deserti, glavna jela, orašasti plodovi i sjemenke, tahini

Banana bread s tahini pastom i medom

Banana bread s tahinijem

Volim poslušati dobar podcast, intervju ili TED govor, a ne moram vam govoriti da su mi daleko najdraži oni koje se bave hranom.
Dosta često se izgubim slušajući o politici hrane, ekologiji, održivosti i općenito utjecaju koji naše prehrambene navike imaju na ekosustave i okoliš. Daleko je to od lagodnih tema kakve ipak češće vezujemo uz hranu i kuhanje, ali ne smijemo okretati glavu pred nezgodnom istinom.
Ipak, ako bi me pitali za preporuku nekog podcasta, kao iz topa rekla bi – Simple Pleasures Yotama Ottolenghija. Ako baš hoćete i preporuku za epizodu, onda moram reći da obavezno poslušate onu s Nigellom Lawson. Sve vam je jasno. 😀

Ovo je podcast koji slavi sve ono lijepo u kuhanju i pripremanju hrane kod kuće. Ottolenghi na vrlo šarmantan i ležeran način govori o gastronomiji, radosti koju nam pružaju okupljanje oko stola i dobar obrok. Neću vam otkrivati ništa više, odite i poslušajte koju epizodu, sigurna sam da će vam se svidjeti.

Banana bread

Jednog dana sam tako istražujući prehrambene teme, klik za klikom, završila na nekom Ottolenghijevom intervjuu u kojem je pričao o svom gastronomskom nasljeđu. Netko ga je pitao koji mu je omiljen, a nekonvencionalan način za upotrebu tahini paste. Odgovor je bio banana bread, tostiran i premazan tahinjijem i medom.

Možda je totalno glupo, ali mene je obuzelo potpuno ludilo kad sam to čula. Znala sam da moram odmah isprobati tu kombinaciju. ‘Srećom’ doma vječito imam prezrelih banana, nitko ih kod nas ne jede pa je bilo izgledno da ću ovo divotu poslužiti već sljedećeg dana za doručak.
Prva mi je pomisao bila napraviti jedan od mojih provjerenih recepta za banana bread, al onda sam se sjetila kako sam odlučila ove godine kuhati više po kuharicama koje samo gomilam. Imam ih i nekoliko Ottolenghijevih pa bi bilo suludo ne potražiti u njima kruh od banane.

I znate što, pronašla sam upravo ono što sam tražila u njegovoj knjizi Plenty more – tostirani kruh od banane s tahinijem i medom (zapravo saćama, ali to ćemo zanemariti).
Ostatak priče upravo gledate.
Yotam u knjizi kaže da je ovo najbolji banana bread koji je probao, kaže da su on i Helen Goh (koautorica njegove kuharice Sweet) pozivali ljude na čaj samo da im daju komad ovog kruha na probu.

Kruh od banane

Ok, ne znam baš dijelim li njihovo oduševljenje, ali recept je zbilja dobar, a u kombinaciji s tahinijem i medom postaje nešto potpuno drugačije i nesvakidašnje.
Ono što me u samom početku malo nerviralo kod recepta je količina šećera koju koristi. Bila sam u iskušenju smanjiti je za pola, ali obuzdala sam se jer zamisao je bila napraviti nešto u potpunosti po receptu iz knjige. Sada, na kraju balade, mogu reći da ću sljedeći put ipak smanjiti količinu šećera. Mislim da je pretjerana, iako kruh u kombinaciji s tahinijem i medom nije toliko sladak koliko bi na prvi pogled očekivali.

Što se same tahini paste tiče danas je možete kupiti bilo gdje. Čak sam je znala naći u našoj kvartovskoj trgovini koja drži tri i pol proizvoda. 😀
Nije tako bilo uvijek, prije desetak godina tahini je bio toliko egzotičan proizvod da većina nije ni čula za njega. Tada sam ga počela pripremati sama, a ta navika je ostala. Recept za tahini pastu (u svom krnjem izdanju) živi na blogu već gotovo dvanaest godina.

Kruh od banane s tahinijem

Danas ga radim malo drugačije, s vremenom sam shvatila da mi za domaći tahini ne treba dodatak nikakvih masnoća, da je sezam sasvim dovoljno mastan, pa sam izbacila dodavanje ulje. Treba ga samo dovoljno dugo mljeti da se pretvori u pastu.
Ako vas zanima kako to točno izgleda stavila sam nekoliko kratkih (vrlo loših) video uradaka na Instagram story pa bacite pogled.
Moram vam spomenuti i da je Mateja na svom blogu Food and mood nedavno napisala vrlo opširan tekst o tahiniju pa svakako pogledajte i to ako želite ovako nešto raditi kod kuće.
Eto, nakon svega ovoga mislim da je vrijeme i za recept. 🙂

Banana bread s tahini pastom i medom
Print
Sastojci
  1. 275 g šećera
  2. 3 zrele banane, zgnječene
  3. 3 jaja
  4. 140 ml mlijeka
  5. 70 ml ulja
  6. 275 g brašna
  7. 1 žličica sode bikarbone
  8. 1 ½ žličica praška za pecivo
  9. prstohvat soli
  10. 180 g pekan oraha, tostiranih
  11. sezam za posipanje
Za posluživanje
  1. tahini pasta
  2. med
Postupak
  1. U zdjeli pomiješajte šećer, zgnječene banane i jaja.
  2. Miješajte sve mikserom dok se smjesa ne sjedini i postane pjenasta.
  3. Dodajte mlijeko i ulje neprestano miješajući mikserom na niskoj brzini.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  5. Dodajte ovu mješavinu mokrim sastojcima i sve nastavite miješati dok se ne poveže, oko 5 minuta.
  6. Tostirane pekan orahe nasjeckajte pa ih ručno umiješajte u smjesu.
  7. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite smjesu.
  8. Posipajte sezamom pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, oko 70 minuta.
  9. Kruh je gotov kad položi test čačkalicom.
  10. Pečeni kruh izvadite na rešetku i dobro ga ohladite prije posluživanja.
Za posluživanje
  1. Narežite kruh na kriške pa ih kratko tostirajte.
  2. Premažite svaku krišku tahini pastom i medom i odmah poslužite.
  3. Ostatke kruha zamotajte u foliju i čuvajte ga u hladnjaku 5 – 6 dana.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.