biftek, glavna jela, gljive, jela s mesom, luk, vrganji

Biftek i vrganji

 
Biftek i vrganji

Što dobijete kad spojite kraljicu gljiva i kralja mesa?
Nešto savršeno, naravno!
Kako to obično biva s iznimnim namirnicama, poput vrganja i bifteka, tu ne treba previše petljati, ne treba im dodavati čudesa da bi zasjali, najbolji su u najjednostavnijem obliku.

Danas ću se malo više posvetiti bifteku nego vrganjima jer vas s njima očekuje još par recepata. Ipak sezona im je na vrhuncu, a oni tako zaslužuju da ih se iskoristi do posljednje mrvice.

Vrganji

Biftek je moja tiha strast već neko vrijeme, obožavam ga. Dok mnoge žene u trudnoći žude za sarmama i kolačima svakakvih oblika ja sam devet mjeseci patila za dobrim, sočnim, ružičastim biftekom. Nažalost to je bila jedna želja koju si nisam mogla ispuniti jer u trudnoći je sirovo meso (uz alkohol i cigarete) najstrože zabranjeno. Bilo je to teških devet mjeseci susprezanja od najdražeg komada mesa. Zbog te velike želje obavijestila sam dragoga da na dan kad rodim mora otići u moj omiljeni restoran i donijeti mi biftek i tartar od tune. To se ipak nije dogodilo jer su me u rodilištu morile drugačije brige pa sam na bitke privremeno zaboravila.
Srećom amnezija nije bila dugog vijeka. 🙂

Kad govorimo o bifteku bilo bi dobro napomenuti, za one koji možda ne znaju, da se tu zapravo radi o goveđem fileu ili pisanici. To je dugačak i lijep komad crvenog mesa čiji središnji dio režemo na odreske, bifteke. Ostali komadi filea („glava“ i „rep“) se obično koriste za gulaše i umake. Iako mu je cijena i u mesnici visoka još uvijek ga je isplativije spremati kod kuće. Posebno ako ga znate dobro ispeći, što zapravo i nije prekomplicirano.
Treba se držati nekih zakonitosti o dužini pečenja i ne mrcvariti meso stalnim okretanjem i pikanjem vilicom, ako sve to poslušno odradite velika je vjerojatnost da ćete dobiti sočan komad mesa.

biftek i vrganji

Kod bifteka razlikujemo nekoliko stupnjeva pečenja, najjednostavnija bi podjela bila na rare (slabo pečen), medium (srednje) i well (dobro). Iako je to sve opće poznato možda ne bi bilo loše utvrditi gradivo prije nego se bacimo na kuhanje.
Za rare biftek treba peći na vrućoj tavi sa svake strane po 1 – 2 minute, za medium ga treba peći 4 – 6 minuta, a za well done iznad 6 minuta. Možete ga peći do faze rare na tavi pa ga dovršiti u pećnici. To je način pečenja koji ja preferiram. Ipak ove vremenske odrednice su samo smjernice i treba uzeti u obzir i debljinu mesu pa je možda, ipak najbolje voditi se iskustvom i očima. Zgodno je testirati koliko je meso pečeno i pomoću dlana, a kako se to radi možete vidjeti na ovom linku.

Za sočan i ukusan biftek važno je i zrenje mesa prije samog pečenja, tzv. maturiranje. Kao najbolji način zrenja većina znalaca će vam preporučiti zrenje u vakumu. Čini mi se da je ta metoda ipak pomalo komplicirana za kućnu upotrebu, meni se pokazala sasvim dobra metoda odležavanja mesa u ulju ili senfu ili u kombinaciji, a da budem potpuni iskrena meni je biftek dobar i bez ikakvog odležavanja. 😛

Biftek i vrganji

Pečeni biftek izvrsno paše s komadom prepečenog kruha i s maslacem obogaćenim začinskim biljem i češnjakom. Izvanredan je i u slavnoj kombinaciji sa zelenim paprom ili samo jednostavno ispečen na grilu. A moram vam priznati da se izvrsno složio i u ovoj jesenjoj kombinaciji s vrganjima.

Biftek i vrganji
Print
za meso
  1. 4 bifteka, svaki oko 180 g
  2. maslinovo ulje
  3. sol
  4. papar
  5. prepečeni kruh
za vrganje
  1. 500 g vrganja
  2. 1 glavica ljubičastog luka
  3. maslinovo ulje
  4. 200 ml bijelog vina
  5. sol
  6. papar
za meso
  1. Meso narežite na odreske, stavite ih u posudu s poklopcem i prelijte s maslinovim uljem. Bitno je da je meso u potpunosti prekriveno uljem kako ne bi oksidiralo. Ostavite meso u hladnjaku preko noći.
  2. Sutradan zagrijte pećnicu između 190 i 200 stupnjeva.
  3. Izvadite meso iz ulja i dobro ga ocijedite.
  4. U međuvremenu zagrijte gril tavu pa na njoj ispecite odreske sa svake strane po 2 minute.
  5. Pomoću hvataljki prebacite meso na tepsiju i ubacite ga u pećnicu na 4-6 minuta. U slučaju da imate deblje ili tanje komade mesa malo prilagodite vrijeme pečenja. Također vodite računa o tome kako pečeno meso volite, ja sam ciljala na medium.
  6. Izvadite meso na tanjur ili dasku i pustite ga odmarati 3-5 minuta, začinite ga solju i paprom prije rezanja i posluživanja.
za vrganje
  1. Vrganje očistite od zemlje i narežite na kockice, ako imate koji manji primjerak sačuvajte klobuke cijele.
  2. Luk narežite na tanke trakice.
  3. Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša pa mu dodajte narezane vrganje.
  4. Sve posolite kako bi brže izvukli vodu.
  5. Kad gljive malo povenu dodajte vino i kuhajte dok sav alkohol ne ispari. Smanjite vatru, poklopite i nastavite pirjati dok gljive nisu potpuno kuhane.
  6. Na kraju doradite okus paprom i solju ako je potrebno.
  7. Poslužite uz biftek i komad prepečenog kruha.
Cukar http://cukar.com.hr/
 

Comments

comments

7 Comments

  • Znaimljiv post, nisam znala toliko detalja o bifteku. Morat ću se odvažiti i sama isprobati biftek u kućnoj radinosti 😉

    Odgovori
  • Zavidim ti sto mozes da nadjes svjeze vrganje toga kod nas na pijaci nema tako da ja obicno koristim smrznute ili suve a obozavam ih

    Odgovori
  • Obožavam biftek, i volim da je rare. Svaki puta kad ga jedem sjetim se zgranuto izraza lica frendicve kad je vidjela da jedem tako sirovo meso.

    Odgovori
  • lijepo izgleda osobno ne volim jer se ne ispece do kraja pa bude krvavo ali stvarno dobro izgleda 🙂Tečaj za Vizažista

    Odgovori
  • ne volim sirovo meso, ali vrganji su stvarno kraljevi i kod nas su ovih dana na meniju

    Odgovori
  • imala sam spreman komentar na ovaj biftek, a sad sam izgubila nit 🙂 zapravo sam htjela reci da necu moci spavati od ovog savrsenog presjeka, mogla bih ovu kombinaciju jesti svaki dan, dobar biftek nisam vec dugo pojela 🙂 Fotke su mrak:)

    Odgovori
  • Volim, volim…. Fotke su ti super!

    Odgovori

Odgovori