blagdani, deserti, kolači, sir

Blagdanska pita od sira

 

Pita od sira

Jedan dan je do Božića i kod mene je apsolutno sve što je moglo poći krivo, pošlo krivo.
Nemam ni jednog kolača (dobro imam speculaas), stan je prljav (sinoć nam je krepao usisavač) i kao šlag na kraju, Lukrecija je sinoć zakurila.
Krešo cijeli dan spava (jer radi 765. noćnu za redom) pa nismo ni počeli s kićenjem doma, zapravo jedina božićna stvar u našoj kući su ove male lampice iz videa. 🙁

Jako sam htjela snimiti cijeli serijal božićnih videa s puno ideja za blagdanski stol, ali moji planovi imaju nevjerojatnu moć izjaloviti se svaki božji put… Uspjela sam snimiti samo ovaj jedan. Pitu od sira. Ona je trebala biti uvertira u jednu lijepu blagdansku priču na blogu, ali jednostavno nisam imala toliko vremena.

Oko ovog videa mi je opet pomogla seka i na tome joj neizmjerno hvala.
Kako nismo stigle snimati ništa više od ovoga onda neka ovaj video i pita od sira budu ujedno moja čestitka i veliko hvala svima vama.

Što se same pite od sira tiče ona u svom izvorniku nije blagdanska, ali mene to nije spriječilo da je napravim takvom. Ionako su sir i čokolada moje dvije najdraže stvari na cijelom svijetu i čini mi sa apsolutno prikladno kombinirati ih i za Božić.Blagdanska pita od sira

Recept za ovu pitu sam davno pronašla u jednoj od Dr. Oetker kuharica pod nazivom ‘Ruska čupava pita‘. Kako ja ne vidim nikakvu vezu između ove pite i Rusije, a i pomalo sam alergična na te poetske nazive kolača, odlučila sam je prekrstiti. Poprilično sam izmijenila i sastojke jer se original priprema s pudingom iz vrećice što je još jedan veliki ‘NE‘ kod mene. I tako, promjena po promjena, nastala je ova moja blagdanska pita od sira.

 

Vjerujem da svi već pečete kolače na veliko, mnogi od vas (oni vrijedi i organizirani) su sigurno gotovi i uživaju sa svojim najbližima, ali eto i ovog recepta za slučaj da vam zatreba. Uostalom, ovakav kolač možete napraviti za bilo koju priliku, bili blagdani ili ne.

Ostavljam vas sada uz recept i video, uživajte ovih dana i nek’ je sretno i veselo. Ja idem probuditi dragog da konačno okitimo bor.

Ljubim :*

Blagdanska pita od sira
Print
Za tijesto
  1. 250 g glatkog brašna
  2. 30 g kakao praha
  3. 2 ravne žličice praška za pecivo
  4. Prstohvat soli
  5. 125 g maslaca, narezanog na kockice
  6. 125 g šećera
  7. 1 jaje
Za nadjev
  1. 500 g svježeg kraljveg sira
  2. 2 žlice maslaca
  3. 150 g šećera
  4. 1 vanilin šećer
  5. 3 jaja
  6. 2 žlice gustina
  7. 2 žličice cimeta u prahu
  8. 1 žličica đumbira u prahu
  9. 30 g blanširanih badema, nasjeckanih
Postupak
  1. Prosijajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i prstohvatom soli te dobro sve promiješajte.
  2. Dodajte maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u mješavinu brašna.
  3. Dodajte šećer i jaje pa sve miješate mikserom, spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu i gotovo povezanu smjesu.
  4. Rukama sve spojite u tijesto te ga formirajte u kuglu ili disk.
  5. Tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite ga u hladnjaku na pola sata.
Za nadjev
  1. Pomiješate sir, šećer, vanilin šećer i maslac.
  2. Miješajte sve mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Dodajte zatim tri jaja i gustin te nastavite miješati električnim mikserom.
  4. Na kraju dodajte cimet i đumbir, sve još malo miješajte pa ostavite sa strane.
Slaganje pite
  1. Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
  2. Jednu polovinu tijesta tanko razvaljajte pa je prebacite u kalup za tortu (24 cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
  3. Tijesto rukama poravnajte u kalupu.
  4. Preostalo tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio formirajte u kobasicu pa nju utisnite uz rub kalupa kako biste napravili 'ogradu' za pitu.
  5. Na ovako pripremljeno tijesto izlijte nadjev od sira i poravnajte.
  6. Preostali komad tijesta namrvite po nadjevu te na kraju sve posipajte s nasjeckanim blanširanim bademima.
  7. Pecite u pećnici koju ste zagrijali na 160°C, 55 – 60 minuta.
  8. Pečenu pitu malo ohladite, izvadite iz kalupa i posipajte je šećerom u prahu prije posluživanja.
  9. Ova pita izvrsna je topla i hladna.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori