blagdani, deserti, kolači, put oko svijeta

Brandy Snaps – Hrskavi tuljci iz Velike Britanije

Brandy Snaps

Brandy snaps su hrskavi karamelasti tuljci napunjeni tučenim slatkim vrhnjem. Slastica su koja nam stiže iz Velike Britanije.
Ovi pucketavi tuljci se obično služe uz čaj i iznimno su popularni i u Irskoj, Australiji, Novom Zelandu, odn. svugdje gdje je Union Jack ostavio svoj trag. Ipak njihova povijest nije tako jednostavna, ovakav tip slastice poznat je još iz srednjeg vijeka kada su bili uobičajena slastica po sajmovima. Izvorno su bili ravnog oblika i proizvodili su francuski i belgijski prodavači. Slastica je preko sajmova našla svoj put do Otoka, s vremenom je promijenila oblik u ovaj koji ima danas i postala legendarna.

kugla_01

Za mene su brandy snaps bili više pitanje izazova nego što sam ih željela jesti.
Fascinirala me njihova izrada i dugo sam se nećkala – napraviti ih ili ne. Kao što vidite ipak sam se odlučila isprobati ih pa sam se tako neku večer oboružala znanjem, malu spakirala na spavanje i bacila se na posao.
Da vam budem potpuno iskrena bila sam uvjerena da ništa neće biti od ovog eksperimenta. Bila sam previše nabrijana, a u takvim situacijama obično sve što mogu zabrljati, zabrljam. Iznenadila sam se na kraju jer je rezultat bio odličan, a brandy snaps su ispali vrlo jednostavni za izradu. 🙂

Nema kod njih nikakve filozofije samo ih trebate prokužiti. Kod njih je ključno tempiranje, sve treba napraviti u pravom trenutku i u pravoj mjeri. Od samog stavljanja na pleh do dužine pečenja i hlađenja, sve treba dobro tempirati.  Kao i sve u životu i dobro tempiranje se postiže isključivo ponavljanjem, a kod ovog kolača ponavljanja ima u izobilju. U jednoj turi pečete svega 3 – 4 komada, što bi značilo da ćete, dok stignete do posljednje ture, postat eksperti na ovom polju. 😀 😀

brandy snaps 03

Sve što vam za izradu ovog kolača treba su maslac, šećer, zlatni sirup, đumbir u prahu i malo brandya.
Zlatni sirup (golden syrup) je nusprodukt pri proizvodnji šećera i u posljednje vrijeme se može kupiti u Dm-u. Zlatni sirup je kroz povijest bio poznat i kao sirotinjski med pa pretpostavljam da bi se u ovom receptu mogao zamijeniti medom. Oni su teksturom jako slični, ali okus zlatnog sirupa je bitno drugačiji, dublji, karamelast i pomalo gorak. On je zapravo glavna aroma ovih tuljaca pa bi svakako preporučila da koristite upravo njega.

Brandy snaps 01

Kada otopite  sve ove sastojke dobili ste smjesu za brandy snaps. Smjesa se žličicom stavlja na papir za pečenje tako da napravite mali krug, a na cijeli pleh ih se ne stavlja više od 4 odjednom.
Peku su u zagrijanoj pećnici desetak minuta, oni za to vrijeme podivljaju, rašire se posvuda, na njima se stvore mjehuri koji pucketaju i cijeli prizor izgleda suludo. Kada prestanu pucketati vade se van, ostave se malo hladiti i onda se brzo dižu s papira i namotaju oko kuhače ili bilo kakvog cilindra. Ohlađeni se napune šlagom i to je to.
Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Samo treba skužiti kada napraviti koji od koraka. Ako se odlučite isprobati ovaj recept, budite spremni na to da su prve dvije ture probne. Ne brinite zato, od ove smjese ispadne oko 30 rolica, imati ćete ih i više nego dovoljno.  😉

Brandy Snaps
Print
Sastojci
  1. 110 g šećera
  2. 110 g maslaca
  3. 80 ml zlatnog sirupa
  4. 90 g brašna
  5. ½ žličice đumbira u prahu
  6. 1 žlica brandya ili obične rakije
  7. za punjenje
  8. 500 ml slatkog vrhnja
  9. 2 žlice šećera
  10. ribana korica jednog limuna
Postupak
  1. Nad laganom vatrom otopite maslac, šećer i zlatni sirup. Kad se maslac otopi i sastojci se povežu maknite s vatre i dodajte brašno, đumbir i brandy.
  2. Pleh za kekse obložite papirom za pečenje pa na njega stavljajte po žličicu smjese tako da formira mali krug. Nemojte staviti više od četiri ove hrpice na jedan pleh. Pecite ih u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 5 – 9 minuta. Znati ćete da su pečeni kad mjehurići na njihovoj površini prestanu pucketati.
  3. Izvadite ih iz pećnice, ostavite ih minutu, dvije da se malo ohlade, dignite ih s papira za pečenje pa ih oprezno zamotajte oko kuhača ili bilo kakvog uskog cilindra.
  4. Ako vam se brandy snaps ohlade previše i stvrdnu se, prije no što ih formirate u tuljce vratite ih u pećnicu na tridesetak sekundi da omekšaju.
  5. Ponavljajte postupak pečenja dok ne potrošite svu smjesu. Kako će se smjesa hladiti vjerojatno će te ih morati malo duže peći.
  6. Za nadjev stucite slatko vrhnje u šlag s dodatkom malo šećera i ribane korice limuna.
  7. Ovim šlagom punite ohlađene tuljce, jednom kad ih napunite treba ih dosta brzo pojesti jer od šlaga krenu omekšavati. Prazne tuljce možete čuvati nekoliko dana u dobro zatvorenoj kutiji.
Cukar http://cukar.com.hr/

3 Comments

  • Avatar

    Jako mi se sviđaju. Super info za golden sirup.

    Odgovori
  • Avatar

    to je smrtonosno za onoga koji ima zucne kamence

    Odgovori
  • Avatar

    A jebiga nije ovo uneverzalni recept za sva zdravstvena stanja. 😀

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.