Prva asocijacija na američku kuhinju su mi upravo ove palačinke, svojevrstan klasik i san djevojčice koja je gutala svjetlost filmskog platna u svom balkanskom mraku. Ta djevojčica je zamišljala savršeni doručak (iz bajke) omirisan svježe pečenim palačinkama s puno javorovog sirupa…
Već sam pisala da su one i muffini nešto što me fasciniralo dugo vremena, toliko dugo dok ih nisam probala i zaključila da ima i boljih stvari od njih. Ipak ovaj recept mi je baš odličan, palačinke su mekane i podatne, gotovo pahuljaste i izvrsno prijaju uz bilo koji namaz.
Kombinirala sam ih sa svojim džemom od crvenog ribiza i s dulce de leche za koji sam recept pronašla na Maslinkinom blogu (o tome ću drugom prilikom ).
Inače tema ovomjesečnog foto natjecanja Click koji organiziraju Bee i Jai s Jugalbandi bloga je stacks, a kao što vidite na mojoj foki je baš jedan lijepi stack palačinki pa sam odlučila poslati ovu fotografiju pod krilaticom “važno je sudjelovati”!
- 300 g brašna
- 200 ml tekućeg jogurta
- 200 ml mlijeka
- 4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 velika žlica maslaca
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- malo ulja za podmazivanje tave
- Stavite sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro ih pomiješajte.
- Žumanjke izmiješajte pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte da se sastojci spoje.
- Maslac otopite.
- Suhim sastojcima dodajte postupno smjesu od jaja i mlijeka miješajući pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica.
- Dodajte smjesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte.
- Bjelance istucite u čvrst snijeg te ih u dva – tri navrata nježno umiješajte u pripremljenu smjesu.
- Tavu za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte potom smanjite vatru.
- Zaimačom (kacijolom, šefljom) grabite po malo smjese i stavljajte je na sredinu tave.
- Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane ne pojave mjehurići, tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.
- U smjesu nije potrebno dodavati šećer međutim mi preferiramo slatke palačinke, ne dodajem šećer jedino kada pripremam slane. U svakom slučaju količinu šećera uvijek možete prilagoditi svom ukusu!
16 Comments
I mene iz nekih čudnih razloga fasciniraju ta američka čuda :).Već neko vrijeme gledam u ovaj recept i nikako da se odlučim http://www.joyofbaking.com/breakfast/Pancakes.htmlIzledaju doista onako da bi sad najrađe išla zamjesiti i papati 🙂
Čoveče kako fenomenalno izgleda… predivno…nikad nisam pravila američke palačinke ali sad kad vidim ove tvoje… moraću… 🙂
Ni ja ih nisam ljubitelj al ove tvoje fotke su me definitivno primorale da ih napravim:)izgledaju fantastično!!!puno sreće na natjecanju!!! :)))
Palačinke izgledaju primamljivo. Sretno na natjecanju!
Divno, ja ih jako volim. Fotke su mi super!
Savrsene,kupila sam i onaj tiganj za njih sa dva poklopca,a nikako da ih napravim…
fotka ti je fenomenalna!!! sretno!!
Ove tvoje super izgledaju, ja ih uglavnom kupim gotove nisam pokusavala da ih spremam do sada…moja cerka ih jede u nenormalnim kolicinama sa maple sirupom..
Fotka “stacka” je prekrasna!
fotografija ti je jako dobra. samo jos da se svidi onim cudnim sucima tamo. nikad necu razumjeti njihove kriterije…:)
ajme savrsene su ti slikice…evo moram ih sad ic napravit..
mljaaaaac,svakako ću ih praviti 🙂
[…] Za puniji okus možete dodati otopljenog maslaca u smjesu, malo ruma da vas ugrije u ove zimske dane ili dodati kokosove mrvice da ubrza povratak ljetu. Nije zabranjeno poigrati se dvjema vrstama brašna primjerice kukuruznim i pšeničnim ili umjesto cijele doze kravljeg mlijeka kombinirati ga s kokosovim i bademovim. Tradicionalniju recepturu možete pročitati ovdje […]
[…] Za puniji okus možete dodati otopljenog maslaca u smjesu, malo ruma da vas ugrije u ove zimske dane ili dodati kokosove mrvice da ubrza povratak ljetu. Nije zabranjeno poigrati se dvjema vrstama brašna primjerice kukuruznim i pšeničnim ili umjesto cijele doze kravljeg mlijeka kombinirati ga s kokosovim i bademovim. Tradicionalniju recepturu možete pročitati ovdje […]
Jutros sam za doručak pravila palačinke po tvom receptu. Samo da javim da su savršene,mislim da više neću mjenjati i traziti nove recepte Djeca su potvrdila da su najbolje do sada. Hvala za recept.
Puno ti hvala na komentaru i jako, jako mi je drago da su vam se svidjetle. :):):)