deserti, doručak, palačinke, pir

Američke palačinke od kiselog tijesta

Palačinke od kiselog tijesta

Znate što ću vam reći – ono što se mora najteže je na svijetu! Barem je kod mene tako, nikako dobro ne funkcioniram kad stvari radim pod prisilom i taj ‘morati’ mi ubije svaku ljepotu u poslu koji radim.

Upravo zbog toga u mom blogerskom životu nikad nisu preživjeli planovi i tablice kada objaviti koji recept. Sve što radim za blog radim potpuno spontano. Ne kuham ništa jer to treba staviti na blog, jer je to doba godine ili blagdan – ja naprosto kuham ono što mi se jede u tom trenutku, a ako baš dobro ispadne onda me uhvati i nalet inspiracije za fotografiranje i pisanje. S godinama sam se i ja morala malo disciplinirati pa sada vodim nekakve bilješke jela koja sam skuhala i želim ih ponoviti i fotografirati. Vodim bilješke i ideja koje mi padaju napamet, ali i dalje pokušavam blog ostaviti spontanim kako si ne bi pokvarila ovu svoju oazu mira i užitka.  

Tako su i ove palačinke nastale potpuno spontano. Bile su mi tako dobre da sam ih morala fotkati, a pošto ih je jela i najzahtjevnija članica mog kućanstva recept jednostavno moram podijeliti sa svima vama.

Palačinke i kava

Radi se o američkim palačinkama koje sam radila s domaćim kvasom. Znate da sam u zadnje vrijeme totalno nabrijana na domaći kvas i da stalno nešto pečem s njim (pišem post i o tome, ali razvukla sam ga). Kod održavanja kvasa uvijek jedan dio treba baciti što mene malo rastuži. Tako vam je to s kvasom – postane vam kao dio obitelji. Kad se tako vežete uz kulturu kvasaca onda ga ne možete tek tako istresti u koš za smeće, a da nisam jedina potvrdilo mi je vrlo površno pretraživanje Googla. Očito nas ima mnogo koji želimo upotrijebiti naše startere na kreativan način. 😀

Uglavnom puno je recepta online za palačinke od viška startera no moj je pomalo drugačiji. Naime, kada imate zreli starter/kvas onda ove palačinke radite samo od njega, međutim moj kvas je još jako mlad i izrazito je oštrog kiselog okusa. Palačinke koje bi bile izrađene samo od njega bile bi iznimno kisele tako da to nije dolazilo u obzir. Odlučila sam se malo poigrati i modificirati moj stari i provjereni recept za američke palačinke, a rezultat je premašio sva moja očekivanja.
Ako nemate kvasa ništa se ne brinite, on ovdje nije presudan pa ga možete zamijeniti s pola žličice praška za pecivo. Doduše takve palačinke neće imati onaj specifičan kiselkasti okus, ali će i dalje biti fine.

Američke palačinke i kava
Pošto sam u fazi kad jako pazim da jedem zdravo i cjelovito moje palačinke su od integralnog pirovog brašna, a umjesto rafiniranog bijelog šećera sam koristila kokosov. Za vas koji ne možete ili ne želite koristiti nešto od navedenog slobodno koristite konvencionalne namirnice.
I prije nego se bacimo na recept moram vam još spomenuti borovnice kojima nikako nije sezona, a ja sam ih ipak koristila jer im nisam mogla odoljeti. Ponekad neka mala iznimka može proći, zar ne?

Američke palačinke od kisleog tijesta s borovnicama
Print
Sastojci
  1. 150 g pirovog integralnog brašna
  2. 2 žlice aktivnog raženog kvasa
  3. 200 ml tekućeg jogurta
  4. 40 g kokosovog šećera
  5. 1 žličica otopljenog maslaca
  6. 2 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
  7. prstohvat soli
  8. 1 žličica kokosovog ulja za prženje
  9. 150 g borovnica, svježih ili zaleđenih
  10. med za posluživanje
Postupak
  1. Dobro pomiješajte pirovo brašno, kvas i tekući jogurt te ostavite sve na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
  2. Kad se tijesto odmorilo dodajte kokosov šećer , žumanjke i otopljeni maslac te sve dobro promiješajte.
  3. U čistoj posudi istucite bjelanjke i prstohvat sol u čvrst snijeg.
  4. Na kraju nježno umiješajte snijeg u smjesu za palačinke. Napravite to iz tri puta te pazite da ne izbijete zrak iz snijega prilikom miješanja.
  5. Tavu za palačinke dobro zagrijte i premažite je s malo kokosovog ulja.
  6. Kada se ulje rastopi smanjite vatru te žlicom na tavu stavljajte manje hrpice smjese. Stražnjom stranom žlice smjesu poravnajte kako bi dobili pravilne oblike. Ja sam po jednoj turi pekla tri palačinke istovremeno na tavi, a vi ih pecite onoliko koliko vam ih stane.
  7. Na svaku palačinku s gornje strane stavite i po 3 – 4 borovnice te ih tako pecite dok se ne počnu stvarati mjehurići na površini. Tada palačinke pažljivo okrenite i pecite još par minuta i s druge strane.
  8. Pečene palačinke složite na tanjur, posipajte ih s još par svježih borovnica i medom te poslužite toplo.
Napomene
  1. Ukoliko nemate kvasa zamijenite količinu iz recepta s 1/2 žličice praška za pecivo.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori