blagdani, deserti, dolcela, kolači

Blagdanski kuglof iznenađenja s bijelom čokoladom i pistacijama

Svake godine uoči blagdana odlučim da neću pretjerivati s pečenjem kolača i kako nam je jedna torta sasvim dovoljna za lijep božićni stol. Svake godine, nekoliko dana prije Božića, sve moje odluke padnu u vodu i uhvatim se pečenja kolača kao da sutra ne postoji. Obuzme me potpuno ludilo i napravim sve one kolače koje nisam planirala. 😀
Stresan je to način, a nije ni previše produktivan pa sam se ove godine odlučila na potpuno drugačiji pristup. Pečem već od prošlog tjedna i polako se ufuravam u blagdane. A za sam početak adventskog šušura predlažem vam ovaj dekorativan, ali i jako sočan kuglof iznenađenja sa zvijezdom u presjeku.

Iako se ovaj kuglof priprema od sasvim običnih i svakodnevnih sastojaka on nikako nije običan. Nevjerojatno je sočan i bogat, baš onakav kakav i treba biti blagdanski kolač. Čini mi se da će biti stvarno lijep dodatak svakom blagdanskom slavlju, a vjerujte mi da oduševljenje neće izostati kad ga prerežete i otkrijete čokoladno iznenađenje u obliku zvijezde.

Kuglof iznenađenja

Kako napraviti kuglof iznenađenja

Reći ću vam odmah, ovaj kuglof iznenađenja nije najjednostavniji kolač koji sam ikad napravila, ali nije ni tako kompliciran kako se možda na prvi pogled čini. Za njega treba izdvojiti malo više vremena jer, de facto, morate ispeći dva kolača. Prvo ćete napraviti čokoladni kolač od kojega ćete izrezati zvjezdice. Zatim ćete zvjezdice ponovno složiti u kalup za kuglof, prekriti ih žutom smjesom i ponovano ispeći.
Ostatke i okrajke čokoladnog kolača možete zamrznuti i kasnije koristiti za kuglice ili kao podlogu za deserte u čaši. Pokazat ću vam za koji dan kako sam ih ja iskoristila. 😀

Istina, traži ovaj kolač dosta vremena, malo pedantnosti i pažljivog slaganja zvjezdica kako bi na kraju imali lijep presjek. Ipak, kad imate prave sastojke i pripomoći za pečenje sve je lakše. Znate da su moj izbor uvijek Dolcela proizvodi pa sam tako i ovaj put koristila Dolcela prašak za pecivo i Dolcela vanilin šećer.

Ako krenete istraživati temu kolača s elementom iznenađenja, naći ćete bezbroj ideja i oblika koje možete izvesti na ovaj način, a ja sam se ipak htjela zadržati na klasičnom božićnom motivu. Inspiracija i ideja za ovaj kolač mi je bio recept koji je davno objavljen na nikad prežaljenom blogu Bake Noir, a sad je dostupan na Monikinoj web stranici.  

Recept za kuglof iznenađenja

SASTOJCI:
Za čokoladni kolač:

100 g kakao praha
200 ml kipuće vode
100 g kiselog vrhnja
225 g maslaca, omekšalog
200 g šećera
4 velika jaja
200 g glatkog brašna
½ vrećice Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli

Za svijetli kolač:
250 g maslaca, omekšalog
150 g šećera
2 Dolcela vanilin šećera
3 žlice ulja
3 jaja
200 g grčkog jogurta
250 g brašna
½ vrećice Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli

Za ukrašavanje:
150 g bijele čokolade
3 žlice slatkog vrhnja
30 g sjeckanih neslanih pistacija
zrna nara

POSTUPAK:
Za čokoladni kolač:

Kalup za kuglof promjera oko 24 cm premažite maslacem i posipajte ga krušnim mrvicama, otresite višak mrvica i ostavite ga sa stane.
U zdjeli izmiješajte kakao prah i kipuću vodu kako bi dobili gustu pastu.
Ostavite sa strane da se malo ohladi pa umiješajte i kiselo vrhnje.

U zdjelu miksera stavite omekšali maslac i miksajte ga dok ne postane pjenast.
Dodajte šećer i nastavite sve misakti dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Umiješajte jedno po jedno jaje, a nakon svakoga dobro sve izmiksajte da se sastojci povežu.

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa umiješajte sve u smjesu od maslaca i jaja. Miješajte toliko dugo da se svi sastojci dobro povežu, ali nemojte pretjerivati s miješanjem.
Na kraju u smjesu umiješajte mješavinu kakaa i kiselog vrhnja koju ste pripremili na početku.
Još jednom dobro sve promiješajte, a zatim prebacite u pripremljeni kalup za kuglof.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite petnaestak minuta u kalupu kako bi se ohladio.
Nakon toga ga pažljivo preokrenite na tanjur i izvadite iz kalupa.

Kada se kolač potpuno ohladi narežite ga na kriške.
Svaku krišku zatim oblikujte u zvjezdicu pomoću modlice za keske. Zvjezdice složite na pladanj ili tanjur točno na mjesto gdje je bila kriška iz koje ste ga izrezali. Važno je da budu na svom mjestu kako bi ih mogli što bolje kasnije složiti u kuglof.

Narezane zvjezdice stavite u zamrzivač na sat vremena. Važno je da dobro tempirate zamrzavanje prije pripreme svijetle smjese, zvjezdice ne smiju biti potpuno zamrznute jer se u tom slučaju kolač neće dobro ispeći, sat vremena u zamrzivaču je optimalno.

Za svijetli kolač:
Kalup za kuglof promjera oko 24 cm premažite maslacem i posipajte ga krušnim mrvicama, otresite višak mrvica i ostavite ga sa stane. U zdjelu miksera stavite maslac sobne temperature pa ga miksajte dok ne postane kremast.
Dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u glatku i pjenastu smjesu.
Dodajte ulje i nastavite miksati.
Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakoga dobro sve izmiksajte da se sastojci povežu.

U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Naizmjence dodavajte brašno i grčki jogurt u smjesu od maslaca dok sve ne potrošite.
Polovicu smjese rasporedite na dno pripremljenog kalupa za kuglof.

Izvadite sada zvjezdice iz zamrzivača i pažljivo ih složite na svijetlu smjesu. Pazite da ih gusto složite i da ne ostavljate mjesta između njih kako bi dobili lijep presjek u konačnici.
Kada složite sve zvjezdice u kalup prelijte ih preostalom svjetlom smjesom, dobro sve poravnajte žlicom i malo protresite kalup kako bi se smjesa pravilno rasporedila.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok test čačkalicom ne pokaže da je gotovo.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice, hladite ga petnaestak minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku i izvadite iz kalupa.

Ostavite ga da se potpuno ohladi pa ga prelijte bijelom čokoladom, posipajte ga sjeckanim pistacijama, zrncima nara i poslužite.

Za ukrašavanje:
Bijelu čokoladu nasjeckajte i stavite je u vatrostalnu posudu. Dodajte slatko vrhnje pa sve otopite nad parom.
Ovako otopljenom čokoladom premažite ohlađeni kuglof.

Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.