lagana jela, namazi, padlidžan, predjela, veganska jela

Baba Ghanoush

 

101 razlog zašto mrzim ljeto…

Ok razloga je vjerojatno puno manje ali i dalje mi je ovo najmanje drago godišnje doba.
Pod broj jedan užasno mi je vruće ali to smo sve pretresli u prošlom postu.
2. Nisam na moru cijelo ljeto da bi mogla uživati u onih par pozitivnih strana ovog godišnjeg doba.
c) Jer vrućina zahtjeva laganiju odjeću moram danonoćno razmišljati o depliranju, epiliranju, pedikuri, manikuri i celulitu, kremama protiv tamnjenja, kremama za tamnjenje, kremama za samotamnjenje, kremama sa zaštitnim faktorom 150… a ništa od nabrojanog nije jeftino.
Ako hodam na posao dođem mokra od znoja, ako idem tramvajem na posao pozli mi od tuđeg znoja.
Tuširam se 17 puta na dan što mi ne zvuči pretjerano energetski učinkoviti i ekološki osviješteno.
4. Od vrućine se ne mogu naspavati pa sam cijelo vrijeme u polusnu, na pola snage.
5. Od vrućine i insomnije sam nervozna.
Jer je vruće moram držati prozore širom otvorene pa mi u stan ulijeću odvratni insekti, svih boja, dezena i veličina. Ništa ne mrzim kao insekte.
Komarci su mi svu krv popili.
Dobro onda zatvaram prozore iako je u stanu 135 stupnjeva, gušim se u vrućini, znoju i dimu al me bar sa zida ne vreba odvratan skakavac.
I sad nek me netko uvjeri da je ljeto bolje od zime, od one krasne opuštajuće bljuzge, hladnoće, toplih napitaka, božićnog kića…
Joj da mi se preseliti u Laponiju…

 

I tako dok se bavim mišlju o preseljenju u hladnije krajeve kuham samo najjednostavnija jela. Jedno od takvih jela je i Baba ghanoush. Riječ je o namazu ili dipu specifičnom za Bliski istok i arapski svijet. Ovaj namaz je zapravo vrlo sličan Hummusu samo što je u ovom receptu glavni glumac patlidžan. Kako je sezona ove biljčice započela namaz mi je djelovao kao idealno i brzo rješenje za jelo s nogu.
Baba ghanoush se obično služi kao predjelo iako dobro funkcionira i kao prilog. Izvrsno prija uz pita kruh no ako vam se ne peče kruh slobodno ga poslužite uz bilo kakav kreker. Ja sam ga jela s rižinim krekerima koje obožavam, a vi slobodno odaberite neke po svom vlastitom ukusu.

SASTOJCI
500 g patlidžana (1 veliki ili 2 mala)
1 – 2 režnja češnjaka (ovisno o veličini)
par listova svježeg peršina
1 žlica tahini paste
2 žlice limunovog soka (svježe iscijeđenog)
1 žličica kumina
sol
papar
POSTUPAK
  • Patlidžane operite pa ih stavite na lim za pečenje I pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pri 200 stupnjeva. Patlidžane treba peći dok u potpunosti ne omekšaju, a koža im postane tamna, gotovo crna. Ako je potrebno okrenite ih tokom pečenja.
  • Pečene patlidžane izvadite iz pećnice i pustite ih da se ohlade.
  • Narežite češnjak i peršin te iscijedite limunov sok.
  • Patlidžane prerežite na pola pa žlicom sastružite mekanu unutrašnjost.
  • Tom mesu patlidžana dodajte sve ostale sastojke: češnjak, peršin, tahini, limunov sok, kumin, sol i papar po ukusu. Sve prebacite u blender ili posudu za miksanje.
  • U blenderu ili štapnim mikserom usitnite sve u gustu pastu.
  • Poslužite dobro ohlađeno kao predjelo ili prilog po vašem izboru.

Comments

comments

25 Comments

  • Kako ti je dobra ova “baba”. Patliđani su mi omiljeno povrće u svim vege kombinacijama (malo manje mi se sviđaji klasične musake), a ovo sam nekad radila ali sam potpuno zaboravila. Danas cu se počastiti, čak ću si ispeć i pitu kruh, za ovo mi neće biti teško.

    Odgovori
  • Andrea,despite the hot weather, you cook magical things -I love eggplant and Baba Ghanoush looks great. Photos – great.I wish you smiling and fresh summer, Diana.

    Odgovori
  • Nisam taj namaz nikada probala, ali mi zvuči jaaako jako fino..Odličan recept..a što se tiče vrućine i ljeta meni je eto žao ali ću naprosto biti iskrena i moram reći da ja obožavam ljeto..istuširam se u jutro i navečer, ne koristim sve te kreme koje ti spominješ, osim ove za sunčanje, obožavam more i kasne ljetne večernje šetnje, obožavam vani roštiljati, ne moram na sebe navlačiti svu tu silinu robe koju navlačim zimi, a imam inače klima uređaj u stanu i u autu..Ali i općenito bi se mogla satima pržiti na suncu, obožavam to…Ja baš volim ljeto, iako u djetinjstvu to nije bio slučaj, kao tinejdžerici to se izmjenilo..baš volim ljeto…

    Odgovori
  • Predivno izgleda,moram da zaboravim na to da ne volim patlidzan:))i da probam Baba G 🙂 Sto se tice vrucine…uhh slazem se sa svime sto si napisala:)volim jesen,zimu sam uvijek obozavala zbog istih stvari sto si i ti nabrojala ali zadnja zima mi je bila nekako dosla preko glave i jedva sam cekala ljeto ali vec se kajem zbog toga:))Nefiza

    Odgovori
  • Ne volim patlidžane, pa nikad nisam sama radila taj namaz, a mjerkam ga zadnjih 5-6 godina. Baš sam neki dan stavila recept “na stranu”, možda mi se svidi varijanta u kojoj je patlidžan “zdrobljen” do neprepoznatljivosti:DObožavam ljeto, zima mi se gadi, općenito zbog vremena, hladnoće, leda, snijega, bljuzge, mraka u 4 sata poslijepodne (najradije bih već u to vrijeme otišla spavati). Zimi na sebe moram navući toliko košulja, pulovera i jakni da u tramvaju ili autobusu ne mogu dići ruku da bih se primila za štangu. Ako slučajno uspijem dići ruku, zbog svih slojeva odjeće imam osjećaj da mi svaka ruka ima bar 20 kila.Što se ljetnih “tegoba” tiče, ne koristim skoro ništa od tih kremica koje si nabrojila, čuvam svoj sirni ten i izbjegavam sunce (prakticiram jedino depilaciju, al´ to radim i zimi).Insekti se i meni gade pa su prozori zabarikadirani ogromnim zavjesama.A sa spavanjem nemam nikakvih problema, štoviše, mene vrućina iscrpi i cijeli dan bih mogla spavati.

    Odgovori
  • :))) ti mene sve vise podsjecas na mene! I ja mrzim ljeto, more i sve to…najvise jer mi je non-stop vruce, a to ne podnosim (za razliku od zime koju volim). Volim Baba Ganoush, kao i Houmus i Bigiliju i cesto ih pravim iako se onda ne mogu kontrolisati:) (a i cesnjak…).

    Odgovori
  • Pravila sam vrlo slican namaz i super je…Sto se tice vremena ja uprkos svemu obozavam leto i sunce ali me komarci ove godine UBISE 🙂

    Odgovori
  • My husband has the same problem just like you with the summer. But when I proposed he to go to work in Alaska, he did not wanted 😉 I know the Baba Ghanoush recipe, but never tried … I will 😉

    Odgovori
  • kako Dunja kaze “baba” ti je odlicna….secam se studentskih dana kada sam ovo pravila u ogromnoj kolicini, usled nedostatka vremena za kuvanje i spremanje ispita samo sam ga mazala na hleb po citav dan…odlicno…nisam se predstavila..ja sam Jelena i nova sam ovde blogovanju…uzivam u vasim receptima…pozdrav iz Zemuna

    Odgovori
  • Stvarno ću je probati.Odličan je recept.Leti ti je za stan resenje klima,ja neznam kako bih izdrzala a i deca da se nema klime,kod mene je bilo tako vruće da nisam ni oka mogla sklopiti.Sada se podnosi.Leto volim samo na moru,kada sam kod kuće onda ne…:)

    Odgovori
  • Oh, kao da sebe slušam sa onim razlozima, a opet volim sunce, jer od tmurnog vremena padam u depresiju, što takođe nije baš fino..Ovaj tvoj Baba mi je fantastični dip za ove vrele dane, i meni ravan sa malidžanom, koji se pravi malko drugačije :)I… nagradica te čeka na mom blogu! 🙂

    Odgovori
  • Ovo mi je fantastično, čarobno,…od mojih omiljenih patlidžana…Kao i ti i ja imam puno razloga što mrzim ljeto a naročito u prevrućem Kninu.Imaš nagradicu na mojem blogu.

    Odgovori
  • Joj, draga moja, saosecam sa tobom, ni meni bas ne prijaju ove tropske vrucine…ali mi je ovaj tvoj post bio tako simpaticno napisan, da nisam mogla odoleti da se malkice ne nasmejem;)))Namaz od patlidzana mi se jako svidja, pravila sam nesto slicno samo u kombinaciji sa sirom i maslinovim uljem (Malzano salata) i bude bas ukusno, a jednom cu napraviti i sa tahinijem da isprobam kakvog je ukusa…btw. tvoje bih fotkice mogla satima gledati, a to bas nije dobro jer onda odmah i ogladnim!;D

    Odgovori
  • Na mom blogu ima nagradica za tebe.

    Odgovori
  • Ja sam jedan od članova kluba ljubitelja ljeta u odnosu na zimu, iako potpisujem sve ljetne muke koje si napisala, sve ih prihvaćam samo da nije zima, sivo, hladno….., ne volim to nikako.Što se namaza tiče, odličan je ! Nisam ga još jela, ali ubrzo ga isprobam, taman je za ove vruće dane kada nije za kuhanje i za neku težu hranu !

    Odgovori
  • Mljac!

    Odgovori
  • Spominjala sam te u postu…:)

    Odgovori
  • joj, kao da sam ja ovo pisala… sve stavke – check :)) super je namaz, ime mu je baš fora, a rižine krekere obožavam s marmeladom 🙂

    Odgovori
  • fora… a sad moram probat i ja napravit tu tahini pastu! u kakvim ju još jelima koristiš?

    Odgovori
  • jao, ti si kao ja, ja obožavam zimu i najradije bi se preselila u Skandinaviju, a Laponija me posebno privlači, u biti sanjarimk već duže vrijeme o jednom lijepom putovanju u Skandinaviju.. 🙂 doduše, zadnje dvije godine nekako lakše podnosim vrućine jer ljeto provedem na otoku radeći sezonski posao, ali mogu si samo zamisliti što znači provesti ljeto u gradu kao što je Zagreb. Mene veseli što je 8. mjesec skoro tu, pa nekako računam da će brzo i 9. mjesec, a ništa nije ljepše nego kad nakon toplog ljeta zahladi. Patlidžane baš ne preferiram u zadnje vrijeme, ali vjerujem da je ovaj poznati namaz vrlo ukusan. 🙂 jako lijepe fotkice :))

    Odgovori
  • ne obožavam patliđane pa i rijetko spremam nešto s njima, no ovaj tvoj namazić mi se jako dopadašto se tiče ljeta, ja ga naprosto obožavam, jedino što me muči su komarci ali i preko toga prelazim dok se sjetim kako zimi gubim vrijeme pored radijatora ili u krevetu po cijele dane… ja ipak žalim da nisam rođena malo južnije…

    Odgovori
  • hehehe…pregenijalan post! baš si me nasmijala 🙂 ja inače jako volim ljeto i to mi je najdraže godišnje doba, ali ove godine je prevruće čak i za moj ukus. ova baba mi zvuči sjajno. baš sam neki dan probala hummus po tvom receptu i oduševio me pa će i baba doći skoro na red. dugo me nije bilo pa moram sad ići malo prekapati po tvojim ranijim receptima 😀 eto, uglavnom, vratila sam se u kulinarski svijet pe ćemo se češće čitati opet 🙂

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima!@Monika, jako mi je drago vidjeti te opet (staviti ruku… :D). :)Drago mi je i da sam te nasmijala jer mi je upravo to i bio cilj. ;)@Wineandfood, tahini se koristi jako puno u bliskoistočnoj kuhinji. Osim u ovom namazu koristi se u Hummusu, Falafelu itd… Od količine u onom mom receptu ga ne ispadne previše tako da ti se neće vući bespotrebnu po frižideru.

    Odgovori
  • Kopam po tvojim receptima i oduševljena sam, upravo izvadila iz pećnice cheesecake. Nije da imam vremena za kuhanje, jer me uglavnom nema doma, al ako slučajno provedem koji vikend kod kuće onda sam u kulinarskoj akciji. U potpunosti se slažem s tvojim viđenjem ljeta, ni ja ga u suštini ne volim, draža mi je zima i minusi.. ali nekako ga proguram uz razne vodene aktivnosti i izlete na veće visine gdje je hladnij. I da, insekti me ne smetaju. Volim ih kao i sve druge životinje, a oni očito to kuže pa me ne oblijeću. hihihi. Babuganuša ću napraviti prvom prilikom, obožavam bliskoistočnu i azijsku kuhinju, a pogotovo patlidžane. Njih obično radim u punjenoj varijanti.:)))

    Odgovori
  • Citam post i smijuckam se !!znam da nije fer jer meni je zima sa 17C u danu ,a jutra su malo hladnija 10C,no zna biti i @C,ali to je kao najhladnije !!!:))pa ti sada odluci hoces li ostati tu ili krenuti za australiju ,u hladnije predjele :))

    Odgovori

Odgovori