čokolada, deserti, jagode, kolači, voće

Brownie kolačići s jagodama i borovnicama

Brownie s jagodama i borovnicama

Brownie je za mene ultimativni čokoladni kolač. No  to ne smije biti bilo kakav brownie, on mora biti stvarno dobar. Iznutra sočan, izvana lagano hrskav.
Ovaj recept je upravo takav. Rekla bi da je ovaj brownie kolač druga najbolja stvar nakon table kvalitetne tamne čokolade.
Ako je netko uvijek dobrodošao, onda je to čokolada.
Nema mi dražeg gosta od onoga koji sa sobom povede i tog smeđeg druga pa ga, umjesto beskorisnog buketa cvijeća, pokloni domaćici. Domaćici koja je slatkog uvijek gladna čokolade nikad ne može biti previše, imajte to na umu. 😉

Jagode za brownie
Što se jagoda pak tiče, one mi nisu ništa manje drag gost.
Posebno kada su naranče, tijekom duge i hladne zime, jedino voće koje jedem.
Iste one naranče koje su se mjesecima prije toga valjale po hladnjačama i skladištima. Onda vas još zlurado gledaju s dna frižidera jer osim njih nikakvog drugog voća nema.

Kako me onda, nakon takve zime, ne bi veselili štandovi prepuni crvenih i zavodljivih jagoda. Pojavljuju se lagano, ali sigurno na svim provjerenim lokacijama našeg grada. Štand je na Ciboni i na Gagarinovom put, a na Glavnom ih se već tradicionalno skuplja mnoštvo. Nemoguće je prošetati gradom, a ne kupiti bar jednu mjericu, ja im ne mogu odoljeti. Nakon nekog vremena pronađem i one koje su mi najbolje pa onda taj štand obilazim na dnevnoj bazi. Tako smo lani, moj dragi i ja, zaključili da su nam najukusnije jagode na Savskom mostu. Svaki dan smo išli po njih, a prodavač nam se već s kilometra smijao kad bi ugledao nas + bebu u kolicima.

Negdje pred kraj sezone obično toliko pretjeram s jagodama pa zaključim da ih više ne volim i neću ih više nikad jesti, potom dođe zima i ponovi se scena s narančama u dnu frižidera te ciklus krene ispočetka…

Brownie s jagodama
Bez obzira na moju ljubav prema jagodama, rijetko pečem kolače s njima. Ne znam zašto, ali meni ih je uvijek nekako žao utrpati u kolač. Najfinije su mi sirove i svježe.
Ipak, čokoladnom kolaču s jagodama teško mogu odoljeti.

brownie kolač
Ovi brownie kolači su sami po sebi super ukusni. Izvana su hrskavi, a iznutra sočni i moćni. Baš onakvi kakvi pravi brownie trebaju biti, ali dodatak jagoda i borovnica je ono što ih je diglo na jednu potpuno novu razinu. Da stvar bude još bolja ovo je iznimno jednostavan kolač, a za njega vam ne trebaju ni posebne namirnice ni posebne vještine. Mogla bih se kladiti da sve što vam treba za njih imate doma, jedino što još morate napraviti je trknuti do najbližeg štanda s jagodama i baciti se na posao. 🙂

brownie s voćem

I zapamtite, kad je čokolada u kombinaciji s jagodama u pitanju, onda govorimo o ozbiljnim guštima!

 

Brownie kolačići s jagodama i borovnicama
Print
Sastojci
  1. 200 g kvalitetne tamne čokolade
  2. 60 g maslaca
  3. 100 g šećera
  4. 50 ml mlijeka
  5. 1 žlica kakaoa
  6. 3 jaja
  7. 30 g brašna
  8. 100 g jagoda (opranih, očišćenih i narezanih) ili kombinacija borovnica i jagoda
Postupak
  1. Čokoladu narežite ili natrgajte na manje komade te je pomiješajte sa šećerom, maslacem i mlijekom.
  2. Stavite sve na laganu vatru i otopite uz neprestano miješanje.
  3. Kad se svi sastojci otope umiješajte kakao.
  4. Jaja i brašno pomiješajte u drugoj posudi. Dobro ih izmiješajte kako bi dobili svijetlu smjesu bez grudica.
  5. Umiješajte čokoladnu smjesu u smjesu s jajima i sve dobro sjedinite.
  6. Pripremite 6 malih metalnih kalupa ili 6 ramekina, svaki premažite s malo maslaca i obilato ga posipajte krušnim mrvicama. (Umjesto ovih individualnih posuda kolač možete peći i u kalupu za muffine. U tom slučaju bi savjetovala korištenje papirnatih košarica.)
  7. Izlijte smjesu u pripremljene kalupe pa na vrh svakog posložite par jagoda i borovnica.
  8. Pecite kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 – 35 minuta. Ovisno o veličini kalupa u kojem pečete kolačiće prilagodite duljinu pečenja. Bitno je da se s vanjske strane kolača stvori korica, a iznutra mora ostati vlažan.
  9. Pečene kolače izvadite iz pećnice i ohladite ih prije nego ih pokušate vaditi iz kalupa.
Cukar http://cukar.com.hr/

13 Comments

  • nema mi do cokolade 🙂 ovi brownie kolacici su ti bas krasni, socni I neodoljivi 🙂

    Odgovori
  • Savršeno izgleda.

    Odgovori
  • Savršeno izgleda.

    Odgovori
  • Idem ih sad raditi, samo umjesto običnog brašna staviti ću heljdino, umjesto maslaca, maslinovo ulje, a umjesto borovnica i jagoda, staviti ću kupine, jer nemam drugo a jede mi se nešto ekstra čokoladno. Uslikam obavezno, peći ću ih ovako kao ti u košaricama za pite.. pre pre prekrasni su ti, i brownies i fotkice <3

    Odgovori
    • Jako me zanima kakav će biti rezultat, ovako na prvi pogled mi zvuči savršeno. Jedva čekam vidjeti fotke i pročitati tvoje dojmove. 🙂

      Hvala ti na lijepim riječima i na komentaru. :*

      Odgovori
  • probala sam ovaj recept.. i to dva dana za redom.. prvi dan sa tamnom cokoladom, drugi sa bijelom.. fantasticni su! u zamjenu za putar sam stavila kokosovo ulje, a kad sam radila sa tamnom cokoladom nisam imala mlijeko pa sam stavila jogurt.. ma super je recept.. toliko jednostavan, a kolacici su preukusni.. uskoro stavljam na blog..

    Odgovori
    • Jovanka hvala puno!
      Ja stvarno ne znam što sa mnom nije uredu, ali ponekad jednostavno ne skužim komentare. Sorry što kasnim s odgovorom. Jako mi je drago da su ti se svidjeli. 🙂

      Odgovori
  • jedva čekam da ih probam napraviti.. jel bi bilo svetogrđe staviti smrznute kupovne jagode/borovnice s obzirom da je zima tek počela? 🙂

    Odgovori
    • Hvala na komentaru Maja.
      Pošto je zima i još dugo nećemo vidjeti bobice na našim tržnicama slobodno koristi zamrznuto voće. Mislim da neće biti razlike u okusu. 🙂

      Odgovori
      • hvala na brzom odgovoru 🙂

  • Predobro izgledaju! moram ovo probati.. Nemam finih jagoda ali imamo bobicastog voca. Stvarno mi nije trebalo da ovo vidim ovako kasno u noc..

    Odgovori
    • I zbilja su bili jako ukusni. Ovaj recept će odlično funkcionirati i sa zaleđenim voćem. 🙂
      Hvala ti puno na lijepom komentaru.

      Odgovori
  • prefini suuuuuuuuuuu

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.