glavna jela, grah, indijski oraščić, veganska jela

Bijeli grah sa špinatom – brzi ručak iz ekspres lonaca

Bijeli grah sa špinatom

 

Kako napreduje projekt održivog života robne kuće IKEA

Godina dana je prošla od početka projekta održivog života robne kuće IKEA u kojem sudjelujem s odličnim blogericama Majom, Sanjom i Matjekom. Osim nas, tu su i ambasadori projekta čije priče možete pročitati ovdje.

Zahvaljujući ovom projektu mnogo toga sam naučila o održivosti te sam shvatila da moj život u mnogočemu nije održiv i energetski učinkovit. Sada sam neke stvari osjetno promijenila na bolje i čini mi se da sam počela pomalo podizati svijest i ljudima oko sebe o važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu.

Štedimo energente, ali i čuvamo okoliš

Iako smo prve i najkonkretnije uštede vidjeli na računima za električnu energiju (za to su zaslužne LED žarulje) ono što je na mene stubokom utjecalo su spoznaje o odabiru hrane i njihovom utjecaju na okoliš. Upravo je ovaj projekt bio ona kap koja je za mene prelila čašu te sam gotovo prestala jesti namirnice životinjskog podrijetla. Nisam to napravila preko noći, a kako sam do toga došla opisala sam vam u prethodnom postu iz ovog ciklusa.
Danas vam ipak neću pisati o teškim temama, iako su one važne i nezaobilazne kada govorimo o održivom življenju, danas sam vam odlučila napisati nešto o brzom i učinkovitom kuhanju. Kuhanju u ekspres loncu. 😀

Topla voda ili kako sam otkrila ekspres lonac

Znam da će za mnoge od vas ovo biti otkrivanje tople vode, ali za mene je ovo otkriće godine.
Odrasla sam u kući u kojoj se oduvijek kuhalo. Kod nas nisu postojali gotovi obroci i dostave, svaki dan se kuhalo i jelo žlicom. Zvuk ekspres lonca koji pišti sa štednjaka bio je svakodnevno prisutan. Nije, dakle, ekspres lonac za mene nešto nepoznato i egzotično. Ipak bojala sam ga se koristiti do nedavno. 😀

Kad sam počela kuhati mama mi je dala jedan njezin jer ga je smatrala ključnom kuhinjskom opremom. Bila je dakako u pravu, ali eto ja sam se iz nekog razloga bojala tog lonca kao da se, u najmanju ruku, radi o tempiranoj bombi. Pokušala sam jednom skuhati grah u njemu, ali kad je počeo pištati izbezumila sam se, isključila plin te zaboravila na taj lonac do daljnjega.

Vrlo sam skeptično pristupila i ovom loncu iz robne kuće IKEA, gotovo da ga nisam ni htjela uzeti, ali ipak sam odlučila dati drugu šansu takvom kuhanju. Gledala sam ga mjesecima, nisam ga ni raspakirala, samo sam skupljala hrabrost da ga konačno isprobam. Vjerojatno bi još uvijek čekala da nisam pročitala Matejkino iskustvo i tako se ohrabrila na taj ‘težak’ korak. 😀

Brzo kuhanje mahunarki, žitarica i korjenastog povrća

Nakon prvog kuhanja ljubav je bila rođena i sada je ekspres lonac postao moja nova najvažnija kuhinjska spravica. No, ne moram vam reći da sam se kod prvog kuhanja pridržavala uputa kao da montiram raketu, a ne kuham ručak. Dok se ručak krčakao nisam micala pogled s njega… Da ne eksplodira, naravno. 😀 😀 😀
Nije eksplodirao, svi smo živi, zdravi i zadovoljni, a ja u njemu kuham sada najmanje jednom tjedno. Koristim ga za kuhanje sve ga onoga čemu treba vremena – za mahunarke, žitarice i korjenasto povrće.

Osim što na ovaj način znatno kratim vrijeme provedeno u kuhinji, štedim i energente.

Stvarno ne kužim zašto sam se toliko dugo opirala kuhanju u ekspres loncu kad on toliko olakšava život. Vikendom obično u ovom loncu skuham veću količinu žitarica ili mahunarki, samo u vodi, bez dodavanja začina. Kada su gotove procijedim ih, ohladim i pospremi u hladnjak. Tokom tjedna ih koristim kao priloge i dodatke drugim jelima ili salatama te na taj način dodatno ubrzam pripremu obroka.

Ipak, čini mi se važno napomenuti važnost pravilnog kuhanja žitarica i mahunarki bilo da ih kuhate u klasičnom loncu ili pod pritiskom.

Grah i špinat za ručak

 

Kako pravilno kuhati mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice prije kuhanja treba namakati. Na taj način se rješavamo one zloglasne fitinske kiseline, te ostalih potencijalnih nečistoća, a i u konačnici ubrzavamo kuhanje. Mahunarke treba namakati najmanje 12 sati, ali ne više od 24 sata. Tijekom namakanja mijenjajte vodu, a prije samog kuhanja ih dobro isperite. Ovako namočen grah u ekspresu je kuhan za manje od pola sata.
Neke žitarice prije kuhanja ne namačem (iako tvrde da bi i njih trebalo namakati) već ih samo dobro operem. Rižu bi svakako trebalo namočiti jer je jako zagađena arsenom. No, kako je mi razmjerno rijetko jedemo i to samo integralnu basmati i nju samo dobro operem. Integralnoj basmati riži treba 15 – 20 minuta kuhanja u ovom loncu. Omjer vode i riže za kuhanje je 1:1,5 – 2.
Za sve ostalo se jednostavno vodite logikom da se u ovom loncu sve upola kraće kuha.

Grah i špinat

Jednostavan recept za svaki dan

Kako vas ni danas ne bi ostavila bez recepta donosim vam ideju za jedan brzinski ručak koji složim obično u pet minuta kad dođem doma s posla. Danas je jedan takav dan. 😀 Važno je samo imati skuhan grah. Mi u zadnje vrijeme najčešće koristimo ovaj mali bijeli navy bean, ali i bilo koji drugi će funkcionirati. Uz grah sam koristila i posip od indijskih oraščića koji glumi parmezan, a njega sam radila po receptu s Heleninog bloga.
Osim ovakvog jednostavnog jela kuhani grah možete koristiti na još mnogo načina, a u sljedećem postu ću vam napisati još jednu ideju. 😉

Bijeli grah sa špinatom
Print
Sastojci
  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 1 režnja češnjaka, sitno nasjeckan
  3. 300 – 400 g mladog špinata
  4. 1 šalica kuhanog bijelog graha
  5. sol
  6. papar
  7. posip od indijskih oraščića za posluživanje
Postupak
  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i oprani špinat.
  2. Lagano pirjajte miješajući da špinat potpuno povene.
  3. Dodajte kuhani grah, začinite solju i paprom i još kratko pirjajte da se sve namirnice sjedine.
  4. Maknite s vatre te odmah poslužite posipano indijskim oraščićima.
Napomene
  1. Posip od indijskih oraščića je zapravo veganska, sirova verzija ribanog sira, iako moram priznati da meni ni malo ne liči na sir jako je ukusno i preporučam vam da isprobate po Heleninom receptu.
  2. Ja uvijek imam teglicu tako pripremljenih oraščića u ormaru.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori