Jedan dan je do Božića i kod mene je apsolutno sve što je moglo poći krivo, pošlo krivo.
Nemam ni jednog kolača (dobro imam speculaas), stan je prljav (sinoć nam je krepao usisavač) i kao šlag na kraju, Lukrecija je sinoć zakurila.
Krešo cijeli dan spava (jer radi 765. noćnu za redom) pa nismo ni počeli s kićenjem doma, zapravo jedina božićna stvar u našoj kući su ove male lampice iz videa. 🙁
Jako sam htjela snimiti cijeli serijal božićnih videa s puno ideja za blagdanski stol, ali moji planovi imaju nevjerojatnu moć izjaloviti se svaki božji put… Uspjela sam snimiti samo ovaj jedan. Pitu od sira. Ona je trebala biti uvertira u jednu lijepu blagdansku priču na blogu, ali jednostavno nisam imala toliko vremena.
Oko ovog videa mi je opet pomogla seka i na tome joj neizmjerno hvala.
Kako nismo stigle snimati ništa više od ovoga onda neka ovaj video i pita od sira budu ujedno moja čestitka i veliko hvala svima vama.
Što se same pite od sira tiče ona u svom izvorniku nije blagdanska, ali mene to nije spriječilo da je napravim takvom. Ionako su sir i čokolada moje dvije najdraže stvari na cijelom svijetu i čini mi sa apsolutno prikladno kombinirati ih i za Božić.
Recept za ovu pitu sam davno pronašla u jednoj od Dr. Oetker kuharica pod nazivom ‘Ruska čupava pita‘. Kako ja ne vidim nikakvu vezu između ove pite i Rusije, a i pomalo sam alergična na te poetske nazive kolača, odlučila sam je prekrstiti. Poprilično sam izmijenila i sastojke jer se original priprema s pudingom iz vrećice što je još jedan veliki ‘NE‘ kod mene. I tako, promjena po promjena, nastala je ova moja blagdanska pita od sira.
Vjerujem da svi već pečete kolače na veliko, mnogi od vas (oni vrijedi i organizirani) su sigurno gotovi i uživaju sa svojim najbližima, ali eto i ovog recepta za slučaj da vam zatreba. Uostalom, ovakav kolač možete napraviti za bilo koju priliku, bili blagdani ili ne.
Ostavljam vas sada uz recept i video, uživajte ovih dana i nek’ je sretno i veselo. Ja idem probuditi dragog da konačno okitimo bor.
Ljubim :*
- 250 g glatkog brašna
- 30 g kakao praha
- 2 ravne žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 125 g maslaca, narezanog na kockice
- 125 g šećera
- 1 jaje
- 500 g svježeg kraljveg sira
- 2 žlice maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 2 žlice gustina
- 2 žličice cimeta u prahu
- 1 žličica đumbira u prahu
- 30 g blanširanih badema, nasjeckanih
- Prosijajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i prstohvatom soli te dobro sve promiješajte.
- Dodajte maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u mješavinu brašna.
- Dodajte šećer i jaje pa sve miješate mikserom, spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu i gotovo povezanu smjesu.
- Rukama sve spojite u tijesto te ga formirajte u kuglu ili disk.
- Tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite ga u hladnjaku na pola sata.
- Pomiješate sir, šećer, vanilin šećer i maslac.
- Miješajte sve mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Dodajte zatim tri jaja i gustin te nastavite miješati električnim mikserom.
- Na kraju dodajte cimet i đumbir, sve još malo miješajte pa ostavite sa strane.
- Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
- Jednu polovinu tijesta tanko razvaljajte pa je prebacite u kalup za tortu (24 cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
- Tijesto rukama poravnajte u kalupu.
- Preostalo tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio formirajte u kobasicu pa nju utisnite uz rub kalupa kako biste napravili 'ogradu' za pitu.
- Na ovako pripremljeno tijesto izlijte nadjev od sira i poravnajte.
- Preostali komad tijesta namrvite po nadjevu te na kraju sve posipajte s nasjeckanim blanširanim bademima.
- Pecite u pećnici koju ste zagrijali na 160°C, 55 – 60 minuta.
- Pečenu pitu malo ohladite, izvadite iz kalupa i posipajte je šećerom u prahu prije posluživanja.
- Ova pita izvrsna je topla i hladna.