blagdani, deserti, keksi, kolači, put oko svijeta

Biscochitos – Meksički šećerni keksi

Ja vam stvarno, jako, jako volim putovati, svašta vidjeti i svakakvu hranu probati. Zamislila sam ove godine otputovati na neku egzotičnu i toplu lokaciju, ne zato što posebno volim toplinu, nego zato jer mi egzotične lokacije nekako same po sebi trebaju biti tople. Tako ja to doživljavam.

Eh, svašta ja zamislim, samo mi smo u recesiji ili kolektivnoj depresiji, beba je još mala, porodiljina naknada još i manja i tako ništa od putovanja. Najveća egzotika koju sam ovo ljeto vidjela bila je splitska riva, a kad uzmemo u obzir da sam na njoj odrasla, jasno vam je da ni E od egzotike nisam okusila.

Pa pošto stvarno, fizički, ne mogu putovati to mogu raditi u mašti, a mašta me može odvesti na najljepše lokacije ovog svijeta. Osim u mašti mogu putovati i u svojoj kuhinji. Mogu isprobavati recepte iz svih dijelova svijeta, a mogu povesti i vas na to putovanje.

Kako vani pada snijeg i sve nekako izgleda da bi konačno mogli imati i jedan bijeli Božić odlučila sam napraviti nekoliko vrsta keksa po receptima iz cijelog svijeta i tako malo poslati svoje nepce na putovanje, kad noge već miruju. 🙂

Za početak vas vodim preko velike bare, vodim vas u  Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Ovi keksi su navodno nastali u Novom Meksiku, a baziraju se na kulinarskoj tradiciji koju su sa sobom donijeli imigranti iz država Latinske Amerike. Barem me tako obavijestila Wikipedia, ipak uz malo pretraživanja shvatila sam da se ovaj tip kesa zbilja često peče i prodaje u Meksiku. Kako prijepori oko podrijetla nekog recepta nisu nimalo rijetki, ne bi me začudilo da se ovdje jednostavno radi o principu – tko prvi njegova djevojka. 😉

Godine 1989 savezna država Novi Meksiko proglasila je Biscochitos službenim keksom svoje države.

Ovi keksići specijalitet su za sve posebne prilike. Obavezni su na repertoaru za blagdane, na vjenčanjima, rođendanima i ostalim proslavama. Karakteristično za njih je da se boje šarenim bojama – što je, priznati ćete, pomalo i očekivano. Kesi se tradicionalno mijese od sala ili masti, ali suvremenije inačice dozvoljavaju i upotrebu maslaca i margarina. Kako vam drago, ja sam bila tradicionalna pa sam ih mijesila s masti. 🙂

Kako im i samo ime govori u ovim keksima zbilja ima dosta šećera i poprilično su slatki. Bez obzira na tu slatkoću, aroma anisa je dominantna i spašava stvar. Ne bi rekla da su mi ovo najbolji keksi koje sam ikad isprobala, ali nisu ni loši. Uz kavicu ili čaj, ili još bolje uz vruću čokoladu s malo čilija, pasati će savršeno. 🙂

 

SASTOJCI

380 g brašna

1 vrhom puna žličica praška za pecivo

1 žličica sjemenki anisa (smrvljenih u mužaru)

1 žličica cimeta u prahu

prstohvat soli

200 g masti

180 g šećera

1 jaje

2 žlice mlijeka

3 žlice tequile ili alkohola po vašem izboru

1 žličica kurkume ili žute prehrambene boje

za premazivanje

2 žlice mlijeka

20 g kristal šećera

1/3 žličice cimeta

 

POSTUPAK

  • Pomiješajte brašno, prašak za pecivo sjemenke anisa, cimet i prstohvat soli.
  • U drugoj posudi izmiješajte mast, šećer i jedno jaje te miješajte mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.
  • Umiješajte dvije žlice mlijeka pa naizmjence brašno i tequilu. Miješajte mikserom koliko god možete, a kad više ne ide prionite na miješnje tijesta rukama. Formirajte tijesto u kuglu.
  • Odvojite jednu četvrtinu tijesta, dodajte joj kurkumu ili prehrambenu boju i dobro rukama zamijesite kako bi se tijesto ravnomjerno obojilo.  Formirajte i ovaj komad tijesta u kuglu.
  • Obje kugle tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
  • Kad se tijesto ohladi uzmite prvo veću kuglu pa je razvaljajte na pobrašnjeoj podlozi na debljinu od 4 – 5 mm.
  • Modlicom, u obliku zvijezde ili cvijeta, izrezujte keksiće. Ostatke tijesta pokupite, ponovno zamijesite, razvaljajte i izrežite još zvjezdica. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve tijesto.
  • Isto uradite i s manjom kuglom tijesta, samo sad uzmite manju modlicu u obliku zvjezdice i izrezujte oblike.
  • Zvijezde složite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Na svaku veliku zvijezdu stavite po jednu zvjezdicu.
  • Premažite kekse s dvije žlice mlijeka, samo ih ovlaš namžite, ne trebate ih natopiti u mlijeku.
  • Pomiješajte 20 g šećera i 1/3 žličice cimeta i tom smjesom posipajte kekse.
  • Pecite kekse 14 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva.

5 Comments

  • Baš su simpa, sviđa mi se i anis u njima.

    Odgovori
  • Jako lepo izgledaju!

    Odgovori
  • Opet se bliži to blagdansko vrijeme! Ove godine odlučila sam probat izradit sama posude za kolače, tj. kutije. Polako gleda ponude i alat koji mi je potreban za to. Najpovoljnije mi izgleda BauWelt kaj se tiče alata . Da li je netko sam izrađivao kutije za kolačiće? Kakva su iskustva?

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.