čokolada, deserti, keksi, kolači

Božićni keksi

Spirale od naranče s brusnicama i orasima

SASTOJCI

za nadjev:
1 šalica brusnica
1 šalica oraha
1/4 šalice muscovado šećera
2 čepa whiskey-a ili soka od naranče


za tijesto:
1 šalica maslaca

1 1/2 šalica šećera
2 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 žličice ribane korice naranče
3 šalice brašna

POSTUPAK

za nadjev

  1. U blenderu sameljite brusnice, orahe, šećer i malo whiskey-a ili soka od naranče dok ne dobijete kompaktnu smjesu.


za tijesto

  1. Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
  2. Dodajte šećer, prašak za pecivo i sol te nastavite miješati sa spiralnim nastavcima na mikseru.
  3. Dodajte jaja i nastavite miksati.
  4. Dodajte i brašno te nastavite miksati koliko dugo možete.
  5. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite glatko tijesto rukama.
  6. Podijelite tijesto na dva dijela i svaki dio razvaljajte u kvadrat od 25 x 25 cm. Ako se tijesto malo lijepi onda ga na kratko stavite u frižider.
  7. Svaki kvadrat premažite nadjevom, zarolajte te omotajte prozirnom folijom i ostavite na hladnom 1 sat.
  8. Narežite “kobasice” na kriške debljine 0,5 do 1 centimetra i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 8 minuta.

Cvjetići s nutellom i Zvijezde repatice

Kad sam tijesto za spirale razvaljala na dva kvadrata ostalo mi je dosta tijesta koje sam iskoristila za izradu cvjetića i zvijezda. Tijesto sam ponovo razvaljala i izrezivala željene oblike. Cvjetiće sam povezala nutellom, a zvijezde sam premarala Royal Icingom i ukrasila perlicama.

Borići od lješnjaka

SASTOJCI

1 šalica maslaca
1 šalica muscovado šećera
1 žličica arome vanilije
1 jaje

2 1/2 šalice brašna
1/4 šalice kakao
3/4 šalice mljevenih lješnjaka

2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica nutelle


za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

1/2 šalice mljeveni lješnjaka


POSTUPAK

  1. Šećer i maslac stavite u posudu debljeg dna i zagrijavjte dok se maslac ne otopi.
  2. Maknite s vatre i dodajte jednu žličicu arome vanilije.
  3. Ostavite smjesu 15 minuta da se ohladi.
  4. Umiješajte jaje, kako, brašno i lješnjake te sve miksajte spiralnim nastavcima.
  5. Dodajte dvije pune žlice kiselog vrhnja i jednu žlicu nutelle te sve prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite tijesto.
  6. Tijesto razvaljajte te modlicom izrezujte oblike božićne jelke.
  7. Pecite ih u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 9 minuta.
  8. U posudi debljeg dna otopite čokoladu za kuhanje s tri žlice ulja.
  9. Ohlađene jelkice umačite u čokoladu pa zatim u mljevene lješnjake te ih ostavite na rešetki dok se čokolada ne stisne.

Gingerbread keksići

SASTOJCI

1/2 šalice maslaca
1/2 šalice šećera
1 žlica ribanog đumbira
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice cimeta

1/4 žličice mljevnog klinčića
1/2 šalice meda
1 jaje
2 1/2 šalice brašna

Royal Icing
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu

1 žličica limunovog soka

POSTUPAK

  1. Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
  2. Dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati spiralnim nastavcima.
  3. Umiješajte med i jaje.
  4. Dodajte i brašno te nastavite miješati dok se svi sastojci ne spoje.
  5. Dobit će te jako mekano tijesto koje razdijelite na dva dijela te svaki omotajte prozirnom folijom i hladite najmanje 3 sata.
  6. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto te modlicama izrezujte željene oblike. (Tijesto je dosta mekano i treba dobro pobrašniti površinu, valjak, ruke i modlice).
  7. Pecite keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 6 minuta.
  8. Dok se keksi hlade napravite Royal Icing.
  9. Bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodajite šećer i nastavite miješati dok se sastojci ne spoje.
  10. Smjesu od bjelanjka stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu s najmanjim nastavkom i ukrašavajte ohlađene keksiće željenim oblicima.

NAPOMENA: Svi gore navedeni recepti su iz knjige “The Ultimate Cookie book“. Pošto je knjiga američka sve navedene mjere se odnose na šalice od 250 ml.

 

 

 

 

 

 

Kokos kiflice


Kokos kiflice sam radila po receptu koji je gotovo identičan receptu za Kokos prutiće od Nlo pa ga neću pisati.

Kuglice od badema


SASTOJCI
200 g badema
80 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 žlica meda
1 čep Whiskey-a

kokos za posipanje

POSTUPAK

  1. Badema na kratko uronite u kipuću vodu te ih ocijedite pa im odstranite kožicu.
  2. Na kratko ih posušite u pećnici pa ih sameljite.
  3. Izmiješajte bademe sa šećerom u prahu.
  4. Maslac izmiješajte mikserom dok ne postane pjenast.
  5. Dodajte bademe, šećer, med i whiskey te miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
  6. Od dobivene smjese oblikujte kuglice koje potom uvaljajte u kokos.

 

9 Comments

  • ideeeš, koliko ih je! bila si stvarno vrijedna 🙂 svi keksići su super…najviše me ipak privlače ove spiralice od brusnica i naranče :))

    Odgovori
  • neznam koji je od kojeg lepsi,gingere si predivno ukrasila,izgledaju bas pahuljasto,jelkice od lesnika su po mom ukusu,a i keksi sa brusnicom i orasima su tako privlacni,inace brusnicu obozavam.Sve najbolje u Novoj 2009,g!!!

    Odgovori
  • Ajme, jesi me sad šokirala! Baš si talentirana za izradu ovih malih kolačića. Ni ja ne zna koji je ljepši. A s sjećam se, trebala si samo pri slanom ostati! 🙂 Sve najbolje u novoj!

    Odgovori
  • Andrea maherice:)) svaka čast! svi izgledaju odlično!!!

    Odgovori
  • covece…predivni su svi do jednog…tebi i tvojima zelim sretnu novu godinu 🙂

    Odgovori
  • Koliko kolačića na jednom mjestu! Ja sam u zaostatku s unošenjem recepata, valjda ću uspjeti do Uskrsa:) Za Uskrs ću odabrati neki od tvojih recepata i pripremiti ga svojim ukućanima. Ali ne znam koji odabrati, kad su svi tako lijepi.Sretna Nova godina tebi i tvojoj obitelji!

    Odgovori
  • Cure hvala svima na komentarima!@Vali, je trebalo je ostati samo na slatkom ali eto mislila sam napraviti samo jedne kolače, a na kraju ih je ispalo puno više! :)Svima još jednom želim sretnu i uspješnu 2009. godinu! 🙂

    Odgovori
  • ajme andreice, dugo nisam bila kod tebe jer doma nisam bas surfla po internetu i sad se divim svim zaostatcima i ne znam koji mi je drazi! 🙂 bravo!

    Odgovori
  • Ana-Marija puno ti hvala, baš mi je drago da ti se sviđaju! 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.