kruh, predjela, sir

Biscotti s parmezanom i bijelim paprom

 

Organizirana kakva jesam uvijek nastojim imati par recepata u draftu pa da ih ležerno mogu objaviti u vrijeme velikih gužvi bilo poslovnih ili privatnih.
Sjećate se onih davnih vremena (prije nekih mjesec dana) kad je vrijeme bilo lijepo, a dani dugi? E u to vrijeme sam manijakalno fotografirala sve što bi skuhala ne bi li napravila što veće zalihe recepata za ove tmurne dane. Pitate se zašto? Pa zato jer je po ovakvim vremenskim uvjetima nemoguće fotkati hranu ili bilo što drugo.
Ispostavilo se, na kraju, da sam ovaj zadatak shvatila nadobudnije nego ijedan do sada pa se u draftu nakupilo više od 10 recepata koji čekaju svoju objavu.

 

 

Ovi biscotti su jedan od njih, radila sam ih za svoj rođendan od kojega je sad prošlo mjesec i pol dana. 🙂 Mislim da su i oni bili veliki hit na tulumu jer su jako brzo pojeli. 🙂 Nisam 100% sigurna jer sam ja bila koncentrirana samo na sushi o kojem su dojmovi bili vrlo podijeljeni.

 

Biscotti (ili biškoti kako bi rekli mi u Dalmaciji) su talijanska stvar, obično se tu radi o slatkim keksima s dodatkom badema ili nekog drugog orašastog ploda. U novije vrijeme ih ima svakakvih pa tako i slanih i slatkih. Samo ime biscotti dolazi od latinske riječi biscoctus koja bi doslovno prevedena značila dvaput kuhani/pečeni. Upravo se o tome ovdje i radi. Biscotti se prvo peku kao štruca, potom se narežu i još malo peku sa svake strane. Ma zapravo sigurna sam da ste već ovakvo nešto probali.

 

SASTOJCI
300 g brašna
15 g palente + 1 žlica palente
100 g ribanog parmezana
110 g maslaca
120 ml mlijeka
2 jaja
1 žlica bijelog papra u zrnu
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo

SASTOJCI

  • Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i palentu.
  • Bijeli papar sameljite u tarioniku pa polovicu dodajte brašnu.
  • Mješavini od brašna dodajte ribani parmezan i maslac sobne temperature narezan na listiće.
  • Miješajte mikserom spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Jaja izmiješajte s mlijekom pa ih kuhačom umiješajte u tijesto da se sastojci spoje.
  • Kad se smjesa počne povezivati nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete mekano tijesto.
  • Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, podijelite ga na dva jednaka dijela i formirajte u dugačke štruce.
  • Svaku šturucu posipajte s preostalom palentom i bijelim paprom.
  • Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, na njega stavite štruce i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  • Nakon 30 minuta štruce izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade.
  • Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva.
  • Kad se ohlade narežite ih na šnite (oko 1,5 – 2 cm) pa ih ponovo poslažite na lim i vratite u pećnicu.
  • Pecite ih po 15 minuta sa svake strane ili dok ne uhvate lijepu

 

16 Comments

  • Avatar

    Izgledaju super! Napravit cu ih jednom (kada budem imala goste, jer cu inace sve sama slistiti:))

    Odgovori
  • Avatar

    odlično izgledaju a i sastojci su mi mljac mljac 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    drago mi je da si napravila zalihu fotkica tako da, ako budeš u gužvi, nećemo biti zakinuti za tvoje predobre postove 🙂 kad pročitam to biscotti, uvijek mi nekako zvuči fensi šmensi, a nisam ih nikad probala… ova slana verzija me privlači puno više nego slatka 🙂 prva fotkica mi je na naj jer ima nekako 3 različite dimenzije (ne znam kako to stručno reći) 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Mmmm, Andrea, I like them 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Mnogo su lepi. Nisam nikada videla slani biscotti. Doduse i slatki sam videla samo na ekranu, i bez obzira na fensi-šmensi 😉 prizvuk baš mi deluju blisko. Dvaput pečeno testo, keks na drugi način, dvopek na treći način i takooo :)Trenutno bih rado dozvala par komada do mene (i pivca u casi do mene) 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Super izgleda i super zvuči, obožavam sve vrste slanih grickalica,ove tvoje su još i sa sirom..mmm…a ja slaba i na sireve!!!

    Odgovori
  • Avatar

    lEPO IZGLEDAJU,DOPADA MI SE OVA SLANA VARIJANTA!

    Odgovori
  • Avatar

    ovo bi se meni sigurno svidjelo i sigurno cu ih probati, izgledaju fenomenalno!!!

    Odgovori
  • Avatar

    Imati recepte u draftu mi je pametno ali, ja ako ih ostavim ono kao skica pa ih objavim objave se s datumom kada sam ih spremila. Kako ti radiš? Molim savjet!Biskoti su prekrasni a sličice su izvrsne!

    Odgovori
  • Avatar

    Izgledaju stvarno super,jednino ja nikako na zelenu granu sa parmezanom. Ne ide i ne ide u mene

    Odgovori
  • Avatar

    Sjajni su! Nisam nikad probala slane biscotte. Super mi se ovo čini!

    Odgovori
  • Avatar

    Prekrasno, ja sam jela talijanske biscotte (kantucini, nisam sigurna kako se piše) ali mislim da bi mi više pasala ova slana verzija.

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, great idea, and once again magical pictures.! I like your blog – greeting and kisses, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    sad kad sam kliknula na blog, odmah mi je pogled zapeo na ovim fotkama – krasne su (a na njima je parmezan koji ne podnosim, ali svejedno me mame na jelo 🙂 )

    Odgovori
  • Avatar

    Upravo grickamo ovo, jako je fino. :)Još jedan tvoj recept koji ću često slagati!

    Odgovori
  • Avatar

    @Melrose, potpuno te razumijem i ja sam ih radila za goste. 😉 hvala ti na komentaru! ;)@Nataša, baš mi je drago da ti se sviđaju i nadam se da je to ono što si tražila. 🙂 @Josipa, hvala ti na tako lijepim riječima. Drago mi je ako tako misliš. Slažem se da Biscotti zvuči fensi šmensi, a mi smo sve te prepečence zovemo biškoti što je zapravo ista stvar. Hvala i za fotke i kužim što si htjela reći s ove “tri dimenzije” i ja bi to tako rekla. :)Eos, thanks for commenting! :)@Maja, upravo tako, naziv je strani ali iza njega se krije nešto svima nama dobro poznato – dvopek! Hvala ti na komentaru. :)@Nada, i ja sam slaba na sireve u zadnje vrijeme ih mlatim više od čokolade. 🙂 Hvala na komentaru.:)@Vera i Jasenka, hvala vam na komentarima.@Snježa, hvala na komentaru, odgovor sam ti ostavila kod tebe na blogu! :)@Andrea, ne mogu vjerovati da ne voliš parmezan. 🙁 Slobodno ga zamjeni nekim drugim sirom u ovom receptu. :)@Vali, hvala ti i probaj, meni su odlični kao grickalica ili uz razne dipove. :)@Jubi, mislim da e to zapravo ista stvar, a ja volim i slane i slatke. Hvala ti na komentaru. :)@Ana-Marija, znam za tvoj “problem” sa sirom. Ipak hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se fotke sviđaju. :)@Blizanka, jako mi je drago da si probala i da vam se sviđa! :):)

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.