deserti, jaja, kolači, limun

Anđeoski kolač

Anđeoski kolač

Prišuljao se prosinac i donio sa sobom blagdansko veselje i šarenilo. Upalile su se lampice na gradskim trgovima i svi su postali nekako razdragani i vedri. Kao da je sve lakše uz miris kuhanog vina i plastične kuglice za bor, još da je vrijeme malo hladnije vladala bi prava zimska idila.
Već se naveliko sprema i onaj slatki dio blagdana pa svi razmišljamo što ćemo peći i mijesiti. Slažu se popisi, prelistavaju se blogovi i kuharice, a sve to kako bi i ovaj Božić imali savršene slatke zalogaje za svoje najmilije.
I ja se polagano spremam i mozgam o sitnim keksima i kombinacijama koje treba isprobati. Ipak još uvijek vas neću uvesti u božićno ludilo pečenja. Danas vam donosim nešto drugo – recept za prekrasno mekan biskvitni kolač naziva Angel food cake. Kako meni vrag ne da mira morala sam ga prekrstiti u ovu domaću inačicu. Čisto tako jer me nerviraju engleski nazivi sa svih strana. 😛
Bez obzira na moje jezične akrobacije ovdje se radi o klasičnom američkom receptu s kojim ste se sigurno već susreli. Riječ je o biskvitu od bjelanjaka.

Angel food cake

Upravo zbog činjenice da je baza ovog biskvita bjelanjak on je nevjerojatno mekan i djevičanski bijel. Valjda su ga zato i nazvali anđeoskom hranom.
Ono što mu je svakako mana je ogromna količina šećera, ali fakat ogromna. No tako vam je to s bjelanjcima, da bi bili stabilni trebaju šećer.
Naravno količina se može malo prilagoditi (čitaj smanjiti), ali ipak šećer ne možemo potpuno izbaciti. Ovaj kolač definitivno najbolje funkcionira poslužen s puuuno bobičastog voća (kojeg sada nema jer mu nije sezona) i šlaga. Mislim da bi u zimskim mjesecima super pasao ananas i neka lagana kremica od sira i slatkog vrhnja. Kombinacije su i ovdje mnogobrojne, a meni je bio baš fin i ovako ogoljen bez ikakvih priloga.

Angel food cake
Ako vam u narednim tjednima, kad se bacite na pečenje, počnu zaostajati bjelanjci ovaj recept bi vam mogao biti pravi spas. Jednostavan je, nema straha da neće uspjeti, a uz malo mašte i ušminkavanja može i na blagdanski stol.

Anđeoski kolač
Print
Sastojci
  1. 125 g brašna
  2. 250 g šećera
  3. 10 bjelanjaka
  4. 1 limun (samo naribana korica)
  5. 1 naranča (samo naribana korica)
  6. 1 žlica limunovog soka
  7. dobar prstohvat soli
Postupak
  1. Pomiješajte brašno i polovinu šećera.
  2. Mikserom tucite bjelanjke dok se ne zapjene.
  3. Dodajte im naribanu koricu limuna i naranče, limunov sok i prstohvat sol pa nastavite miksati dok ne dobijete mekan snijeg.
  4. Dodavajte jednu po jednu žlicu preostalog šećera bjelancima neprestano miksajući. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.
  5. Sada isključite mikser i zgrabite pjenjaču ili špahtlu. Posipajte jednu trećinu mješavine brašna i šećera po bjelanjcima pa je nježno umiješajte pjenjačom ili špahtlom (ili alatom na koji ste se već odlučili).
  6. Ponovite postupak i s preostalim brašnom i šećerom.
  7. Pripremite kalup za torte s rupom u sredini (onaj kao za kuglof) promjera 24 cm, premažite ga s maslacem, uljem ili mastilom po izboru i posipajte ga oštrim brašnom ili krušnim mrvicama.
  8. Prebacite smjesu za kolač u pripremljeni kalup i pecite sve u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kako bi bili sigurni da je kolač pečen napravite test čačkalicom.
  9. Pečen kolač izvadite iz pećnice pa ga oprezno preokrenite na rešetku za hlađenje.
  10. Pustite ga da se ohladi prije posluživanja, a ostalo znate…
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori