bulgur, doručak, orašasti plodovi i sjemenke

Bulgur s lješnjacima, grožđicama i suhim smokvama

 

Ja sam vam baš onako iskonska kavopija. Nema dana da ne popijem najmanje dvije šalice kave, a uopće ni ne razmišljam o izlasku iz kuće prije svoje jutarnje doze crnog napitka. Zbog svoje ljubavi prema kavi i njenom opojnom mirisu potpuno sam zanemarila doručak. Ujutro se ne mogu natjerati na nikakvu hranu, jedino što me raduje je šalica dobre crne kave. Ona me stimulira da ostanem budna do podne, a tada je vrijeme za još jednu dozu espressa ili Nescafea.

 

Milijun puta sam razgovarala sama sa sobom i pokušavala se natjerati na doručkovanje, ali to na kraju uvijek ispadnu uzaludni pokušaji koji traju kojih pola dana. Uvijek ga rađe zamijenim kavom.

 

Čini mi se da nisam usamljena u ovoj svojoj sklonosti. Poznajem mnoge koji ujutro najviše cijene šalicu dobre crne kave. Kava je vrlo važan društveni element kod nas. Uz kavu se družimo, razgovaramo, sklapamo poslove. Uz kavu završavamo svečane objede i začinjavamo deserte. Terase naših kafića su prepune ljudi koji ispijaju kavicu i uživaju na suncu.
Ljubav između kave i Hrvate nije od jučer, ona je nekoliko stoljeća stara. Prva kavana u Hrvatskoj otvorena je davne 1748. u Zagrebu. U to vrijeme kavane su bile veliki hit u europskim gradovima pa je poveden njihovim primjerom Leopold Dun otvorio ovu zagrebačku. Ova kavana je doživjela veliku popularnost pa su ubrzo otvorene mnoge druge. To su ubrzo postala omiljena gradska okupljališta, tu su se izmjenjivale ideje, kreirala se politika i sklapali su se poslovi. Uglavnom su bile smještene na glavnom gradskom trgu, a jedna od najpoznatijih kavana se nalazila na Harmici. Zapravo izgleda da se naš odnos prema kavi i kafićima nije promijenio od 18. stoljeća.

 

Pošto sam i dalje svjesna da kava nikad ne može nadomjestiti pravi obrok povremeno smišljam jela koja bi mi odgovarala ujutro. Pošto mi je bulgur jedna od najdražih stvari na svijetu odlučila sam ga napraviti u slatkoj jutarnoj varijanti. Moram vam priznati da je ovo bio odličan doručak, posebno uz šalicu turke kave. 🙂

 

SASTOJCI
100 g bulgura
250 ml mlijeka
1 žličica cimeta
3 žlice agavinog sirupa (ili javorovog ili meda)
2 žlice tostiranih lješnjaka
2 žlice grožđica
2 – 3 suhe smokve

POSTUPAK

  • Bulgur isperite pod mlazom hladne vode.
  • Pomiješajte bulgur, mlijeko, cimet i agavin sirup u lončiću pa sve zagrijavajte na srednje jakoj vatri.
  • Kad zakuha smanjite vatru i nastavite kuhati desetak minuta, neprestano miješajući. Gotovo je kad se bulgur pretvori u gustu kašu.
  • Umiješajte lješnjake i grožđice pa sve prebacite u zdjelicu.
  • Na vrh stvari par suhih smokvi i poslužite još toplo.

33 Comments

  • Avatar

    Autor je uklonio komentar.

    Odgovori
  • Avatar

    Jaoo, kako lijep doručak 🙂 i prelijepe fotografije :))) Ova džezvica predivna, ma sve 🙂 Ja imam faze, ponekad odlučim kao prestati piti kavu, a ponekad pretjeram, kako mi dođe.. sad sam u fazi rooibos čaja.. vidjet ćemo do kad će to trajati :DI u Rijeci se svakodnevno ispija kava naveliko, pogotovo na Korzu negdje od 11 ujutro pa do 14h je najveća špica. Ovaj tvoj mix mi je skroz po guštu, pogotovo radi smokava..kada bih morala borati između quinoe, prosa, kus kusa i bulgura, ipak mi je najdraži ovaj zadnji. :D5. svibnja 2011. 22:22

    Odgovori
  • Avatar

    ja ujutro još ni ne otvorim oči, a već natačem vodu u džezvu i kuham kavu. moja jtarnja doza su 2 velike šalice (one za čaj) turske kave s mlijekom. prije toga ne znam ni pričati. obožavam ju i niti jedna vrsta kave ni bilo kojeg drugog napitka mi je ne može zamijeniti. nakon nje slijedi oblačenje, šminkanje i onda doručak. ali nije ritual uvijek bio takav. ni ja se prije par godina nisam mogla natjerati na doručkovanje, no ipak sam teškom mukom to uspjela promijeniti. ovaj slatki bulgur je taman po mom guštu. volim za doručak nešto slatko, pa makar to bio i komad tosta premazan s malo meda. zobena kaša ili muesli sa dodatkom svježeg voća i jogurtom su mi omiljeni. ovaj bulgur ću probati jedan vkend. fenomenalno zvuči! btw, fotke su sjajne, a džezva me oborila s nogu 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Dakle ja otvorim post i priznajem kad videh cezvu i jos i jos odoh prvo u kuhinju da skuvam kaffu.Dakle ja nemam mnogo vrednih stvari u kuci ali na jednoj aukciji se dokopam prave masine (ona sto pravi buku kao parna lokomotiva) , jer dnevno pipijem toliko kafa da ne smem ni da napisem i to raznih vrsta a kod moje mame u kuci zna se dzezva je zakon:)

    Odgovori
  • Avatar

    Joj, slicice su prelepe i bas onako finu pasu za jutarnje razbudjivanje i dorucak…ja nekako nemam naviku da tako rano pijem kafu, ujutru mi vise prija soljica caja sa malo meda i limuna, uz neki keksic.;)) Dok popodne recimo, pogotovo ako je tu i neko drustvo volim da popijem soljicu capuccinna ili nes, uz neki kolacic naravno…puno pozdrava i prijatan vikend!;)))

    Odgovori
  • Avatar

    Slike prosto hipnotišu i iako uopšte nisam ljubitelj turske crne kafe ova sa slika me tako mami… Ja eventualno popijem nes sa mlekom što više dođe bela kafa a i ne mora… i čaj mi je o.k. Bilo kako bilo ovaj bulgur mi izgleda savršeno i rado bi sada materijalizovala i smazala 😉

    Odgovori
  • Avatar

    Odličan recept, ja nisam tip koji voli slatki doručak (više sam za slano) pa mi onda odlično prija kava, ali recept moram svakako isprobati pa ću to prebaciti za večeru.Naravno slike su predivne, doći ći na instrukcije 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Joj,kakva lepota,ove fotke kafe su me omamile,bas i sa cimetom!

    Odgovori
  • Avatar

    Pošto već duže vreme doručkujem ražane pahuljice, mogla bi promeniti monotoni doručak sa ovim tvojim. Nisam još bulgur probala, a pre neki dan je kinoa tek došla na red.Kafopija, nego šta. U Bgd. mi je omiljena Mocha iz Costa Coffee ona massimo. Nju delimo na dve slamke kao pravi zaljubljeni par, a konobar skoro uvek prevrne očima kada kažemo da želimo jednu kafu. Ko bi popio dve kada se servira skoro pa u loncu.

    Odgovori
  • Avatar

    eh, kava… moja tiha patnja je sto nigdje ne mogu naci onu bakrenu dzezvu kakve su nase bake imale. i nije mi to -to kad nije skuhano bas u takvij dzezvi, sto cu kad sam vizuelni tip. a i prava crna kava ovdje nije prakticna, nit ja imam mlinac, niti oni to melju dovoljno sitno, niti oni prave bas taj blend za tursku kavu, ma, katastrofa :)) tako da pijem Nes bijelu kavu po navici, ali to je toliko jako (ima puno vise kofeina nego prava crna nasa) da vise od jedne ne mogu popiti, a kad dodjem u Zagreb, pravim po 5-6 crnih na dan i to one prave abortushe jer mi nikako nije dovoljno kofeina.da se vratim na bulgur – jos nisam probala ali ovaj recept mi se jako svidja, volim takve slatke stvari, ali ni ja ne doruckujem, uprkos mnogobrojnim pokusajima. analizirala sam si tip po aryuveda medicini i ja sam onaj tip za koji kazu da mu ni ne treba dorucak, tako da, bar se vise ne patim pokusavajuci, nego jedem kad mi se jede, sto je oko podne, u stvari nikad prije 10-11 ni poslije 1-2, tu negdje se krece moj brunch, i onda vecera, dva obroka, sasvim dovoljnoeto, taman se ispricah uz kavicu :))

    Odgovori
  • Avatar

    Prekrasan doručak! Imam još bulgura u “špajzi”, nikako da iskoristim, baš mi se sviđa ova tvoja slatka varijanta, spremit ću si recept. I ja sam veliki kavopija, dnevno 2-3 šalice (ali one velike) kave…Obavezna je ujutro, ali ja ipak prvo pojedem doručak pa nakon njega kavu 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    znaš ti da kod mene od kave ništa, ali zato su ti fotke predivne. btw, tek sam sad skuzila da ti imas blog i na eng!

    Odgovori
  • Avatar

    bez kave ne mogu zamisliti dan, a kamoli jutro i prije dorucka koji se jedva prisilm pojesti, ali najcesce to bude neko voce. Sa ovim zdravim namirnicama sam jos na VI, a cini mi se da ce tako i ostati jos neko vrijeme:))) fotke su krasne, tako nostalgicne nekako, predivno!

    Odgovori
  • Avatar

    Super doručak, moram probati. ja već neko dulje vrijeme doručkujem domaće musle pa bi ovo mogla biti zgodna promjena. a kava mmm… totalni sam ovisnik

    Odgovori
  • Avatar

    Kako godine prolaze tako čovjek mijenja navike. Ni ja nekada nisam mogla izaći iz kuće bez kave a sada je ne pijem prije 10 – 11 sati.Nekada mi je kava bila dovoljna nije mi trebalo ni jesti a sadasam odmah gladna čim popijem kavu:)) Ništa drugo nego ona: Stari se!Ja volim samo dobru tursku (bosansku) kavu s kockom ili s rahatlokumom kao: http://www.coolinarika.com/slika/572599/.

    Odgovori
  • Avatar

    perfect breakfast 🙂 and with cup of coffee just irresistible.

    Odgovori
  • Avatar

    Joj, kava, mmm! 🙂 Volim bulgur i doručak je super! Kad bih se mogla natjerati na doručak, rado bih to pojela! Gdje je blog na eng?

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea,It is very tempting, great idea and photos – I want …:)Best wishes and a hug, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    Savršene fotke 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Bez kafe dan nikako ne pocinje, i to u najvecoj solji pa polako…nikada ne doriuckujem i kada sam ostala u drugom stanju najteze mi je u pocetku bilo da se nateram da prvo doruckujem….cim sam prestala da dojim prestala sam i da doruckujem…tja.Fotke me magnetisu potpuno, te boje…ah, divno.

    Odgovori
  • Avatar

    Hvala svima na komentarima. Drago mi je da vam se sviđa, ovo je vrlo jednostavno jelo, a jako je ukusno tako da ga slobodno probajte. Neće vam oduzeti puno vremena. Ana-Marija i Vali, taj blog sam prije par dana (ili tjedana) otvorila radi Daring Bakersa zato niste ni mogle znati za njega. Još ne znam kud će to ići i hoće li zaživjeti. P.S. Ana, toplomjer ti je kod mene!

    Odgovori
  • Avatar

    Bulgur u slatkoj varijanti jos nisam probala, samo raznim punjenjima, salatama… I ja dan zapocinjem gotovo iskljucivo s kafom, bez toga se sa mnom ne moze pricati, a i ne doruckujem (i time redovno dovodim svog kucnog ljekara do ocaja.D). Pokusavam, ali nema sanse da prije 10-11 sati nesto pojedem, stara navika… Ova varijanta izgleda toliko primamljivo, ove fotke me toliko odusevljavaju, da mislim da bi sutra mogla isprobati ovakav dorucak!

    Odgovori
  • Avatar

    Moram priznati da bulgur jos nisam probala, ali je na spiski namirnica za isprobavanje. Ovo bi mi se sigurno svidelo!Kod mene isti slucaj sa doruckom, nemam apetit ujutru, a kafa je pod obavezno i kao zamena za taj dorucak. A tek od skoro sam pocela da pijem tursku i pravi mi je gust kada ujutru ustanem,skuvam soljicu turske, sa mlekom obavezno i citam novine:)

    Odgovori
  • Avatar

    Ova tvoja kava iz đezve zamirišala je preko ekrana do moje tipkovnice. Inače nikad ne pijem takvu kavu, nego si radim onaj bućkuriš od instanta, ili espreso iz aparata. Doručak, šta je to doručak, ha, ha … dopada mi se jako ova napunjena zdjelica, djeluje primamljivo, ali meni ipak za večeru.

    Odgovori
  • Avatar

    slike sam već iskomentirala, ali ponovit ću da mi se jako sviđa ugođaj an fotografiji. nekako sneni, kao da osjetiš miris kave. lijepo!ja ujutro ne funkcioniram bez kave, 3 dcl su nekakav minimum koji pijem ujutro, jer pijem bijelu (sa više kave, ali svejedno je bijela), i apsolutno ništa mi ne može zamijeniti taj okus. onda dođem s posla pa popijem još jednu, pa navečer bez kofeina jer si nažalost više ne mogu priuštiti da budem budna do 2/3 kao što sam znala prije i kreativno se izražavam, bilo na području izrade nakita, slikanja ili fotografije. ali zato uživam subotom navečer kad nakon večere skuham finu toplu kavu i guštam kao malo dijete u slatkišima. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, sviđa mi se tvoj slatki doručak!! Inače, kavu ne pijem niti sam ju ikada pila (probala jesam, da se razumijemo), ali zato redovito doručak preskačem. Godinama se već pokušavam natjerati da bilo što pojedem, makar samo nekakvo voće, ali nekada mi želudac stvarno odbija hranu 🙂 Mislim da je krajnje vrijeme da se natjeram na ovakve stvari, pogotovo jer ujutro nisam ljubitelj slanog, draži mi je muesli, kakva kaša ili svježe voće uz nekakav čaj ili čašu mlijeka (a budući da ni mlijeko ne volim, o tome bi se isto dalo raspravljati)… Sviđa mi se tvoja kombinacija!!Slike su divne, kao i uvijek 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Savršena kombinacija. Kod mene ne bi išlo za doručak,prvenstveno jer ne bi imala vremena za nešto stvarno pripremiti, a trebalo bi mi i više vremena da nešto sa merakom (iliti guštom) pojedem.Što se tiče kafe, ja sam kada je bila tema rakla da nisam neki ljubitelj,a posebno ne turske kafe. Popijem jednu do dvije nesice i jedan espresso u toku dana i jednu “domaću” (tj. vou tursku) kada dođem kući sa posla. To je jako mnogo kafa s obzirom da se izjašnjavam neljubiteljem. Koliko li onda popiju istinske kavopije ne mogu si predstaviti.

    Odgovori
  • Avatar

    Delizioso 🙂 ciao

    Odgovori
  • Avatar

    Odličan doručak koji uvodim i kod sebe osim što ću umjesto lješnjaka staviti bademe koje više volim. Ja inače ne mogu ujutro ni bez doručka a ni bez kave. Ipak, prvo doručak. Zapravo, ako ćemo redom,prvo što napravim je cijeđeni sok (grejp, naranča, mrkva….), zatim ide doručak, obavezan! Uglavnom ovakav ili sličan obrok sa nekim pahuljicama ili kašom i obavezno dodatkom voćnog jogurta i voća kojega god imam. A ako sam još gladna onda ide i dvopek sa maslacem i marmeladom. Pa crni čaj i trk na posao. A onda eto i kave koju tada popijem i bez koje jednostavno ne mogu početi raditi. Ako je ne popijem sva sam dekoncentrirana, petlja mi se jezik, ma ni za što sam. I tako se ujutro “namirim” a kasnije koliko i kada se može, nije mi niti važno.

    Odgovori
  • Avatar

    Divan doručak s ovim prekrasnim sličicama a bulgur i ja volim u slatkoj varijanti.

    Odgovori
  • Avatar

    Autor je uklonio komentar.

    Odgovori
  • Avatar

    super ideja, probat see you I ja.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.