bademi, blagdani, deserti, kolači, orašasti plodovi i sjemenke

Biscotti s lješnjacima, bademima i kandiranim jagodama

 

Uvijek sam tužna kad završim čitati neku dobru knjigu. Kako se bližim kraju čitam je sve brže i brže, ponekad sam budna i do ranih jutarnjih sati gutajući rasplet događaja i opraštajući se od omiljenih junaka. I onda nastupa praznina, nema ih više, njihovi životi se nastavljaju u svijetu mašte i više se nikad nećemo sresti. Tužna sam svaki put kad se opraštam od knjige koja me okupirala, tužna sam ali istovremeno i nestrpljiva jer znam da me već očekuje nova knjiga na noćnom ormariću. Čekaju me novi junaci koje moram upoznati i zavoljeti ih. Svaki put kad započinjem čitati novu knjigu obuzimam me i osjećaj nesigurnosti, skeptična sam i ne znam što da očekujem od nje. Uvijek započinjem čitati polako, s oprezom da se ne razočaram, a ako me radnja ponese ja čitam sve brže i brže do one zadnje noć kad probdijem uz rasplet događaja.
Prije par dana sam započela čitati novu knjigu. Još uvijek sam u onoj početnoj fazi kada čitam polako i s oprezom. Ipak, za sada, knjiga ne obećava i mislim da ovo neće biti jedna od onih uz koje provodim besane noći. Nije me uspjela okupirati i ne čitam s nestrpljenjem svaku novu stranicu. Riječ je o knjizi prikladnog naziva: „Klub božićnih kolačića.“ Čuvala sam tu knjigu baš za ovo predblagdansko vrijeme, mislila sam da će mi pasati tako lagano štivo i pomoći mi da se ufuram u blagdanski film . Međutim knjiga nije ono što sam ja zamislila tako da mi se čini da će se pridružiti Hesseovojo „Igri staklenim perlama“ i postati druga knjiga koju nikad nisam dovršila čitati.
Ovo sve vam pišem zato jer i ja imam klub božićnih kolačića. Iako naš mali klub broji tek drugu godinu ja duboko vjerujem da će i on postati tradicija. Danas sam se našla sa curama na, ako tako mogu reći, tradicionalnom doručku, na kojem smo razmijenile kolačiće i događaje od posljednjih par mjeseci. Ovi doručci mi uvijek poprave dane i ostatak vremena provedem s osmjehom razvučenim od uha do uha. U svakom slučaju čini mi se da je naš klub božićnih kolačića iz stvarnog života puno zanimljiviji od onog književnog. Svaka od nas priprema dvije vrste keksa koje međusobno izmijenimo i na kraju odlazimo kući sa osam vrsta kolača.

 

Ja sam ove godine pripremala biscotte i pužiće sa bademima i marmeladom od šipka. U ovom postu vam donosim recept za biscotte. Ovo je klasičan recept koji sam tek malo promijenila dodavanjem kandiranih jagoda i nekih začina. Nadam se da će se curama svidjeti. 🙂

 

SASTOJCI
300 g brašna
2 jaja
2 žumanjka
80 g maslaca
200 g šećera
1 i ½ žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice đumbira u prahu
40 g badema
40 g lješnjaka
80 g kandiranih jagoda (ili grožđica, brusnica, marelica…)

POSTUPAK

  • Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, cimetom, muškatnim oraščićem, đumbirom i prstohvatom soli.
  • Dodajte dva jaja i dva žumanjka te maslac narezan na listiće.
  • Miješajte sve drvenom kuhačom kako bi se sastojci povezali.
  • Bademe, lješnjake i kandirane jagode grubo nasjeckajte pa i njih umiješajte u tijesto.
  • Kada tijesto više ne možete miješati kuhačom prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite mijesiti rukama. Tijesto je dosta mekano i trebat ćete dobro pobrašniti i ruke i površinu.
  • Tijesto podijelite na tri približno jednaka dijela pa svaki formirajte u malu duguljastu štrucu.
  • Prebacite štruce na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  • Pecite u pećnici ugrijanoj na 160 stupnjeva 30 – 35 minuta.
  • Pečene štruce ohladite nekih petnaestak minuta pa ih prebacite na dasku za rezanje.
  • Oštrim nožem režite kose kriške ne deblje od 1 cm.
  • Kriške poslažite opet na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih još 10 – 15 minuta.
  • Izvadite ih, preokrenite i vratite u pećnicu na narednih 10 – 15 minuta.
  • Poslužite ih uz topli napitak po želji i uživajte.

24 Comments

  • Avatar

    Interesting recipe, Andrea. I must try it 🙂 I thin everyone has own list with Christmas recipes 🙂 Best regards 🙂 All the best for the holidays for you 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Bas cu potraziti knjigu! Zainteresirala si me. Biskoti su super, odkud ti kandirane jagode?!? Ja znam samo za slatko od jagoda, da li je to isto?Ideja da osnujete klub bozicnih kolacica je super, kod mene na zalost neostvariva…sigurn obi se svelo na to da ja pravim i dijelim kolacice, a ostale nista – kao da ih ne znam:))

    Odgovori
  • Avatar

    Još ih nisam otvorila, ali brzo će doći na red i uopće ne sumnjam da će obje vrste biti sjajne :)))) (btw, mene upravo zahvaljujući našem “klubu” privukla knjiga o kojoj govoriš, ali kad sam pročitala kratki sadržaj na poledjini, odustala sam. Sad kad vidim što ti kažeš, nema više nikakve sumnje :)) pusa!

    Odgovori
  • Avatar

    Lijepi su ti kolačići. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Nećeš vjerovati, upravo pišem (ne znam kada ću završiti) post o razočaranju jednom knjigom i skupila sam po običaju par recepata za povezati sa temom.biškotiće volim, probala sam par divnih u toku ove godine, a ovi tvoji sa kandiranim jagodama su prekrasni (mada su meni on slani, također tvoji, sa bijelim paprom najbolji koje sam probala).

    Odgovori
  • Avatar

    Kako samo dobro izgledaju ovi tvoji keksici, ne sumnjam da ce se curama dopasti…a ideja da se nadjete i razmenite kolacice mi se jako svidja. Bas sam nedavno od prijateljice po prvi put cula za takav obicaj Cookies exchange i odusevila sam se…moracu nesto da vidim sa ovim mojim curama ovde, inace ranijih godina sam isto pekla po vise vrsta keksica koje bih onda spakovala u lepe kutije ili jednostavno uvezala celofanom sa nekom lepom masnicom, i to je bio bas prigodan pokloncic za novu godinu.;))

    Odgovori
  • Avatar

    Odusevljena sam postojanjem kluba bozicnih kolacica :)Kod mene skroz obrnuta situacija sa citanjem. Ma koliko mi se svidjala knjiga ja se radujem kraju, jer mogu da zapocnem sledecu. Biskoti sa kandiranim jagodama, jako zanimljivo… svidja mi se!

    Odgovori
  • Avatar

    Biskotići savršeni imaju sve što jedan takav kolačić mora im ati i još malo jagodica, savršeno. Ali fotka s fašim, genijalno.

    Odgovori
  • Avatar

    joj, super mi je ovo s klubom, odlicna ideja za druzenje i degustiranje:) u ove keksice uopce ne sumnjam, kako bi uopce mogli biti losi!!! a i predobro izgledaju!

    Odgovori
  • Avatar

    Super je to sa okupljanjem i keksićima…Fotke i ovi keksići su ti super!

    Odgovori
  • Avatar

    Ja sam ih, naravno, probala :), i savršeni su mi! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    S oduševljenjem pročitah post! Upravo sinoć i ja imah svoj prvi “Christmas cookie exchange party”, koji je bio totalni uspjeh! Sudeći po reakcijama mojih prijateljica, sigurno neće biti zadnji! Sretan Božić i svako dobro u Novoj!B

    Odgovori
  • Avatar

    Kako dobro izgledaju!!! :))) ja ću ove godine dijeliti jestive poklone, možda se i ovo nađe među njima! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Jao Andrea sto je ovo lepo.Reci mi jel biškote,vidim da su dosta popularne budu tvrdje ili kao keks?

    Odgovori
  • Avatar

    Konačno sam se danas dočepala tvoje prekrasne knjižice. Uživam čitajući je:))

    Odgovori
  • Avatar

    Upravo sam ispekla štruce, i kuhinja mi miriši ko u bajci…mislim da sam sa ovim biscottijima napokon ušla u Božićni feeling 😉 puse!

    Odgovori
  • Avatar

    Krasan recept, a odusevila me ideja za klub za razmjenjivanje keksica. ovdje u SAD je to jako popularno ali nisam znala da se i u zagrebu skupljate – rado bih vam se pridruzila, pozdrav i ugodne blagdane ti zelim 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Very, very delicious and looks beautiful photos.Great recipe book.Bravo, Andrea!

    Odgovori
  • Avatar

    Hvala vam svima na komentarima. Ja ove kekse jako volim i nadam se da će se i vama svidjeti ako ih isprobate. @Just Cake Girl, nadam se da su bili i ukusni. Hvala ti što si ih isprobala. :)@Vera, ovi su baš tvrdi, ali njihova tvrdoća se lako regulira, ako ne voliš da hrskaju samo ih kraće zapečeš, umijesto 10 – 15 minuta ti ih prepečeš 5-6 minuta i ostanu mekani. Naravno ako želiš mekane. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Ove jagodice me jako, jako mame, još od Dunjinih prošlogodišnjih napolitanki, ali ja ih nikad nigdje nisam vidjela za kupiti 🙁 Valjda ne gledam dobro. A za knjigu si mi baš mogla reći i prije nego li sam je kupila. Što sad? Da ipak pokušam pročitati ili da je uvalim nekom pod bor? ;))))))

    Odgovori
  • Avatar

    sviđa mi se uvod, tako nekako bih i ja mogla opisati svoje čitanje. Za navedenu knjigu nisam čula, no očigledno prema opisu, i bolje ;)biscotti izgledaju divno. Možda još uspjem ugurat ove prije Božića…

    Odgovori
  • Avatar

    Biscotti se u mojoj obitelji nikad nisu radili, baš bih voljela napraviti slatku varijantu, možda napravim baš ove:) Moram se pohvaliti:) da sam više puta radila slanu varijantu s parmezanom i paprom (po receptu s tvojeg bloga); stvarno su mi fantastični, obožavam ih grickati (napravim ih onako kako ja volim: “jako” pikantne:)Već sam u više navrata ogledavala kandirane jagode u većim Konzumima, ali nikako da se odvažim da ih kupim jer ne volim svježe jagode, a i kad je kandirano voće u pitanju – nisam luda za njim; pa ne znam kako bi mi se te jagode svidjele.

    Odgovori
  • Avatar

    keksići su mi jako privlačnia što se knjiga tiče, i ja probdijem noći i noći nad raspletima radnji u raznim knjigama, ovih dana se spremam u kupnju novih knjigica, gledat ću da ovu preskočim 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Upravo citam jednu laganu knjigu, i moram reci nakon jako dugo vremena, od kad imam djecu citanje uvecer mi je postalo nemoguce, zaspim vec nakon pola stranice, naravno nakon sto sam procitala pola knjige s bajkama ;)Biscotti su mi fantasticni, drzat cu oci otvorene za kandirane jagode, tko zna ima li ih za kupiti.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.