glavna jela, jela s mesom, PR, svinjetina

BBQ Rebarca iz Crock-Pota

Crock-Pot rebarca

Dobila sam nedavno na testiranje Crock-Pot, lonac/uređaj za sporo kuhanje.
Crock –Pot najpoznatiji je američki brend takozvanih slow cookera i njegov naziv je postao sinonim za ovu posudu. Nešto kao kalodont ili digitron kod nas. ?
Iako nisam baš sklona gomilanju kuhinjskih uređaja te osim štapnog miksera gotovo ni jedan ne koristim, Crock-Pot me zaintrigirao i pristala sam ga testirati te vam prenijeti moje dojmove o njemu.

Crock-Pot rebarca
Možda je najbolje da krenem od početka i ispričam vam (ako slučajno ne znate) što je uopće Crock-Pot, čemu služi to sporo kuhanje i kako je on zamišljen.
Znači Crock-Pot je električni kuhinjski uređaj namijenjen za polagano kuhanje (u pravilu 7-8 sati) na relativno niskoj temperaturi. Na ovaj način se namirnice lagano krčkaju, a okusi se prožimaju što rezultira eksplozijom okusa i mesom koje se topi u ustima.

Uređaj je osmišljen pedesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama pod imenom Simmer-Crock. Primarna namjena mu je bila olakšati život zaposlenih žena koje zbog sve većih radnih obveza nisu više stizale pripremati kuhane obroke za svoje obitelji. Uređaj funkcionira tako da se u njega ujutro stave sirove namirnice, začini i tekućina te se sve ostavi tako lagano krčkati satima. Kada se obitelj poslijepodne vrati kući dočeka ih kuhan ručak. Zbog niskih temperatura na kojima se hrana kuha zapravo nema nikakvog straha od gorenja hrane. 1970. godine mijenja se struktura vlasništva kompanije, a Simmer-Crock postaje Crock-Pot. Upravo tih godina raste i njegova popularnost. Danas postoji preko nekoliko proizvođača ovakvih uređaja, a u Americi gotovo da i nema kućanstva koje ga ne posjeduje. S vremenom je Crock-Pot postao i moderniji pa sada možete nabaviti svakakve modele od onih s digitalnim tajmerima, raznim programima i mogućnostima. U njima se priprema sve što vam padne na pamet – deserti, mesna pečenja, juhe, riža… Apsolutno sve.

Crock-Pot rebarca

Onaj koji ja testiram je jednostavan model, predivne crvene boje. Ovaj nema tisuće funkcija već samo opciju za višu i nižu temperaturu kuhanja. Sastoji se od metalnog vanjskog dijela, teške keramičke posude i staklenog poklopca. Uz njega idu i tri plastične kuhače. Rukovanje je izrazito jednostavno i zapravo kuhanje s njim ne predstavlja nikakav napor. Kako se u njemu kuha na principu „sve u jedan lonac“ sve što trebate je ubaciti u njega namirnice, uključiti ga te zaboraviti na sve do vremena za ručak.

Čišćenje je također vrlo jednostavno jer sve što trebate je izvaditi keramičku posudu i oprati je. Za nju se gotovo ništa ne lijepi i nije potrebno nikakvo ribanje.
Kako je za ovaj način pripreme najbolje birati jeftinije komade mesa, one koji su obično tvrdi i paše im dugo pirjanje, tako sam se ja odlučila isprobati bbq rebarca iz slow cookera. Mogu vam reći da smo bili oduševljeni rezultatima. Rebarca su nakon 5 sati polaganog kuhanja bila mekana i odvajale se od kostiju, upravo onako kako sada rade u gotovo svim zagrebačkim bistroima.

Rebarca Crock-Pot

Ovo je ujedno je možda najjednostavnije jelo koje sam mogla odabrati. Naime, za ova rebara vam takoreći trebaju samo dva sastojka – rebarca i bbq umak (onaj o kojem sam vam pisala, ali možete koristiti koji god želite). Ubacila sam sve u posudu, uključila je na višu temperaturu i ostatak dana zaboravila na njih, a poslijepodne smo se ubili u ručku koji se skuhao sam.

BBQ rebarca iz Crock-Pota
Print
Sastojci
 1. 1,5 svinjskih rebaraca na kosti
 2. sol
 3. papar
 4. malo maslinovog ulja
 5. 400 ml bbq umaka po izboru
Postupak
 1. Svinjska rebarca nekoliko sati ili večer prije posolite, popaprite i namažite s malo maslinovog ulja te odložite u hladnjaku.
 2. Nakon što je meso odležalo u hladnjaku stavite ga u Crock-Pot. Dodajte bbq umak i poklopite.
 3. Uključite uređaj i namjestite na visoku temperaturu te lagano krčkajte 4 – 5 sati.
 4. Gotovo jelo izvadite pažljivo iz posude i poslužite uz salatu i prilog po želji.
 5. Ako želite hrskavija rebarca nakon kuhanja u Crock-Potu možete ih na kratko ubaciti u pećnicu pod gril.
 6. I to je sva mudrost. 😀
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.