deserti, sladoled, voće

Breskve Melba

melba_01

Ili Peach Melba kako se ovaj desert izvorno naziva.

Riječ je o jednom iznimno poznatom desertu koji spada u skupinu onih kojima se zna točna godina nastanka i autor. Naime, ovaj desert osmislio je francuski chef Auguste Escoffier, 1892/93., godine u čast australske sopranistice Nellie Melbe.
Legenda kaže da se u to vrijeme šuškalo kako operna diva obožava sladoled, ali ga se ne usudi jesti zbog svojih glasnica. Kako bi zadovoljio njenu ljubav prema sladoledu Escoffier je osmislio kombinaciju sladoleda od vanilije i poširanih bresaka. U kombinaciji s voćem sladoled nije bio toliko hladan pa je diva mogla uživati u njemu.
Ne znam kako je gospođa reagirala na ovaj desert, ali očito je pobrao hvalu jer je slavni chef nastavio raditi na toj recepturi. Nakon par godina dodao preljev od malina te desertu nadjenuo ime ‘peach melba’.

breskve_01
Ovaj desert je prava oda ljetu.
Ništa me podsjeća na ljeto i žegu kao breskve i sladoled.
Nekako, baš sve moje dječje uspomene o ljetu su obilježene ljepljivim osjećajem među rukama, onim osjećajem koji ostavlja samo rastopljeni sladoled i zrela breskva koja kapa i curi posvuda dok je jedete. Taj se ljepljivi problem obično rješavao skokom u more pa nakon kupanja trk po još jednu sočnu breskvu.

melba_03

Ljeti (a već je poslovična moja mržnja spram ljetnoj vrućini) preživljavam uglavnom na vodi i sladoledu. (Dobro, radi se o ogromnim količinama sladoleda, da ne pomislite slučajno da gladujem. :D)
Pa kad je već sladoled okosnica moje prehrane onda ga volim malo i začiniti, a ne znam što bolje paše sladoledu od svježeg, sezonskog voća.

Kako nam je pošteno zavrućalo sumnjam da se ikome pali pećnica, a u toj situaciji ovaj je recept idealan. Osim poširanja breskvi on ne zahtjeva nikakvu drugu termičku obradu. Naravno, ako ste posebno mazohistički nastrojeni možete se upustiti u izradu domaćeg sladoleda od vanilije, ali meni se čini da bi time samo bespotrebno zakomplicirali savršeno jednostavan recept. Odaberite neki kvalitetan sladoled od vanilije, neki koji jako volite, i sigurna sam da će svi biti zadivljeni ovom osvježavajućom kreacijom.

SASTOJCI
4 male vinogradarske breskve (ili 2 obične velike)
250 ml vode
200 g šećera
sok ½ limuna
1 mahuna vanilije
za umak od malina
150 g malina (sačuvajte koju za serviranje)
100 ml sirupa u kojem su se kuhale breskve
4 kuglice sladoleda od vanilije

POSTUPAK

  • Breskve operite, prepolovite i izvadite im koštice. Ako vam koštice ne idu lako van, ništa zato, izvadit ćete ih nakon poširanja.
  • U lončiću za umake pomiješajte vodu, šećer, limunov sok i ostrugane sjemenke vanilije. Kuhajte sve na jakoj vatri dok ne zakuha i šećer se otopi. Smanjite vatru i nastavite kuhati još 4 – 5 minuta.
  • Ubacite pripremljene breskve u sirup i kuhajte ih svega par minuta. Ako su breskve već zrele i mekane treba ih stvarno kratko poširati. Ako su breskve tvrde onda ih poširajte dok ne omekšaju, ali pazite da ih ne raskuhate.
  • Kuhane breskve izvadite iz sirupa pomoću šupljikave žlice. Ogulite ih – kožica im se sada skida kao od šale, i maknite sve preostale koštice.
  • Ako nećete odmah koristiti breskve onda ih stavite u zdjelu i prelijte ih sirupom u kojem su se kuhale. Tako ih čuvajte do korištenja.

za umak od malina

  • Maline operite pa im dodaje sirup u kojem su se kuhale breskve. Ako su maline jako slatke možete smanjiti količinu sirupa, a ako su kisele količinu povećajte.
  • Maline i sirup izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu smjesu procijedite kroz cjedilo kako bi se riješili sjemenki.

posluživanje

  • Na dno zdjelice za sladoled stavite po jednu polovicu breskve. Na breskve stavite velikodušnu kuglicu sladoleda, zatim drugu polovicu breskve. Dovršite desert prelijevanjem umakom od malina i pokojom cijelom malinom.

 

1 Comments

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.