti vodu i nabubriti. Kad nabubri prebacite i njega u blender i samo ga malo usitnite.

Dodajte bulgur slanutku, dodajte i žlicu sezama te ostale začine. Sol i papar dodajte po vlastitom ukusu.

Luk i češnjak sitno, sitno nasjeckajte ili čak i njih sameljite pa ih dodajte smjesi od slanutka.

Od svih namirnica zamijesite kompaktno tijesto. Ako vam je tijesto previše sipko dodajte par kapi maslinovog ulja, a ako je previše tekuće dodajte malo slanutkovog brašna.

Uzimajte komade smjese i među rukama ih oblikujte u polpete/burgere. Od ove smjese ćete dobiti 4 veća burgera ili 5 – 6 manjih.

Ako želite zamrznuti burgere onda ih nakon oblikovanja omotajte prozirnom folijom ili ih pospremite u individualne vrećice i ubacite u zamrzivač. Ova smjesa može biti u zamrzivaču do mjesec dana.

U većoj tavi zagrijte malo ulja pa njemu pržite burgere, sa svake strane po nekoliko minuta, da uhvate lijepu smeđu koricu.

Ako su burgeri bili zamrznuti onda ih izvadite malo ranije na sobnu temperaturu da omekšaju.

slaganje burgera

Uzmite pecivo po izboru i prerežite ga.

Donju polovicu peciva premažite hrenom, stavite na to matovilac, pa pečeni burger.

Dodajte klice rotkvice i grilane tikvice, poklopite gornjom polovicom peciva i uživajte.

14 Comments

  • Ovo je odličan recept! taman sad za proljeće, malo promjene u prehrani. hvala ti!

    Odgovori
    • Puno ti hvala na komentaru i baš i mi je drago da ti se sviđa. 🙂

      Odgovori
  • Super recept i baš sam tražio na netu recept za vege burger. Pitanje: jel se slanutak miksa sirov?

    Odgovori
    • Drago mi je da ti se recept sviđa i hvala na komentaru.
      Slanutak se miksa sirov, samo namočen u hladnoj vodi preko noći. 🙂

      Odgovori
  • Jučer navečer sam ih pokušala raditi. Pratila sam recept, smjesa je ispala savršena za lako oblikovanje burgera. No prilikom pečenja oni su mi se doslovno rastopili i raspali u tavi. U čem sam progriješila? 🙁

    Odgovori
    • Hmmm može biti više stvari u pitanju. Smjesa je možda bila prevlažna ili presuha? Možda ih je nedostajalo malo vlažnosti ili slanutak nije bio dovoljno samljeven. Možda ulje nije bilo dovoljno zagrijano?
      Žao mi je da nisu uspjeli.:(

      Odgovori
    • S obzirom na to da kažeš da su se rastopili rekla bi ih da je smjesa bila prevlažna.
      Jesi li koristila suhi, samo namočeni, a ne kuhani slanutak?

      Odgovori
      • Nažalost, koristila sam slanutak iz konzerve, pošto mi je trebao brz gablec 🙁 Ali više mi je izgledalo kao da je bulgur ‘iscurio’ iz njih, ne razumijem zašto… A baš sam im se veselila, recept me oduševio na prvu.

      • Pretpostavljam da je problem u tom slanutku iz konzerve. Nikad nisam s njim radila jer je on već kuhan te se od njega dobije znatno mekša smjesa. Njemu bi trebalo dodati slanutkovog brašna da pokupi vlagu. Vjerojatno je bulgur iscurio kad se smjesa počela topiti u kontaktu s vrućim uljem. 🙁
        Kad se radi sa sirovim, samo namočenim slanutkom, smjesa je suha, prilikom pečenja se mogu malo mrviti sa strane, ali su uglavnom kompaktni.

      • Puno hvala na savjetu, svakako ću probati sa suhim sljedeći put – jer izgledaju prefino da odustanem tako lako 😉

      • Baš mi je drago da se nisi obeshrabrila. 🙂
        Pokušaj sa suhim slanutkom svakako. Na ovaj način sam ih radila sad već nekoliko puta i uvijek su dobri, a nedavno ih je isprobala i blogerica Un mondo di sapori te pisala o njima: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=436139179866093&set=a.369333056546706.1073741833.366773146802697&type=1&theater
        Postoje i recepti za burgere od slanutka iz konzerve, ima ih po internetu, vjerojatno uz drugačiji omjer sastojaka uspijevaju. 🙂

  • sviđa mi se recept probat ću !

    Odgovori
  • Zanima kada napravim smjesu i potrebna mi je smjesa samo za jedan burger, može li onda smjesta ostati u frižideru i ako može, koliko bi to otprilike bilo dana. Kuham samo za sebe pa mi nije praktično odmah ispržiti cijelu količinu smjese :))))))

    Odgovori
    • Bok Jelena,
      Ovu smjesu ne bi držala duže od dan, dva u hladnjaku jer slanutak može fermentirati i ukiseliti se.
      Ali zato smjesa formirana u burgere dobro podnosi zamrzavanje. 🙂

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.