bob, glavna jela, lagana jela, prilozi, rajčica

Bob u pikantnom umaku od rajčice

Sjećam se da nisam pretjerano ljubila bob kad sam bila mala. Kod nas se najčešće  spremao lešo ili s bižima i artičokama. Tada nisam baš voljela ni artičoke, neopisivo me nerviralo što te tvrde listove treba cuclati da bi se išta pojelo, a i bili su mi nekako čudnjikavog okusa. Srećom to se promijenilo pa sad skačem od sreće kad negdje pronađem bob (i artičoke). Uglavnom se radi o zaleđenom, ne sjećam kad sam ga posljednji put vidjela svježi na placu. Izgleda da je bob pokleknuo pred svojim američkim rođakom grahom i da ga stari kontinent više ne uzgaja kao nekoć.

 

Da, dragi moji bob je izvorna mediteranska grahorica koju su poznavali još drevni Egipćani. Ovo je biljka mediteranskog bazena koja je primarno uspijevala u Africi i na Bliskom istoku ali se vrlo brzo proširila i na ostatak mediterana. Poznavali su je i stari Grci, a Rimljanima je bob bio ono što je krumpir bio za post kolumbovsku Europu. Prehranjivao je seljake, težake i sirotinju. Poznata je obična rimska juha/kaša od boba koja se jela za doručak/ručak i osiguravala energiju običnom čovjeku. Iako na filmovima često vidimo prikaze lukulskih gozbi one nikako nisu bile svakodnevica običnog Rimljanina. Dok su bogataši mogli uživati u puhovima iz meda, utrobama divljači i ostalim perverzijama, oni obični su se hranili prosom, raži i bobom.

I kod slavnog rimskog gastronoma Apicija nalazimo nekoliko recepata za pripremanje boba, evo recepata iz njegove  kuharice De re coquinaria:

1. Zeleni bob se služi sa presolcem, uljem, zelenim korijandrom, kimom i iseckanim kuvanim prazilukom.
2. Na drugi način: prženi bob se služi sa presolcem.
3. Na drugi način: bob se služi sa tucanom slačicom, medom, pinjolima, rutvicom, kimom i sirćetom…

Evo ako ima zainteresiranih za eksperimente mogu pokušati napraviti i ove izvorne recepte, ja imam neke eksperimente s bobom u planu! 😉
Pretpostavljam da su Rimljani voljeli bobom, kako bilo jedno je sigurno, jeli su ga dosta. Međutim, za razliku od boba, Rimljani sigurno nisu jeli grah.
Iako po popularnoj literaturi, koja se voli pozabaviti i rimskom kuhinjom, često možete naići na podatak da su rimljani često spravljali kašu od graha, ne nasjedajte na to, nisu! Naime grah je grahorica donesena s američkih kontinenata. Ili da to ovako formuliram: gravče na tavče su jeli na iste dane kad i pommes fritesad kalendas Graecas!

Recept koji slijedi je tipično mediteransko jelo iz marokanske kuhinje, jednostavno i izvrsno.

SASTOJCI
500 g boba (zaleđenog, a ako koristite svježi onda ga izvažite tek kad ga očistite)
400 g pelata (mala konzerva)
2 – 3 režnja češnjaka
1 žličica mljevene paprike (slatke)
1 žličica kumina (Cuminum cyminum)
1 peperoncino
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK

  • Bob kratko prokuhajte u kipućoj vodi. Ako koristite svježi onda ćete ga morati malo duže kuhati da omekša.
  • Češnjak sitno nasjeckajte, a kumin i peproncin sameljite u tarioniku.
  • Na malo maslinovog ulja zašutite češnjak pa mu dodajte usitnjene pelate, mljevenu papriku i ostale začine.
  • Kuhajte dok se jelo ne počne zgušnjavati.
  • Umiješajte bob i po potrebi dodajte malo vode, sve još kuhajte 10 – 15 minuta da se okusi prožmu i bob bude kuhan do kraja.
  • Poslužite kao prilog ili samostalno jelo

 

NAPOMENA
Citirana je knjiga: Apicii – de re coquinaria, Latina et Graeca, Zagreb 1989.

26 Comments

  • Avatar

    Andrea, always when you publish a post, I know that you wrote some thing interesting 🙂 I love bean 🙂 And I like your recipe : )

    Odgovori
  • Avatar

    ja sam zainteresovana 🙂 slobodno spremi i izbaci nam još koji recept sa bobom… obožavam ga. kod mene u kraju se sprema samo maltene na jedan način, tako da bih volela da probam i novitete.

    Odgovori
  • Avatar

    Ajme kako je ovo fino..kuhala sam mladi bob s njokama prošli tjedan..mogu zamislit okus ovog s rajčicama..prefino..

    Odgovori
  • Avatar

    Volim bob, a imaš pravo, na tržnicaa ga ima jako rijetko. Odlična mi je ova ideja s rajčicom!

    Odgovori
  • Avatar

    volim ga,kod nas se takodje sprema na jedan -jednoličan način.Čekamo nove recepte!!!

    Odgovori
  • Avatar

    nikad ga nisam jela ali vreme je da se to promeni… 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Sviđa mi se:)

    Odgovori
  • Avatar

    Pravo iznenadjenje je taj bob- sjajan post! Nastavi, verujem da cemo mnogo toga novog nauciti. Ja ga nisam spremala osim kao pihtije od boba,posno jelo za slavu (jednom, davno).Da budem iskrena , nismo ni ja, a ni gosti bili bas odusevljeni 🙁

    Odgovori
  • Avatar

    Ja ne volim grah i leću ali zato obožavam bob. Koliko znam njegova sezona je u proljeće pa se zato može naći tek smrznutog. Svakako dobar recept, morat ću ga probati.

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, very interesting information, recipe, too. I love beans and I like it. And the photos – great, as you know how. Greetings, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    ove godine sam ga prvi puta probala i to svježeg… jedna mamina prijateljica ga je prodavala na tržnici, ali izgleda da baš nije bila dobra godina za uzgoj boba… od više od 1 kg neočišćenog boba smo na kraju dobili 15-ak dkg boba 🙂 ali nema veze, ručak je bio fenomenalan 🙂 a ovaj tvoj način pripreme mi je isto jako zanimljiv i moram ga isprobati… jednostavno obožavam takva jela 🙂 nekako mi se čini da su se siromašno bolje hranili od bogataša 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Zanimljiv recept! I ja sam ga pravila samo s blitvom. Volim ga i takvog. Ovo mi izgleda privlačnije!

    Odgovori
  • Avatar

    sad si me podsjetila da ga nisam jela vec jako, jako dugo, otkad sam bila djevojcica…baka nam ga je spremala onako preprzenog na tavi (prvo skuhan)i sjecam se da mi je bio fin…ovaj tvoj izgleda odlicno, svidja mi se kako si ga napravila!

    Odgovori
  • Avatar

    zanimljiv post.bob volim i to mladi u kombinaciji s blitvom i komoracom. bas se spremam napisati post o izlozbi pompeii koju smo posjetili proslog weekenda u melbourne i usput dati neki recept rimske kuhinje. eto, ti si me preduhitrila.:)

    Odgovori
  • Avatar

    Moram ti priznati da bob nikada nisam jela. Moja mama ga ne voli i stalno proca kako je mnogo tvrd i da nema potrebe da ga kupujemo. Sad me bas zaintrigiralo.

    Odgovori
  • Avatar

    Jednostavno, lijepo i super ukusno.Nisam ga ni ja kao dijete volila, osim kada je bio super super mlad,tada smo mu i mahune kuhali,prefino bi bilo,Inace, cim bi dobio veca zrna i meni je vanjska kozica bila pretvrda,ali to se lako rijesi,Nakon kuhanja, samo kroz vanjsku koricu istisnete unutarnji dio….e to je vec druga prica,prekrasna intezivno zelena boja, a okus…..super.

    Odgovori
  • Avatar

    super, sviđa mi se.

    Odgovori
  • Avatar

    e pa bas cu da probam danas imam Ledo zamrznuti bob nadam se da ce biti dobar !

    Odgovori
  • Avatar

    Ledov će biti dobar, taj sam i ja korisitila. Nadam se da će vam se svidjeti. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    rucak za 10 Ledov bob je super,malo sam dodala slaninise i sve je bilo ok,prilog bijelo pilece meso |file|presjeceno na pola namazano senfom i malo kockice slanine uvaljano u susam i przeno rucak za 10 bar za mene

    Odgovori
  • Avatar

    Baš mi je drago da ste zadovoljni. Ovaj dodatak slanine mi se jako sviđa i cijeli ručak stvarno zvuči za 10. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    dali postoji neki drugi naziv za bob?

    Odgovori
  • Avatar

    dali postoji neki drugi naziv za bob?

    Odgovori
    • Avatar

      Bob je tek nadimak, pravo ime mu je Robert. 🤓

      Odgovori
  • Avatar

    Moram priznati da ja stvarno ne znam za neki drugi naziv. Vjerojatno postoje neke lokalne varijante, ali ja ih nisam čula.
    Uglavnom, bob je latinski Vicia faba, a engleski naziv mu je broad beans ili fava beans.
    Eto, nadam se da to pomaže. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Voće i Povrće , hvala za vas odgovor

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.